TCO har för andra gången kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner. Förra året presenterades siffrorna baserade på 2017, och i år gäller sammanställningen 2018 års siffror. Resultatet visar ett utbildningsindex som mäter tillgången till utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader.
Här hittar du den interaktiva kartan.
Behovet av utbildning genom hela arbetslivet bedöms öka i framtiden och få stor betydelse såväl för samhället som för individen.
De senaste decennierna har både befolkningens utbildningsnivå och kompetenskraven i arbetslivet ökat. Möjligheten till vidareutbildning eller omskolning är helt central för den enskildes möjlighet att anpassa sig till nya krav och förutsättningar. Det handlar om möjligheten att utvecklas och behålla sin befintliga anställning, men också om möjligheten att karriärväxla och få ett nytt jobb med andra uppgifter och ansvarsområden.
Ett livslångt lärande är bra både för individen, företagen och samhället och därför är det en av TCOs viktigaste frågor. Tillgången till eftergymnasial utbildning driver fram tillväxt och högre kvalitet i välfärden och måste därför möjliggöras i hela landet. För att fler ska få chansen till kompetensutveckling och vidareutbildning mitt i yrkeslivet krävs att Högskolan får ett omställningsuppdrag. Dessutom behöver studiefinansieringen ses över.
TCO vill genom utbildningsindex uppmärksamma behovet av lika förutsättningar när det gäller tillgången till utbildning i hela landet.
TCO har låtit analysföretaget WSP kartlägga och jämföra utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner. Baserat på dessa uppgifter presenterar TCO ett utbildningsindex som mäter tillgången till utbildning över hela landet och uppmärksammar de kommunala skillnader som finns.
Kartan där du kan göra jämförelser hittar du här.