Rusning till vård- och läraryrken

Omställning

Blogg

2020-05-04

Den 15 april var sista dagen att söka till höstens utbildningar på universitet och högskolan och antalet sökande blev rekordhögt. Bland dessa finns många redan yrkesverksamma som gjort det kloka valet att i skuggan av pandemin kompetensutveckla sig eller ställa om till ett helt nytt yrke.

Många är de som under mars och april fick sina framtidsplaner kullkastade. Coronapandemins dramatiska effekter på arbetsmarknaden tvingade många med trygga anställningar att plötsligt söka nya vägar i arbetslivet. För att ge fler möjlighet att tänka om och välja utbildning i denna extraordinära tid stod en framflyttad ansökningstid till universitet och högskolor högt upp på TCO:s önskelista. Med facit i hand kanske man kan säga att vår oro var överdriven – när ansökningstiden stängde den 15 april 2020 hade antalet sökande nått en ny rekordnivå. Drygt 407 000 personer har sökt höstens kurser och program vilket är en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Även om söktrycket procentuellt ökat allra mest i den allra yngsta åldersgruppen som snart tar studenten ser vi ett starkt ökat söktryck i både åldersgruppen 25–34 år och gruppen över 35 år. Det ser TCO som ett tydligt tecken på att många redan yrkesverksamma – i Corona-krisens spår – tagit chansen att hösten 2020 kompetensutveckla sig eller skola om sig till ett nytt yrke.

Överlag ökar antalet förstahandssökningar till program något mer än ansökningarna till fristående kurser. Samtidigt uppvisar många distansutbildningar – en viktig beståndsdel i det livslånga lärandet – ett betydligt högre söktryck jämfört med tidigare. Det finns med andra ord ett fortsatt stort behov av flexibla utbildningar som ges på distans, inte minst i dessa tider när behovet av kompetensutveckling och omställning ökar.

Vi kan också se att intresset för olika typer av samhällsbärande yrken ökat markant jämfört med i fjol. Antalet förstahandssökande till socionomprogrammet ökade med nio procent och intresset för att bli biomedicinsk analytiker med 22 procent. Till läkarprogrammet har antalet förstahandssökande ökat med 27 procent. Den allra största ökningen ser vi dock bland sjuksköterskeutbildningarna – här har antalet förstahandssökande totalt till höstterminen 2020 ökat med drygt 30 procent jämfört med i fjol. På enskilda lärosäten har det ökade intresset för sjuksköterskeprogrammet varit än mer slående – Högskolan i Dalarna rapporterar att antalet förstahandssökande till deras sjuksköterskeprogram som ges på distans ökat med hela 120 procent. Intressant är också att en majoritet av de sökande till sjuksköterskeutbildningarna är över 25 år och en dryg femtedel har fyllt 35. Detta tyder på att många redan yrkesverksamma väljer att skola om sig och byta karriär – och att de då väljer sjuksköterskeyrket.

Vi kan också se ett generellt ökat intresse för läraryrket vilket är glädjande, men det finns skillnader mellan de olika inriktningarna. Antalet förstahandssökande till yrkeslärarprogrammen har inte förändrats och till grundlärarprogrammen har antalet förstahandssökande ökat med måttliga tre procent sedan hösten 2019. Antalet sökande som i första hand valt att utbilda sig till ämneslärare för att undervisa på högstadiet och gymnasiet har dock ökat med 12 procent. En intressant detalj är att i åldersgruppen över 35 år har antalet förstahandssökande till ämneslärarprogram ökat med hela 44 procent. Extra roligt är också att den kompletterande lärarutbildningen hade hela 17 procent fler förstahandssökande i årets ansökningsomgång. Det handlar om drygt 2 500 personer som vill ställa om och bli lärare. I denna grupp är drygt hälften av de sökande 35 år eller äldre så även här finns sannolikt många redan yrkesverksamma som väljer en ny väg i livet.

Slutligen tycks satsningen på basår fallit väl ut. Antalet förstahandssökande till olika naturvetenskapliga och tekniska basår med start hösten 2020 ökade med 16 procent jämfört med i fjol. Det är klokt – basåren har visat sig vara en bra ingång till vidare studier inom teknik och naturvetenskap.

Läs mer om TCO:s förslag kring omställning 

Bild på Sofia Hylander

Utredare: utbildning och omställning

Sofia Hylander