Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Nya EU-direktiv och lagförslag påverkar alltid Sverige och många frågor behöver lösas i samarbete. Därför lägger våra jurister mycket tid på att analysera, påverka och förklara vad som händer.
Fri rörlighet
Den fria rörligheten på EU:s inre marknad är en av EU-samarbetets grundstenar. Den är bra både för den enskilde individen och för Europas utveckling, anser TCO.
En av nycklarna till den fria rörligheten är likabehandling av arbetstagare. Förbudet mot diskriminering på grund av nationalitet ger både tillträde till arbete i andra EU-länder och samma rättigheter som för värdlandets egna medborgare.
Likabehandling av arbetstagare ger den fria rörligheten legitimitet. TCO arbetar med frågor om fri rörlighet på flera områden.
Arbetstagarbegreppet
Frågan om vem som är att betrakta som arbetstagare är central för arbetsrätten. Arbetstagarbegreppet har utvecklats ur nationella traditioner och med hänsyn till nationella arbetsrättsliga system. I Sverige har det utvecklats genom rättspraxis och hanterats organiskt och hela tiden anpassats till utvecklingen på arbetsmarknaden. Det är ett snabbt och effektivt sätt att hantera förändringar.
På EU-nivå diskuteras om det bör införas en gemensam definition av arbetstagare. TCO är emot en sådan legaldefinition med hänsyn till de risker det skulle kunna innebära för det svenska arbetsrättsliga systemet. TCO befarar att en sådan gemensam definition skulle bli alltför statisk för att följa med förändringarna på arbetsmarknaden, men också att det skulle få negativa effekter på rättsområden där medlemsstaterna har exklusiv kompetens, t.ex. när det gäller socialförsäkringssystem och skattelagstiftning. Frågan är viktig och TCO deltar gärna i konstruktiva diskussioner om skydd för de nya sätten att anlita arbetskraft som växer fram som ett resultat av digitaliseringen och annat.
Visselblåsarskydd
Sverige har sedan den 1 januari 2017 en nationell generell visselblåsarlagstiftning som gäller inom både privat och offentlig sektor. Under våren 2019 beslutades om ett EU-direktiv med skydd för visselblåsare. Direktivet gäller för personer som larmar om överträdelser mot EU-rätten inom ett antal olika områden, bl.a. offentlig upphandling, finansiella tjänster och skydd mot penningtvätt, produkt- och konsumentsäkerhet samt skydd för miljön. Just nu utreds frågan om hur direktivet ska genomföras i Sverige i en statlig utredning. TCO sitter med i utredningens referensgrupp och arbetar för att åstadkomma en så ändamålsenlig reglering som möjligt och med ett effektivt skydd för visselblåsare.
En europeisk arbetsmyndighet
I början av 2019 antogs en EU-förordning för att inrätta en europeisk arbetsmyndighet (European Labour Authority), förkortad ELA. Under hösten 2019 inrättades myndigheten som fick sitt säte i Bratislava, Slovakien. ELA:s verksamhet ska vara i full gång i augusti 2021 och syftar till att ge stöd åt medlemsländerna att leva upp till och samarbeta om EU:s lagstiftning avseende arbetskraftens rörlighet samt att samordna de nationella sociala trygghetssystemen. ELA kommer att ha följande tre huvudsakliga uppgifter:
1. Att informera individer, företag och arbetsmarknadens parter om rättigheter och skyldigheter som följer av EU:s regelverk för arbetskraftens rörlighet och främja utbyte av information mellan medlemsstater.
2. Att stödja samarbetet mellan medlemsstaterna för att underlätta gemensamma inspektioner.
3. Att medla mellan medlemsstaternas myndigheter när tvister uppstår dem emellan.
I Sverige har en statlig utredning tillsatts med uppdrag att bl.a. utreda om det finns behov av att ta fram kompletterande författningar eller vidta andra åtgärder till följd av förordningen. TCO deltar i utredningen och strävar efter att arbetet mellan svenska myndigheter och den nya EU-myndigheten ska bli så bra som möjligt.
Storbritannien och Brexit
Storbritannien är mycket viktigt för Sveriges ekonomi och för EU-samarbetet och kommer att fortsätta vara det även om landet lämnar EU. Därför vill TCO att Storbritannien även efter ”Brexit” har en nära relation till EU och tillgång till alla delar av den inre marknaden, med öppna gränser, fri rörlighet och frihandel, men även med de åtaganden som följer av detta.
Offentlig upphandling
EU:s regelverk för offentlig upphandling ska underlätta den gränsöverskridande handeln mellan EU:s medlemsländer. Upphandling är också ett viktigt styrmedel för att nå andra samhällspolitiska mål.
År 2014 antogs nya EU-direktiv med ökade möjligheter för upphandlande myndigheter att ställa arbetsrättsliga krav i offentlig upphandling. Vid införlivandet av EU-direktiven i svensk rätt (i bl.a. lagen om offentlig upphandling) bidrog TCO framgångsrikt till att krav infördes på upphandlande myndighet att vid upphandling ställa sociala och arbetsrättsliga villkor i nivå med kollektivavtal.
TCO arbetar för att de möjligheter som upphandlande myndigheter har att ställa krav på sociala och arbetsrättsliga villkor ska få stort genomslag i praktiken.
Utstationering av personal till andra EU-länder
EU:s regler om utstationering gör det möjligt för företag att tillfälligt sända ut personal till andra EU-länder för att utföra en tjänst. I juni 2018 antogs det s.k. ändringsdirektivet på EU-nivå. Genom ändringsdirektivet har vissa justeringar gjorts i utstationeringsdirektivet, bl.a. i fråga om den s.k. hårda kärnan, skyddet för utstationerade uthyrda arbetstagare och för arbetstagare som har varit utstationerade under en längre tid samt reglerna om tillgång till information om arbets- och anställningsvillkor m.m. TCO deltog i utredningen som i maj 2019 överlämnade betänkandet Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.