Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Idag är första dagen på jobbet för de anställda på den nya Upphandlingsmyndigheten. De anställdas huvuden upptas så här första dagen förhoppningsvis av frågor så som hur loggar jag in i datorn, hoppas att jag har en bra chef och kanske den viktigaste frågan av alla - var är kaffeapparaten?
När dessa funderingar har lagt sig så har vi på TCO ett flertal önskemål om hur den nya myndigheten ska arbeta:
Myndigheten ska inte utge föreskrifter om arbetsrättsliga villkor. TCO anser inte, likt vad utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal idag föreslagit, att myndigheten ska få föreskriftsrätt på de områden arbetsrättsliga villkor ska ställas. En föreskriftsrätt i detta avseende riskerar att flytta bestämmanderätten för vilka villkor som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden från arbetsmarknadens parter till myndigheten. En sådan ordning strider mot den svenska partsmodellen.
Ge upphandlarna i staten, kommunerna och landstingen handfast vägledning i form av exempelvis sociala kriterier liknande dem som förra myndigheten gjort på miljöområdet.
Samråd med arbetsmarknadens parter. En mycket stor andel av Sveriges arbetstagare är medlemmar i fackförbund. TCO har 1,3 miljoner medlemmar och har likt de svenska arbetsgivarorganisationerna en god kännedom om den svenska arbetsmarknaden. TCO har varit i kontakt med Utredningen om inrättandet av den nya upphandlingsmyndigheten och då framfört att samråd med arbetsmarknadens parter tidigare brustit. Mot bakgrund av detta bör Upphandlingsmyndighetens instruktion förtydligas på så sätt att det av den del i instruktionen som avser samverkan uttryckligen ska framgå att löpande samråd även ska ske med arbetsmarknadens parter i linje med den praxis som utvecklats vid myndigheter och regeringskansliet som en naturlig del av den svenska partsmodellen.
Tillvarata kunskaper från arbetsmarknadens parter i Upphandlingsmyndighetens insynsråd. TCO:s medlemmar arbetar inom flertalet av de sektorer som upphandlas. TCOs förbund organiserar även upphandlare. Mot bakgrund av detta samt att myndigheten förväntas arbeta aktivt med sociala hänsyn bör representanter från båda sidor av arbetsmarknadens parter ingå i rådet för att uppnå en balans.
Slutligen vill jag poängtera att ett upphandlingsstöd hos Upphandlingsmyndigheten skiljt från tillsynen som stannar kvar hos Konkurrensverket borgar för en mer utmanande rättsutveckling. Detta är något vi på TCO ser fram emot.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.