TCO:s senaste jämställdhetsindex visar att kvinnor i Sverige tog ut 68,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn förra året. Männen tog ut 31,3 procent av dagarna. Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten går långsamt och takten har avtagit det senaste året.
Index baserat på föräldraledighet och vård av barn
TCO:s jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen av hur föräldrar delar på dagarna med föräldrapenning. Vi har slagit ihop de två olika sorterna föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (så kallad vab) och den vanliga typen av föräldrapenning, som till största delen tas ut innan barnet börjar förskola (föräldraledighet). Indexet visar hur stor andel av dagarna som kvinnor tar ut av det totala antalet utbetalade dagar under det aktuella kalenderåret.
Ju närmare ett värde ligger 100, desto närmare är det att kvinnor tar ut alla dagarna med föräldrapenning. Ett index på 50 visar på ett helt jämställt uttag och ett index på mindre än 50 skulle betyda att män tar ut mer än kvinnor. Det brukar anses som relativt jämställt om ena föräldern tar ut 40 procent och den andra tar ut 60 procent av föräldraledigheten, varför ett index på 60 vore ett godkänt utfall även om målet är 50/50.
Du hittar TCO:s jämställdhetsindex för hela landet, per län och per kommun från 2006 till 2020 på en interaktiv karta här.
Indexet bygger på statistik från Försäkringskassan över antal utbetalade nettodagar med föräldrapenning och antal utbetalade nettodagar med tillfällig föräldrapenning för vård av barn.
Jämställdhetsindex runt om i landet
Längst ner i rangordningen hittar vi i år föräldrarna i Skåne län med ett jämställdhetsindex på 70,8 procent. Kvinnorna i Skåne län tar ut 70,8 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av barn, medan männen i Skåne tar ut 29,2 procent.
Pappors uttag fortsätter att öka, men i långsammare takt
Genom TCO:s jämställdhetsindex följer vi med start 2006 utvecklingen av hur kvinnor och män delar på dagarna. Pappors uttag fortsätter att öka, men i långsammare takt. Inte sedan 2007 har pappornas andel av uttaget ökat så lite som i årets index. Det handlar om en ökning på bara 0,4 procentenheter. Detta jämfört med en ökning på 0,9 procentenheter i snitt de föregående fem åren.
Ny forskning visar att normer på arbetsplatsen styr hur föräldrar delar på dagarna
Något förenklat kan man säga att det val som föräldrar har på en arbetsplats är att pappor kan vara hemma lika länge som andra pappor, och mammor kan vara hemma lika länge som andra mammor. Hela rapporten Från jämställda par till ojämställda föräldrar hittar du här.