Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
På Europadagen den 9 maj drar konferensen om Europas framtid igång. TCO:s ingångsvärde är att framtidskonferensen måste fokusera på sakfrågor: om hur vi kan utveckla ett socialt Europa, samtidigt som vi bygger konkurrenskraft och tillväxt som långsiktigt bidrar till trygga jobb i hela EU. Dessutom är det viktigt att arbetsmarknadens parter får en given plats vid bordet, både i Bryssel och här hemma.
På Europadagen den 9 maj drar konferensen om Europas framtid igång. Redan nu är arbetet några månader försenat, dels av coronaskäl, men framför allt för att det varit svårt att enas om vad konferensen egentligen ska göra – och vem som ska leda arbetet. Nu är en överenskommelse klar mellan Europaparlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.
Vad handlar då detta om? Förslaget om en stor framtidskonferens fördes fram av franske presidenten Macron för några år sedan, med argumentet att EU:s medborgare ska få ventilera och ge sin syn på unionens framtid. Men idén är inte ny: för tjugo år sedan hölls det flera år långa Konventet om Europas framtid, som ledde fram till det som 2009 blev Lissabonfördraget – den regelbok som idag styr hur EU ska arbeta.
Nu är det dags för en ny debatt, och det är klokt. Coronakrisen har inneburit stora påfrestningar på EU-samarbetet, med stängda gränser och brister i solidariteten mellan medlemsländerna. Hur skapar vi en positiva agenda för EU framåt? Hur ser vi till att unionen håller ihop? Det behövs helt enkelt en grundläggande diskussion om hur hela Europasamarbetet ska fungera framöver. I överenskommelsen om framtidskonferensen noteras att det 70 år efter Schumanplanen (som lade grunden till dagens EU) är dags att reflektera kring de gemensamma utmaningar vi står inför och den framtid vi vill bygga, med målet att stärka solidariteten i Europa. Konferensen ses som ett sätt att stärka den demokratiska legitimiteten i EU och bibehålla medlemsländernas stöd för de värden och mål som samarbetet bygger på.
Ett viktigt inslag i konferensen kommer att vara olika former av arrangemang – fysiska och digitala – i samarbete med civilsamhället, kommuner och regioner, parlament i medlemsländerna, arbetsmarknadens parter och universitetsvärlden. Ett exempel är särskilda medborgarpaneler som är tänkta att utmynna i förslag som EU:s institutioner ska fånga upp och ta om hand. En öppen digital plattform på alla EU-språk blir själva navet i arbetet. Ett ”konferensplenum” ska se till att alla förslag verkligen förs upp till diskussion. Resultatet av hela konferensen ska sys ihop under våren 2022.
Men vad är det då som ska diskuteras? Ja, här går åsikterna lite isär, men man är ense om att diskussionerna ska handla om frågor där EU har kompetens att besluta, eller där agerande på EU-nivå ”skulle innebära en vinst för EU-medborgarna”.
TCO:s ingångsvärde är att framtidskonferensen måste fokusera på sakfrågor: om hur vi kan utveckla ett socialt Europa, samtidigt som vi bygger konkurrenskraft och tillväxt som långsiktigt bidrar till trygga jobb i hela EU.
Det finns en mängd frågor där det kan bli spännande och givande diskussioner runt om i de 27 EU-länderna. Rent konkret handlar det om den gröna och digitala omställningen, hur vi investerar i kompetens och ökad jämställdhet, hur den inre marknaden ska utvecklas, hur världshandeln kan bidra och om EU:s roll globalt. Men också hur EU:s sociala pelare kan bli ett verktyg för att stärka sociala rättigheter i medlemsländerna, hur vi förbättrar den sociala dialogen runt om i Europa och hur vi kan säkerställa att EU-lagstiftningen fungerar ihop med medlemsländerna egna arbetsmarknadsmodeller. Och så förstås den kanske viktigaste frågan av alla: hur vi se till att alla medlemsländer fullt ut respekterar rättsstaten och EU:s grundläggande värden.
Även Europafacket är förstås engagerat inför den här stora medborgardialogen. Ett av de viktigaste fackliga kraven är att arbetsmarknadens parter får en plats vid bordet och ges möjlighet att spela en central roll i framtidskonferensen.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.