EU:s midsommartoppmöte: Kompromissvilja krävs för att vända krisen till framtidstro

Samhällsekonomi, EU

Blogg

2020-06-18

På midsommarafton inleder EU-ledarna förhandlingar om det nya räddningspaketet som ska bidra till att Europas ekonomi kommer på rätt köl. TCO driver på för att EU ska enas kring en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning - som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. I förhandlingarna krävs att Sverige och övriga länder står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan krisen vändas till framtidstro.

I morgon fredag träffas EU:s stats- och regeringschefer till sitt traditionsenliga midsommarmöte. I år får sillen dock intas framför webbkameran på skrivbordet innan förhandlingarna drar igång. Det är uppdukat för en första batalj om EU-kommissionens förslag till räddningspaket för den europeiska ekonomin, ”Next Generation EU”.

Kärnan i paketet är en tillfällig ”återhämtningsfond” som uppgår till 750 miljarder euro (ungefär 8.000 miljarder kronor), som EU gemensamt lånar upp på marknaden. Ungefär 80 procent av fonden är tänkt att fördelas till EU-länderna med för investeringar med grönt och digitalt fokus. Den resterande femtedelen ska gå dels till att mobilisera privata investeringar i EU-gemensamma projekt, dels till att stärka EU:s kapacitet för att förebygga och hantera nya kriser. För att underlätta återbetalningen av lånet föreslås att EU får rätt att ta in en rad nya intäkter på egen hand, bl.a. en gemensam plastskatt, digitalskatt och koldioxidskatt.

Att det behövs en rejäl, gemensam återhämtningsfond för att kunna investera sig ur krisen är EU-länderna överens om. Däremot går åsikterna isär när det gäller storleken på fonden, hur den ska finansieras, om stöd ska utgå i form av lån eller bidrag, hur pengarna ska fördelas och vilka krav som ska ställas på länder som får krisstöd. Läget är låst och det kommer sannolikt att krävas ett eller ett par toppmöten till i sommar för att ro i hamn en kompromiss, som dessutom omfattar EU:s ”vanliga” långtidsbudget för perioden 2021-2028.

TCO har framfört ett tydligt budskap till regering, riksdag och svenska EU-parlamentariker om vad som är viktigt för att EU:s ekonomi ska komma på rätt spår igen.

Vi vill se en pakt för jobb, tillväxt och sammanhållning – som rustar Europa ekonomiskt, slår vakt om våra gemensamma värden och bidrar till global utveckling. Här finns en rad olika byggstenar som behöver vara med: åtgärder för att slå vakt om demokratin och rättsstaten, en ännu bättre fungerande inre marknad och fortsatta frihandelsförhandlingar där fackliga rättigheter står högt på agendan. Vi vill se en EU-satsning på partssamverkan och stärkta sociala rättigheter i fattigare medlemsländer. I EU-budgeten behövs ökade anslag till gröna och digitala investeringar, omställning på arbetsmarknaden och bistånd till utvecklingsländer som nu drabbats hårt. Dessutom behöver EU sporra medlemsländerna att genomföra reformer för att fler kvinnor ska kunna yrkesarbeta.

De här åtgärderna, tillsammans med den gemensamma återhämtningsfonden, kan få stora effekter både på kort och lång sikt i hela EU – även för Sverige. Med en integrerad inre marknad är jobb och tillväxt här hemma helt beroende av att efterfrågan kommer igång och hjulen snurrar även i resten av Europa. Detta formulerades klokt av flera företrädare för fack och näringsliv på DN Debatt i veckan.

Extra viktiga delar i återhämtningsfonden är de som direkt gynnar hela EU: att få igång investeringar av gemensamt intresse och satsa på förstärkt beredskap för kommande kriser, inte minst på hälsoområdet. Men samtidigt behövs hjälp med att finansiera de reformer och investeringar som krävs för att skapa jobb och välfärd i medlemsländer som nu drabbats extra hårt.

Men hur ska finansieringen gå till? Det är en av de stora trätofrågorna just nu. TCO:s uppfattning är att stödet huvudsakligen bör utgå i form av lån, och att finansieringen förutsätter att man håller sig till sunda budgetprinciper och genomför nödvändiga strukturreformer. Dessutom måste pengarna förstås användas rätt: fokus ska ligga på grön och digital omställning, men det är samtidigt viktigt att ta chansen att investera i trygghetssystem som bidrar till jämställdhet och trygghet på arbetsmarknaden. Incitament för att bygga upp strukturer för social dialog bör också finnas med i paketet.

För TCO är det helt fundamentalt att alla former av stöd eller lån från EU bara utgår till länder som fullt ut lever upp till rättsstatsprincipen och EU:s grundläggande värden.

Nu vidtar tuffa förhandlingar kring både EU-budgeten och räddningspaketet. Här är det viktigt att Sverige står upp för Europasamarbetet och agerar konstruktivt och lösningsorienterat, för läget är allvarligt. Och samma sak gäller självklart även för övriga länder. Vi riskerar nu att tiotals miljoner människor i Europa står utan jobb i höst och att konsekvensen kommer att bli fattigdom och utslagning i många länder.

Bara genom kompromissvilja och handlingskraft kan de 27 EU-länderna se till att Europa fortsatt håller ihop och inom kort kan vända krisen till framtidstro.

Bild på Oscar Wåglund Söderström

Internationell chef

Oscar Wåglund Söderström