Samtal om högre utbildning: Vad är det som är högre, vem ska utbildas och varför?

14:47 10 juni, 2013

Aldrig tidigare har så många människor studerat på högskolenivå – vare sig i Sverige eller i världen. Efterfrågan tycks hela tiden öka, såväl från studenter som från arbetsgivare. Samtidigt finns det de som hävdar att ”alla inte ska bli akademiker” och att det råder utbildningsinflation och överutbildning. 

Hur ska vi ställa oss till detta i ett långsiktigt perspektiv? 
Hur har liknande diskussioner förts i tidigare expansioner av den högre utbildningen? Vilken roll spelar den högre utbildningen i Sverige idag och vilken roll vill vi att den ska spela? Vilka är de framtida utmaningarna, framtidsfrågorna och vägvalen? Hör tre tongivande intellektuella med mångårig akademisk bakgrund diskutera dessa frågor i ett fritt samtal som inte begränsas av 
paneldebattens strama tyglar och fasta roller.

Medverkande: 
Agneta Stark, docent i företagsekonomi, tidigare vice ordförande för SUHF (2006-2010) och rektor för Högskolan Dalarna (2004-2010)
Henrik Berggren, journalist, författare och FD i historia
Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, Göteborgs universitet

Moderator: 
Tobias Smedberg, Agenda PR

VI ÄR TCO

TCO är en påverkansorganisation som arbetar för goda villkor i arbetslivet för landets tjänstemän. Ordförande är Eva Nordmark. Våra prioriterade frågor just nu är bättre utvecklingsmöjligheter i arbetslivet genom ökat utbildningsutbud och studiefinansiering för yrkesverksamma, en skattereform som gynnar utbildning, ansvarstagande och företagande och en jämställd föräldraförsäkring och minskat arbetstidsgap mellan kvinnor och män.

Läs mer här

Vem vinner tjänstemännens röster i valet 2018

Se vårt seminarium i efterhand här.

Läs mer här

World Day for Decent work

Sjunde oktober står anständiga arbetsvillkor och mänskliga rättigheter extra mycket i fokus. Då uppmärksammar facken världen över ”World Day for Decent Work”.

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
27 oktober 2017

Studier - en väg från sjukskrivning till arbete

Anmäl dig här

TCO:s kulturpriser har delats ut

TCO har delat ut sina årliga utmärkelser som går till kulturskapare i Sverige. TCOs kulturpris, som har delats ut sedan 1974, går till författaren och skådespelaren Evin Ahmad. TCOs kulturstipendium inrättades 2015 och tilldelas i år fotografen Johan Strindberg.

Läs mer här
image description

Omställning och turordning på Moderaternas stämma

Nu pågår Moderaternas arbetsstämma där partiet ska besluta om ny politik inför valet 2018. Jag hoppas att man får riktigt härliga dagar i Örebro! Självklart ligger jobben högt på dagordningen och jag tycker att man både lyckats landa mitt i prick i frågan om omställningsuppdrag till högskolor och universitet, men samtidigt behöver de tänka om när det kommer till turordningsreglerna.

Utredarna

På Utredarbloggen skriver ett gäng utredare som alla jobbar på TCO. På bloggen skriver de om våra aktuella frågor och delar med sig av sina åsikter och insikter.

Läs Utredarna här
img description

#tcosverige

Följ oss på Instagram

img description
img description
img description
img description
img description
image description
Följ oss på instagram

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund