Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
“If there is one message that echoes forth from this conference, it is that human rights are women's rights. And women's rights are human rights.”
Orden uttalades av Hillary Clinton vid Förenta Nationernas kvinnokonferens i Peking 1995. När Jämställdhetsdagarna i Malmö inleddes idag var Clintons ord lika giltiga som för 20 år sedan. Jämställdhetsminister Åsa Regnér underströk med emfas att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att jämställdhet i grunden är en frihetsfråga som driver på samhällsutvecklingen. Såväl socialt som ekonomiskt. Att det finns fog för att hävda att den välfärdsstat som vi idag tar för givet inte hade varit möjlig att bygga upp om inte jämställdhet mellan könen varit en central byggsten. Inte minst för att ge fler kvinnor möjlighet att utbilda sig och ta steget ut på arbetsmarknaden. Något som inneburit att Sverige idag är i framkant när det gäller kvinnors sysselsättningsgrad. I detta arbete har TCO under decennier varit en pådrivande aktör. Det var TCO som på 1950-talet argumenterade för principen att lika arbete skulle ge lika lön. Det var TCO som på 1960-talet argumenterade för att det skulle vara obligatoriskt för samhället att inrätta förskolor och fritidshem. Det var TCO som på 1970-talet argumenterade för införandet av särbeskattning. Och det var TCO som under 1980-, 90 och 00-talet argumenterade för att införa reserverade månader i föräldraförsäkringen och en särskild jämställdhetsbonus. Reformer som bidrog till att kvinnors deltagande på arbetsmarknaden ökade från 50 procent till över 80 procent under en tioårsperiod. En positiv utveckling som format ett mer jämställt och jämlikt Sverige. För alla. Oavsett kön.
Tyvärr är det emellertid ett faktum att trots de jämställdhetspolitiska reformer som genomförts finns det fortsatt en rad utmaningar att ta itu med. I Sverige 2016 arbetar kvinnor och män totalt sett lika många timmar i veckan men får olika ekonomisk ersättning – främst på grund av fördelningen av betalt och obetalt arbete. Arbeten som traditionellt utförs av kvinnor värderas lägre än arbeten som utförs av män. Kvinnor tar fortsatt ut merparten av föräldraledigheten, är oftare hemma med sjuka barn och går ner i arbetstid för att familjen ska få ihop livspusslet. Lågt inflytande, bristande karriärmöjligheter och en lön som inte motsvarar arbetsinsatsen leder till stress och psykisk ohälsa på kvinnodominerade arbetsplatser. Otrygga och tidsbegränsade anställningar är dubbelt så vanliga bland kvinnor som män.
Översatt till ekonomiska termer skiljer det fortfarande 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män och Sveriges BNP skulle öka med över 400 miljarder kronor om kvinnors sysselsättningsgrad var lika hög som männens. Detta är självklart varken moraliskt eller ekonomiskt försvarbart. Tvärtom krävs det fler insatser för att forma ett mer jämställt samhälle. I den kontexten är initiativ som Jämställdhetsdagarna en viktig arena för att kanalisera all den kraft som finns hos individer runt om i vårt land i arbetet för att stärka jämställdheten i samhället i stort och på arbetsmarknaden i synnerhet. Ett arbete där förväntningar och beteenden hos både män och kvinnor behöver ändras och dagens maskulinitetsnorm utmanas. Jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det är en frihetsfråga som i högsta grad berör män då den traditionella mansrollen påverkar även mäns livsvillkor negativt och begränsar männens livchanser på en rad områden.
TCO kommer oförtrutet att argumentera för en utveckling där kvinnors möjlighet till karriär och ett hållbart familjeliv stärks. Där kvinnodominerade yrkesgrupper får en lön som står i proportion till den utbildning, ansvar och krav som ställs i yrket. Där befogenheter och resurser på arbetsplatsen motsvarar den belastning som yrket innebär. Där en mer jämställd föräldraförsäkring bidrar till att männens andel av det obetalda arbetet ökar. En utveckling där alla kvinnor som så önskar ges möjlighet till att arbeta heltid och efter avslutat arbetsliv får en pension som går att leva på. Och en utveckling där ålderdomliga strukturer kring synen på manlighet utmanas och reell frihet för båda könen uppnås. Ytterst handlar det om att ge alla individer i vårt samhälle möjlighet att nå sin fulla potential. Det är i grunden en fråga om mänskliga rättigheter.
Thomas af Bjur och Ulrika Hagström överlämnar boken ”Swedish Dads” av fotografen Johan Bävman till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Ett av flera verktyg för att öka medvetenheten och skapa debatt kring vikten av att få fler män att bli agenter för jämställhet.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.