Walter W McMahon

13:32 10 juni, 2013

Walter W McMahon är professor emeritus i nationalekonomi och utbildningsvetenskap vid University of Illinois och en av USA:s ledande utbildningsekonomer.

Hans forskning har framförallt inriktat sig på att undersöka den högre utbildningens effekter på samhället och individen och utbildningspolitikens betydelse för ekonomisk utveckling och tillväxt på regional och nationell nivå.

Bland hans senaste publikationer märks den omtalade och pris-belönta ”Higher Learning, Greater Good: The Private and Social Benefits of Higher Education”, (Johns Hopkins University Press, 2009) och referensverket ”Education and Development” (Routledge Major Works, 2011). McMahon har även varit verksam utanför akademin som utbildningspolitisk rådgivare åt bland andra OECD, UNESCO, Världsbanken och en rad regeringar.

På TCOs konferens kommer professor McMahon att hålla ett föredrag med rubriken ”Higher Education’s Impacts on Life’s Chances in a Changing Environment”. Bland annat kommer han att beskriva en rad positiva individ- och samhällseffekter av högre utbildning som inte ryms i de vanligt förekommande kalkyler som enbart fokuserar på individens inkomster och livslön. 

Andra frågor som kommer att beröras är hur den pågående ekonomiska krisen påverkar värdet av högre utbildning och den högre utbildningens ökande betydelse för individer, samhällen och arbetsmarknader i en tid där förändringar sker allt snabbare.

Vinsttak botar inte problem i välfärden

Den som tror att brist på utbildad personal, en dålig arbetsmiljö eller bristande jämlikhet i vården och skolan botas genom att sätta ett vinsttak gör det enkelt för sig, skriver Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, i en replik.

Läs mer här
image description

Vårturnéns sista stad - Kristianstad

Förra veckan besökte jag ännu en stad och ett lärosäte, nämligen Kristianstad. Det blev mitt sista besök för våren, men i höst fortsätter jag att resa runt och träffa ansvariga på universitet och högskolor för att diskutera hur vi tillsammans kan hitta lösningar för att flera yrkesaktiva ska kunna få tillgång till studier genom hela yrkeslivet.

De är framtidens 99 mäktigaste

TCO utser för tredje året i rad framtidens 99 mäktigaste. Listan toppas av en handbollsspelare med civilkurage, en nyckelspelare i ett parti i kraftig medvind och en ungdomspolitiker med fingertoppskänsla.

Läs mer här

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund