Forskningspropositionen 2020 – välkomna satsningar på kompetensförsörjning, arbetsliv och trygga villkor!

Omställning

Blogg

2020-12-22

I mitten av december presenterades regeringens proposition 2020/21:60 Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige – regeringens forskningspolitik för åren 2021-2024. Propositionen omfattar frågor om såväl forskning och innovation som högre utbildning och innehåller flera delar som TCO både efterfrågat och välkomnar.

TCO har alltid varit en stark förespråkare av satsningar på högre utbildning, forskning och innovation. Forskningspolitiken måste präglas av långsiktighet och stabilitet samt säkerställa att fördelningssystemet av anslag är både robust, transparent och förutsägbart. En central utgångspunkt är givetvis att kvalitet ligger till grund för resurstilldelning i utbildning och forskning samt att den grundläggande principen om den fria forskningen – som står oberoende från kommersiella intressen – värnas.

Forskningspolitik berör inte bara högskolesektorn

TCO vill också betona den viktiga roll forskning och utveckling av ny kunskap spelar för både demokrati och samhällsutveckling. Forskningsinvesteringar är inte bara avgörande för Sveriges innovation och konkurrenskraft, de är också av stor betydelse för den enskilde individens omställningsförmåga, trygghet och ställning på en föränderlig arbetsmarknad.

En forskningspolitisk proposition är därmed inte bara en angelägenhet för högskolesektorn, utan också en förutsättning för Sveriges globala konkurrenskraft; för jobben i både näringsliv och offentlig sektor. Kraftfulla och smarta investeringar i forskning och innovation är helt enkelt avgörande för att vi ska kunna skapa och konkurrera om de kunskapsintensiva jobb som finansierar framtidens välfärd. Att propositionens forskningsresurser riktas mot breda och ämnesövergripande samhällsutmaningar snarare än detaljerat angivna forskningsområden är också klokt och något som TCO efterfrågat.

Kompetensförsörjning och arbetsliv

Det kanske inte kommer som en överraskning att det är just samhällsutmaningen kompetensförsörjning och arbetsliv som ligger TCO särskilt varmt om hjärtat. I propositionen framförs för TCO välkända resonemang kring kompetensförsörjning, behovet av högre utbildning i hela landet, det ökande behovet av kompetensutveckling under hela livet och högskolans viktiga roll i det livslånga lärandet.

En del i detta är förtydligandet i högskolelagen av högskolans ansvar för det livslånga lärandet – ett förslag som TCO redan i september både välkomnat och tillstyrkt. TCO uppskattar särskilt att man i författningstexten valt begreppet livslångt lärande – ett vidare begrepp än det ursprungliga utredningsförslaget fortbildning och vidareutbildning.

Detta förtydligande kan man givetvis tolka som ett första viktigt steg mot ett omställningsuppdrag för högskolan men det är viktigt att poängtera att ett ansvar måste följas av resurser.

Det krävs sannolikt både ekonomiska incitament och ett förändrat resurstilldelningssystem för att realisera ett utbildningsutbud som både till form och innehåll är anpassat utifrån yrkesverksammas behov. Här hoppas TCO också att den utvecklade samverkan för kompetensförsörjning och livslångt lärande som aviseras propositionen kan bidra.

Forskarskolor och förstärkt arbetslivsforskning
Att det finns en nära koppling mellan högre utbildning och forskning är generellt viktigt, både ur student- och forskarperspektiv. Mot denna bakgrund vill TCO särskilt lyfta fram propositionens satsning på forskarskolor för ökad kvalitet i lärar- respektive hälso- och sjukvårdsutbildningar. Som TCO tidigare påpekat står mängden forskningsmedel inte i proportion till utbildningsvolymerna, framför allt när det gäller lärarutbildningen. För att stärka forskningsanknytningen och utbildningens kvalitet – särskilt i tider när utbildningsvolymerna ökar – är detta en helt nödvändig satsning, inte minst för att säkra tillgången på disputerade lärare.

TCO har också efterfrågat en förstärkt arbetslivsforskning i bred bemärkelse och välkomnar att propositionen levererar på detta område. Att arbetslivsfrågorna utgår från perspektivet hållbart arbetsliv och även innefattar omställningsförmåga, modeller för kompetensutveckling samt kompetensförsörjningsutmaningar är ytterligare grädde på moset.

Trygga villkor - viktigt att goda ambitioner realiseras
Slutligen: Med rollen som centralorganisation och företrädare för flertalet personalkategorier inom universitet och högskolor följer också ett fackligt perspektiv på villkor och arbetsförhållanden i de sektorer där forskning bedrivs. Bra villkor och tydliga karriärvägar under och efter forskarutbildningen är en förutsättning för att landets lärosäten ska kunna rekrytera och behålla duktiga forskare. Det kräver i sin tur att basanslagens andel ökar i förhållande till de externa anslagen. TCO välkomnar att propositionen innehåller en höjning av basanslagen men konstaterar också att satsningen inte är tillräckligt för att förändra balansen.

I propositionen aviseras också regeringens ambitioner att bygga vidare på reformarbetet för att högskolan ska vara en jämställd, trygg och attraktiv arbetsplats. Att regeringen vill minska andelen visstidsanställda, följa upp förekomsten av staplade anställningar, öka mobiliteten mellan högskola och andra sektorer och säkerställa att både kvinnors och mäns kompetenser tas tillvara är givetvis välkommet och mycket glädjande, inte bara för TCO. Men det får inte stanna där, goda ambitioner måste realiseras för att göra skillnad. För TCO blir det förstås viktigt att följa upp och bevaka att de goda ambitionerna mynnar ut i konkreta förslag och förbättringsåtgärder.

Bild på Sofia Hylander

Utredare: utbildning och omställning

Sofia Hylander