De allmänna trygghetssystemen syftar både till att ge inkomsttrygghet vid sjukdom eller arbetslöshet och till att ge förutsättningar för omställning för att säkerställa att kompetens och erfarenhet tas tillvara. Fokus på inkomsttrygghet och kompetensförsörjning är centralt för att säkerställa de allmänna trygghetssystemens legitimitet även bland dem med högre inkomster och högre utbildning och deras vilja att bidra till de allmänna systemen genom avgifter och skatter.
Arbetslöshetsförsäkring för tjänstemän
Arbetslöshetsförsäkringen behöver utformas så att rörlighet och jobbyten främjas. Arbetslöshetsförsäkringen behöver reformeras så att den omfattar fler och täcker mer, med bredare kvalifikationsregler och högre tak. De högre taken och breddningen under 2020–2022 är värdefulla men arbetslöshetsförsäkringen behöver en långsiktig reform. Annars äventyras både inkomsttryggheten, omställningsförmågan och kompetensförsörjningen. En arbetslöshetsförsäkring för omställning måste täcka även tjänstemännens behov genom att taket för ersättningen permanent höjs.
- TCO anser att det är helt centralt att taket för ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen varaktigt har en rimlig nivå.
Sjukförsäkring för återgång i arbetsliv
I sjukförsäkringen har inkomstbortfallsprincipen nyligen stärkts genom att taket från den 1 januari 2022 höjts till 10 prisbasbelopp, något TCO har efterfrågat. Fokus måste nu vara på att fler sjukskrivna ska få rehabilitering tidigare så att fler kommer tillbaka i arbete och kompetens tas tillvara. De som inte har möjlighet att gå tillbaka till sitt arbete ska få möjlighet att ställa om till annat arbete. TCO vill därför att se reformer som stärker det förebyggande arbetet och rehabiliteringen i sjukförsäkringen. Utredningsförslag kring detta finns.
- Arbetsgivarens drivkrafter för återgång måste öka, Försäkringskassan mer aktiv genom att klarlägga rehabiliteringsbehov inom 60 dagar och reglerna i sjukförsäkringen bli mer flexibla så att fler kan fullfölja rehabilitering där kompetens och erfarenhet tas tillvara. Genomför utredningsförslag på regeringens bord.
Det behöver löna sig att arbeta för sin pension
Dagens allmänna pensionssystem, som är generellt, könsneutralt och åtskilt från statsbudgeten uppfyller högt ställda krav på stabilitet, förutsägbarhet och legitimitet. Pensionsgruppens arbete och beslutsmandat innebär att systemet grundas på breda politiska överenskommelser. Det är viktigt för långsiktigheten och förutsägbarheten för individen.
Men på grund av ökningen i förväntad livslängd behöver det samlade pensionskapitalet räcka under längre tid. Därigenom blir den månadsvis utbetalade pensionen lägre. För att arbete ska löna sig för pensionen, nu och i framtiden, behöver de inkomstrelaterade delarna i pensionssystemet få mer genomslag. Samtidigt behöver grundskyddet vara tillräckligt för att garantera en skälig levnadsstandard för pensionärerna.
- Pensionsavgiften behöver därför höjas från dagens 17,21 till 18,5 procent av inkomsten och avgiftshöjningen finansieras på sätt som bevarar pensionssystemets autonomi, det vill säga inte via årligen beslutade budgetanslag.
- Samtidigt behövs satsningar på arbetsmiljön och på möjligheterna till kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning, för att så många som möjligt ska kunna, vilja och orka förlänga sitt arbetsliv på ett hållbart sätt och därigenom höja sin pension.
- Tillägg till pensionen utanför systemet, som finansieras via budgetanslag, minskar pensionssystemets autonomi, stabilitet och förutsägbarhet. Ett nytt tillägg som skapar en osäkerhet om ifall arbete lönar sig för pensionen riskerar också att få negativ effekt på individers beslut i valet mellan att arbeta längre eller att gå i pension tidigare. Därför säger TCO nej till sådan pensionspolitik.