En budget präglad av Brexit

EU

Blogg

2019-09-20

I onsdags presenterade regeringen budgetpropositionen för år 2020. Om man ska lyfta fram en händelse från EU som särskilt präglar budgeten så är det en oro för vad en avtalslös Brexit kommer att innebära för den svenska ekonomin. Beräkningarna i budgeten har inte tagit höjd för en avtalslös Brexit utan gjordes vid den tiden då ett avtal fortsatt var i sikte. Hur det blir och hur det påverkar den svenska ekonomin vet vi (kanske!) först den 31 oktober när Storbritannien aviserat att landet ska lämna unionen.

TCO har länge engagerat sig i den fria rörligheten för personer, som ger EU-medborgare en möjlighet att arbeta eller studera i ett annat EU-land. En av de frågor som TCO arbetade med under det senaste året gälle översynen av det EU-regelverk som samordnar medlemsländernas sociala trygghetssystem. Ett problem är ofta att det saknas statistik för rörligheten till och från Sverige. Det i sin tur gör det svårt att identifiera vilka behov som finns för att utveckla långsiktiga och hållbara regelverk som kan främja en ökad rörlighet. Därför är det särskilt välkommet att Försäkringskassan i budgeten för år 2020 får till uppgift att utveckla och förbättra statistikfångsten inom det internationella området.

TCO har tillsammans med LO och Saco drivit frågan om att ett juridiskt bindande socialt protokoll bör tillfogas Lissabonfördraget. En bärande del av EU-samarbetet är den inre marknaden, med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, som bidrar till bättre förutsättningar för jobb och tillväxt. Onödiga hinder på den inre marknaden bör därför undanröjas. Det får emellertid inte ske på ett sätt som kränker grundläggande fackliga fri- och rättigheter eller snedvrider konkurrensen till förmån för företag som konkurrerar med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Just därför bör EU:s fördrag kompletteras med ett socialt protokoll, som garanterar att fackliga rättigheter inte underordnas ekonomiska friheter på den inre marknaden.

Med anledning av antagandet av den sociala pelaren och de nya utstationeringsreglerna så anser dock regeringen att frågan är överspelad och att en omfattande process med fördragsförändringar inte är rätt väg att gå för tillfället. Att välja rätt tillfälle att diskutera antagande av ett socialt protokoll är givetvis viktigt men överspelad är frågan inte.

Kring årsskiftet bör Europeiska kommissionens arbetsprogram vara publicerat och förhoppningsvis vet vi om och på vilket sätt Storbritannien valt att lämna EU. Först då vet vi mer om hur det kommande EU-året kommer att påverka den svenska ekonomin.