En bra arbetsmiljö skapar förutsättningar för god kompetensförsörjning, hög kvalitet i välfärdstjänsterna och ett hållbart arbetsliv. Ett stärkt arbetsmiljöarbete är en viktig pusselbit i den långsiktigt goda samhällsekonomiska utvecklingen.
Idag har arbetsgivare i alla sektorer svårt att rekrytera kvalificerad personal, inte minst till välfärdens verksamheter inom vård, omsorg och utbildning. För att attrahera personal med rätt utbildning och kompetens behöver arbetsmiljön vara hållbar. En god kompetensförsörjning både inom den privata sektorn och till välfärden är i sin tur viktig för ekonomin och samhällsutvecklingen i stort.
Ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete med samverkan mellan arbetsmarknadens parter utgör grunden. Hälso- och arbetsmiljöfrågor behöver också integreras i verksamheternas strategiska och ekonomiska beslut.
Arbetsmiljöarbetet behöver prioriteras. För att ingen ska bli sjuk eller dö
av sitt jobb, och för att säkra kompetensförsörjningen.
TCO:s förslag för en bättre arbetsmiljö
- Inför hälsobokslut som ett krav i större verksamheter
För in hälso- och arbetsmiljöfrågor i verksamheternas strategiska och ekonomiska beslut. Arbetsmiljöfrågor måste behandlas på ledningsnivå tillsammans med frågor om verksamhetens uppdrag och budget. Friskfaktorer bör redovisas i årsredovisning eller hållbarhetsredovisning. Att ledningen är engagerad i arbetsmiljöarbetet är en förutsättning för att det systematiska arbetsmiljöarbetet ska bli en integrerad del av verksamheten och få den status och de resurser som krävs.
- Säkerställ effektiva sanktioner för brott mot reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Efterlevnaden av reglerna för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön måste öka. Behandla organisatoriska och sociala arbetsförhållanden som kan leda till ohälsa eller olyckor lika seriöst som fysiska risker i arbetsmiljön. Exempel på organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön är arbetsbelastning, förläggning av arbetstid och kränkande särbehandling.
- Inför en lag mot trakasserier i arbetslivet
Regeringen bör tillsätta en utredning för att ta fram en arbetsrättslig lag mot mobbning och trakasserier i arbetslivet, så att den enskilde ska kunna få upprättelse och snabbare börja må bra.
- Värna skyddsombudens ställning
Se vikten av ett engagerat och kunnigt skyddsombud. Arbetsmiljöarbetet är ett kvalitetsarbete som drivs i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Här är skydds- och arbetsmiljöombuden oerhört viktiga. Skyddsombuden bidrar med ovärderlig kunskap utifrån sina och sina kollegors erfarenheter, en kunskap som annars inte alltid skulle komma till arbetsgivarens kännedom. De bidrar också till att driva arbetsmiljöarbetet framåt.
- Svensk lag bör slå fast allas rätt till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier
Sverige bör ratificera ILO-konvention 190 om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen slår fast allas rätt till en arbetsmiljö fri från våld och trakasserier, något som bör lagfästas i svensk rätt. Inför därför en ny bestämmelse i arbetsmiljölagen, om att “arbetsmiljön ska vara fri från våld och trakasserier” samt klarlägg och förtydliga att lagstiftningen även gäller våld och trakasserier från tredje part såsom till exempel kunder, patienter och anhöriga.
- Inför en lag om personlig integritet i arbetslivet