Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Det hälsofrämjande, förebyggande arbetsmiljöarbetet får aldrig stanna av. Inte ens i en pandemi. Därför uppmärksammar vi världsarbetsmiljödagen idag den 28 april.
Idag, den 28 april, är det Världsarbetsmiljödagen! Dagen då fackföreningsrörelsen över hela världen uppmärksammar medlemmarnas ihärdiga arbetsmiljöarbete, ett arbete som pågår varje dag.
Förra året var det 100 år sedan FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO inrättades. ILO bygger på en lång tradition av trepartssamverkan och partsdialog mellan regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. ILO beslutar om regler för arbetsvillkor i arbetslivet, däribland arbetsmiljöfrågorna.
Sedan 2003 uppmärksammar ILO den 28 april för att understryka betydelsen av ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Samma datum har också den globala fackliga rörelsen sedan länge förknippat med att hedra dem som dött till följd av arbetet. Ett preventivt arbetsmiljöarbete är det enda som kan förhindra att människor skadas och dör på jobbet.
Både nu under rådande pandemi och sedan när arbetslivet återgår till det mer normala behöver arbetsmiljöarbetet prioriteras. TCO:s ordförande Therese Svanström skriver i sin blogg att hon tror att Coronapandemin kommer leda till att arbetsmiljöfrågorna ökar i betydelse. Jag hoppas det. Det finns en stor oro för medlemmarnas hälsa särskilt inom de hårdast belastade verksamheterna, som redan innan coronautbrottet hade bland de högsta ohälsotalen på svensk arbetsmarknad. Risken är stor att ännu fler drabbas av ohälsa ju längre den ökade belastningen pågår.
I detta läge är det otroligt viktigt att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte tvingas stå tillbaka, utan fungerar extra väl, speciellt om detta tillstånd kommer att pågå länge. Välfärdens verksamheter måste tillförsäkras de resurser som krävs för uppdragen, med en god bemanning för att säkra hälsan hos medarbetarna, även efter pandemin.
Coronakrisen liknar inget annat. Arbetsmiljön för TCO-förbundens medlemmar påverkas på olikas sätt, men alla påverkas. Vissa har bytt skrivbordet på jobbet mot köksbordet därhemma. Andra fortsätter att gå till jobbet på sjukhuset eller i skolan. Många har fått en ansträngd och annorlunda arbetsmiljö, där dessutom arbetsmiljöarbetet ofta har satts på paus. I vissa fall har man till en början blivit överrumplad av alla nya situationer att handskas med, men tack vare en väl inarbetad struktur för arbetsmiljöarbetet har många skyddsombud ändå kunnat göra stora och livsviktiga insatser.
På nyheterna har jag följt den dagliga följetongen med rapportering om hur skyddsombud har fått kämpa för något så grundläggande som att försiktighetsprincipen ska gälla vid osäkerhet om skyddsutrustning krävs. När arbetsmiljöarbetet kanske behövs som mest prioriteras det bort. Men det hälsofrämjande, förebyggande arbetsmiljöarbetet får aldrig stanna av. Därför uppmärksammar vi världsarbetsmiljödagen idag!
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.