Livspusslet – centralt för ekonomisk jämställdhet

Jämställdhet

Artikel

TCO håller fast vid frågan om livspusslet som är central för ekonomisk jämställdhet. Alla föräldrar ska kunna kombinera arbete och föräldraskap på ett hållbart sätt. Idag är det främst kvinnor som anpassar arbetslivet då de blir föräldrar. Det större ansvaret får negativa konsekvenser både på kort och lång sikt för kvinnors inkomster och hälsa. För att förändra detta krävs både politiska reformer och förändrade normer.

Kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet

  • Kvinnor är föräldralediga och borta från arbetslivet längre än män när barnen är små. Det visar bland annat TCO:s jämställdhetsindex och våra beräkningar av hur lång tid föräldrar faktiskt är borta från arbetsplatsen på grund av föräldraledighet.
  • Kvinnor arbetar deltid oftare än män. Det vanligaste skälet till att kvinnor inom TCO-yrken går ner i arbetstid är för att ta hand om barn. 
  • Kvinnor avstår oftare arbete för att ta hand om sjuka barn. Och kvinnor anpassar oftare sina yrkesval så att jobbet ska fungera bra med föräldraskapet.
  • Våra undersökningar bland tjänstemän som är föräldrar med barn under 12 år visar att både kvinnor och män ofta känner sig stressade och upplever att det är svårt att få tiden att räcka till för arbete och föräldraskap. Men kvinnor är mest stressade och det är oftare kvinnor som gör anpassningar i arbetslivet för att livspusslet ska gå ihop.
  • Nästan hälften av kvinnorna i en av våra undersökningar har gått ner i arbetstid för att lättare kombinera föräldraskap och arbete. Det gäller kvinnor som jobbar i ett tjänstemannayrke i offentlig sektor och har barn under 12 år. I privat sektor har fyra av tio kvinnor gått ner på deltid för att få ihop livspusslet.
  • Arbete hemifrån under coronapandemin har underlättat för många tjänstemän att få ihop livspusslet med arbete och fritid, föräldraskap och andra åtaganden. Sex av tio som huvudsakligen har arbetat hemifrån tycker att livspusslet har blivit lättare att få ihop. Särskilt hög andel som upplever att det har blivit lättare finns bland kvinnor (68 procent) och bland dem som har barn under 12 år (77 procent). Rapporten Livspusslet under coronapandemin baseras på en undersökning bland 2000 tjänstemän.

Konsekvenser av att kvinnor tar ett större ansvar

Kvinnor löser ofta familjens livspussel genom deltidsarbete, lång föräldraledighet och andra anpassningar i arbetslivet. Det större ansvaret får negativa konsekvenser för kvinnors inkomst och hälsa både på kort och lång sikt. 

TCO vill se reformer som leder till ökad jämställdhet

Om vi ska närma oss ekonomisk jämställdhet behöver kvinnor och män dela lika på föräldraledigheten, deltidsarbetet, vabben, vobben och alla andra små anpassningar som vi gör när vi blir föräldrar.

Det behövs politiska reformer som underlättar för alla föräldrar att få ihop livspusslet med arbete och föräldraskap under barnens uppväxt, utan att gå ner i arbetstid eller att hamna i skadlig stress och ohälsa.

Det behövs också reformer som gör att föräldrar delar lika på föräldraledigheten när barnen är små. Det kan även leda till mer delat föräldraansvar under barnens uppväxt. TCO är för en tredelning av föräldraförsäkringen, men det finns även andra sätt att öka takten mot jämställd fördelning av föräldraledigheten.

Läs mer om TCO:s förslag för föräldraförsäkringen.

Om ordet livspusslet

Det var TCO som myntade ordet livspusslet. Inför valrörelsen 2002 lanserade TCO sin kampanj Jobb-hjärta-familj, där vi satte fokus på hur människor rent praktiskt ska kunna få ihop sin vardag med både yrkesliv och familjeliv. Ordet livspusslet fångade in den livsstress som många kände.

Livspusslet är ett registrerat varumärke som TCO äger.

Bild på Åsa  Forsell

Utredare: jämställdhet

Åsa Forsell