TCO inför EU-toppmötet: slå vakt om fria rörligheten och stoppa EU-reglerade minimilöner

Samhällsekonomi, EU

Blogg

2020-07-15

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. TCO gör två medskick till regeringen inför slutförhandlingen: ta upp frågan om att gränserna inom EU snarast måste öppnas, och kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas.

På fredag och lördag denna vecka samlas EU-ledarna på nytt för att försöka komma överens om EU:s nya sjuårsbudget och det stora återhämtningspaketet. Fortfarande kvarstår en rad outlösta frågor, till exempel hur mycket som ska utgöra lån respektive bidrag till EU-länder som drabbats hårt, och vilka krav på ekonomiska reformer och andra motprestationer som ska ställas på länder som får stöd från EU:s räddningsfond.

TCO har redan tidigare fört fram till regeringen vad vi tycker är viktigast för att säkra trygga jobb, kickstarta den europeiska ekonomin och för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft framöver.Mycket av det handlar om reformer som inte kostar en massa pengar. Vi har kallat det en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning.

Samtidigt är det förstås helt avgörande att det stora återhämtningspaketet kommer på plats, så att gemensamma EU-investeringar kan bli verklighet, att vi stärker EU:s beredskap för framtida pandemier och andra kriser, liksom att de EU-länder som behöver får tillgång till finansiering för att investera i grön och digital omställning.

TCO:s uppfattning är att de stöd som går till medlemsländerna i huvudsak ska utgå i form av lån, och att de ska kopplas till krav på sund budgetpolitik och reformer. Men krav på reformer ska inte misstas för tuff åtstramningspolitik, austerity. Snarare handlar det om att skapa trygghetssystem för socialförsäkringar, skatter och pensioner som håller över tid och exempelvis bidrar till att fler kvinnor kan förvärvsarbeta. Utbyggd barn- och äldreomsorg är en annan sådan reform som i längden bidrar till både jämställdhet, sysselsättning och konkurrenskraft. Likaså är det viktigt att man bygger upp strukturer för samverkan mellan parterna på arbetsmarknaden. Bara länder som fullt ut respekterar rättsstaten och grundläggande rättigheter ska kunna få del av stöden.

Ingen tjänar på att förhandlingarna om EU-budgeten och återhämtningsfonden dras i långbänk. Nu är tiden inne för att komma överens, och då är det viktigt att även den svenska regeringen är lösningsorienterad och kompromissvillig. EU-budgeten behöver hållas i strama tyglar men större fokus måste ligga på att pengarna går till rätt saker, snarare än bara budgetrestriktivitet.

Samtidigt har TCO två ytterligare medskick till regeringen inför toppmötet – frågor som är särskilt viktiga för Sverige:

1. Rädda den fria rörligheten

Fortfarande öppnas och stängs gränser för resande inom Schengenområdet enligt olika tumregler och utan någon som helst samordning. Om gränserna förblir stängda under lång tid hotar det den fria rörligheten och hela den inre marknaden, som dessutom är det viktigaste verktyg vi har för att få ekonomin på fötter. På veckans EU-toppmöte bör regeringen ta upp att samtliga medlemsländer snarast bör följa kommissionens uppmaning att öppna de inre gränserna för alla resande inom EU.

 

2. Kräv att förslaget om EU-reglerade minimilöner slopas

EU-kommissionen planerar att lägga fram ett förslag om reglering av minimilöner i EU-länderna, något som dessutom drivs aktivt av det tyska ordförandeskapet. TCO menar att lagreglerade minimilöner på EU-nivå inte bara är olagligt enligt EU-rätten, utan även riskerar att undergräva hela den svenska arbetsmarknadsmodellen, som helt bygger på kollektivavtal mellan starka parter på arbetsmarknaden. Ett krav från Sverige för att acceptera en uppgörelse på EU-toppmötet bör vara att förslaget om reglerade minimilöner inte läggs fram.

Bild på Oscar Wåglund Söderström

Internationell chef

Oscar Wåglund Söderström