Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Att ge en ordentlig skjuts till arbetskraftens rörlighet inom EU och att bättre samordna medlemsstaternas sociala trygghetssystem är bland annat vad EU-kommissionens nyvalde ordförande Jean-Claude Juncker lovat att kommissionen ska arbeta med under år 2015.
Vad detta innebär i konkreta ordalag är inte helt enkelt för en lekman att förstå. Det är inte heller helt enkelt för en person som flyttar mellan EU:s länder att veta vilket lands socialförsäkringssystem denne omfattas av och hur långt detta skydd sträcker sig. Detta är viktiga frågor för den enskilde när denne överväger en flytt till ett annat EU-land för att arbeta och det är precis denna problematik som Juncker lovat att ta tag i. EU-länderna bestämmer själva vad som ska innefattas i deras socialförsäkringssystem. EU:s lagstiftning på socialförsäkringsområdet anger bara hur dessa system hänger ihop när man flyttar från ett EU-land till ett annat. Syftet med EU:s regler är därför att se till att ingen hamnar utanför systemen. Med en bättre samordning så blir det enklare både för den enskilde och för medlemsstaterna att veta om personen omfattas av just deras socialförsäkringssystem eller inte.
Juncker har även lovat att utstationeringsdirektivet ska genomgå en översyn. Detta är ett välkommet besked. TCO har länge drivit frågan att anställda hos tjänsteföretag etablerade i andra EU-länder som skickar personal till Sverige ska omfattas av samma löner och villkor som andra som arbetar på den svenska arbetsmarknaden. Läs mer om varför i min kollega Samuel Engbloms inlägg, Utstationering: Därför är Calmfors jämförelse fel
Varje år genomförs EU-lagstiftning av stor betydelse för TCO-förbundens medlemmar. Ett konkret exempel på lagstiftning, med den inte helt lättsmälta titeln, är yrkeskvalifikationsdirektivet. Syftet med direktivet är att arbetstagare ska kunna arbeta i ett EU-land utan att behöva mötas av nationella yrkesregleringar som inte tar hänsyn till kompetens förvärvad i ett annat EU-land. Saknas kompetens så ska en person kunna komplettera denna utifrån den erfarenhet man har. Yrkeskvalifikationsdirektivet har uppdaterats och förändringarna som ska genomföras i Sverige får betydelse för ett flertal av TCO-förbundens yrkesgrupper. Ett av de förbund vars medlemmar berörs är Vårdförbundet som organiserar yrkesgrupper som rör sig mellan EU:s medlemsländer.
Den fria rörligheten, som ger en möjlighet att arbeta eller studera i ett annat EU-land, är en av EU-samarbetets grundstenar och bra både för den enskilde individen och för Europas utveckling. EU-rätten medger dock möjligheter för medlemsstaterna att ta hänsyn till patientsäkerhet i nationell lagstiftning. Direktivet innehåller som ett led i detta exempelvis skärpta och tydligare krav på fortbildning och språkkunskaper för yrkesgrupper inom vården och har tagits emot väl.
Den fria rörligheten ska värnas och utvecklas. Därför är det viktigt och välkommet att nya regler kommer på de områden där det behövs. Förhoppningen är att det kan göra de Europeiska arbetsmarknadssystemen mer transparenta för de som vill arbeta både tillfälligt och för de som vill stanna och arbeta permanent i ett annat EU-land. Det återstår att se om Juncker kan leverera detta.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.