Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
I mitten av december presenterades regeringens proposition 2020/21:60 Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige – regeringens forskningspolitik för åren 2021-2024. Propositionen omfattar frågor om såväl forskning och innovation som högre utbildning och innehåller flera delar som TCO både efterfrågat och välkomnar.
TCO har alltid varit en stark förespråkare av satsningar på högre utbildning, forskning och innovation. Forskningspolitiken måste präglas av långsiktighet och stabilitet samt säkerställa att fördelningssystemet av anslag är både robust, transparent och förutsägbart. En central utgångspunkt är givetvis att kvalitet ligger till grund för resurstilldelning i utbildning och forskning samt att den grundläggande principen om den fria forskningen – som står oberoende från kommersiella intressen – värnas.
Forskningspolitik berör inte bara högskolesektorn
TCO vill också betona den viktiga roll forskning och utveckling av ny kunskap spelar för både demokrati och samhällsutveckling. Forskningsinvesteringar är inte bara avgörande för Sveriges innovation och konkurrenskraft, de är också av stor betydelse för den enskilde individens omställningsförmåga, trygghet och ställning på en föränderlig arbetsmarknad.
En forskningspolitisk proposition är därmed inte bara en angelägenhet för högskolesektorn, utan också en förutsättning för Sveriges globala konkurrenskraft; för jobben i både näringsliv och offentlig sektor. Kraftfulla och smarta investeringar i forskning och innovation är helt enkelt avgörande för att vi ska kunna skapa och konkurrera om de kunskapsintensiva jobb som finansierar framtidens välfärd. Att propositionens forskningsresurser riktas mot breda och ämnesövergripande samhällsutmaningar snarare än detaljerat angivna forskningsområden är också klokt och något som TCO efterfrågat.
Kompetensförsörjning och arbetsliv
Det kanske inte kommer som en överraskning att det är just samhällsutmaningen kompetensförsörjning och arbetsliv som ligger TCO särskilt varmt om hjärtat. I propositionen framförs för TCO välkända resonemang kring kompetensförsörjning, behovet av högre utbildning i hela landet, det ökande behovet av kompetensutveckling under hela livet och högskolans viktiga roll i det livslånga lärandet.
En del i detta är förtydligandet i högskolelagen av högskolans ansvar för det livslånga lärandet – ett förslag som TCO redan i september både välkomnat och tillstyrkt. TCO uppskattar särskilt att man i författningstexten valt begreppet livslångt lärande – ett vidare begrepp än det ursprungliga utredningsförslaget fortbildning och vidareutbildning.
Detta förtydligande kan man givetvis tolka som ett första viktigt steg mot ett omställningsuppdrag för högskolan men det är viktigt att poängtera att ett ansvar måste följas av resurser.
Det krävs sannolikt både ekonomiska incitament och ett förändrat resurstilldelningssystem för att realisera ett utbildningsutbud som både till form och innehåll är anpassat utifrån yrkesverksammas behov. Här hoppas TCO också att den utvecklade samverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande som aviseras propositionen kan bidra.
Forskarskolor och förstärkt arbetslivsforskning
Att det finns en nära koppling mellan högre utbildning och forskning är generellt viktigt, både ur student- och forskarperspektiv. Mot denna bakgrund vill TCO särskilt lyfta fram propositionens satsning på forskarskolor för ökad kvalitet i lärar- respektive hälso- och sjukvårdsutbildningar. Som TCO tidigare påpekat står mängden forskningsmedel inte i proportion till utbildningsvolymerna, framför allt när det gäller lärarutbildningen. För att stärka forskningsanknytningen och utbildningens kvalitet – särskilt i tider när utbildningsvolymerna ökar – är detta en helt nödvändig satsning, inte minst för att säkra tillgången på disputerade lärare.
TCO har också efterfrågat en förstärkt arbetslivsforskning i bred bemärkelse och välkomnar att propositionen levererar på detta område. Att arbetslivsfrågorna utgår från perspektivet hållbart arbetsliv och även innefattar omställningsförmåga, modeller för kompetensutveckling samt kompetensförsörjningsutmaningar är ytterligare grädde på moset.
Trygga villkor - viktigt att goda ambitioner realiseras
Slutligen: Med rollen som centralorganisation och företrädare för flertalet personalkategorier inom universitet och högskolor följer också ett fackligt perspektiv på villkor och arbetsförhållanden i de sektorer där forskning bedrivs. Bra villkor och tydliga karriärvägar under och efter forskarutbildningen är en förutsättning för att landets lärosäten ska kunna rekrytera och behålla duktiga forskare. Det kräver i sin tur att basanslagens andel ökar i förhållande till de externa anslagen. TCO välkomnar att propositionen innehåller en höjning av basanslagen men konstaterar också att satsningen inte är tillräckligt för att förändra balansen.
I propositionen aviseras också regeringens ambitioner att bygga vidare på reformarbetet för att högskolan ska vara en jämställd, trygg och attraktiv arbetsplats. Att regeringen vill minska andelen visstidsanställda, följa upp förekomsten av staplade anställningar, öka mobiliteten mellan högskola och andra sektorer och säkerställa att både kvinnors och mäns kompetenser tas tillvara är givetvis välkommet och mycket glädjande, inte bara för TCO. Men det får inte stanna där, goda ambitioner måste realiseras för att göra skillnad. För TCO blir det förstås viktigt att följa upp och bevaka att de goda ambitionerna mynnar ut i konkreta förslag och förbättringsåtgärder.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.