TCO varnar för en rättsosäker socialförsäkring

Sjukförsäkring

Blogg

2019-09-23

TCO har lämnat in sitt remissvar på betänkandet Vissa processuella frågor på socialförsäkringsområdet (SOU 2018:5) till Socialdepartementet. I betänkandet finns en del förslag och överväganden som TCO ser positivt på. Däremot ställer sig TCO mycket kritisk till förslaget om att förkorta överklagandetiden från dagens 2 månader till tre veckor inom socialförsäkringsområdet. Detta skulle minska rättssäkerheten och ytterst drabba de sjukskrivna – men också innebära en hel andra svårigheter och problem.

I betänkandet Vissa processuella frågor på socialförsäkringsområdet (SOU 2018:5) lämnas flera förslag som syftar till att stärka rättssäkerheten och skapa en mer effektiv handläggning i ärenden och mål inom socialförsäkringsområdet. Utredningen föreslår bland annat att det allmänna ombudets roll ska tydliggöras och stärkas processuellt, att tidsfristen för att begära omprövning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens grundbeslut ska förbli två månader och att återkravshanteringen ska göras mer effektiv och ändamålsenlig.


TCO kritiska till att tidsfristen för att överklaga förkortas

TCO har i sitt remissvar på utredningen instämt i att det allmänna ombudet behöver stärkas, och även sett positivt på utredningens förslag kring en mer effektiv återkravshantering.  Däremot föreslås det också i betänkandet att tidsfristen för att överklaga Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens omprövningsbeslut förkortas från dagens frist på två månader till tre veckor – den överklagandetid som gäller inom de flesta andra områden. TCO avstyrker med bestämdhet utredningens förslag om att förkorta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor.


Den sjukskrivne är redan i en utsatt situation

Ett första skäl till att TCO avstyrker en förkortning av överklagandetiden från 2 månader till 3 veckor är att personer som exempelvis blir sjukskrivna befinner sig oftast i en utsatt situation. För många som blir sjukskrivna kan det vara svårt att ta initiativ och ta till sig information. Samtidigt kan en sjukskrivning innebära att den försäkrade ställs inför och förväntas ta del av en komplex medicinsk information, ett komplicerat regelverk i ett trygghetssystem med många aktörer involverade. Det innebär många gånger att det är svårt för den försäkrade att bedöma om det finns grund för beslutet eller om det borde ändras. I detta läge kan det finnas skäl att rådgöra med, och ibland även biträdas av, olika specialister, exempelvis läkare och jurister, vilket enbart det kan ta några veckor i anspråk av överklagandefristen. 
Den försäkrade är dessutom beroende av hälso- och sjukvårdens agerande och i vilken utsträckning den försäkrade ges tillgång till den vård som behövs, liksom av hur andra aktörer såsom Försäkringskassan och arbetsgivare agerar för att ge den försäkrade möjligheter att komma tillbaka till arbete genom exempelvis arbetslivsinriktad rehabilitering.


Går miste om en överprövning

Vidare ser TCO en risk för att en förkortning av fristen kommer att innebära att många enskilda kan gå miste om en överprövning i domstol, dels till följd av att de kommer in med överklagande för sent, dels till följd av att de anser att överklagandetiden är så knapp att de väljer att inte överklaga/inte anser sig hinna överklaga.
Det är viktigt att  ge den försäkrade tillräckligt med tid för att agera på ett genomtänkt och välgrundat sätt, vilket gör att det i socialförsäkringsmål i allmänhet är högst motiverat att överklagandefristen förblir två månader och inte förkortas till tre veckor.


Sträva efter goda förutsättningar för den enskilde

TCO menar att lagstiftaren alltid borde sträva efter att klagandena ska ha rimliga förutsättningar att kunna komma in med en komplett överklagandeskrift, istället för att bygga in ett system med regelmässiga kompletteringar. Det är högst troligt att många som överväger om de ska överklaga ett beslut behöver tid för att undersöka förutsättningarna och rimligheten i ett överklagande. Ett förkortande av överklagandetiden riskerar att leda till de enskilde inte får den tid de behöver för att underbygga ett ställningstagande i frågan, med risken att de avstår från att överklaga eller att de slentrianmässigt lämnar in ett överklagande som senare återkallas eller måste kompletteras.
Ett slentrianmässigt överklagande av myndighetsbeslut riskerar dessutom att leda till ökade kostnader för domstolarna i både tid och resurser och att respekten och förtroendet för myndighetsbeslut undergrävs.
Vi får hoppas att regeringen lyssnar på de remissvar som kommit in med anledning av slutbetänkandet. TCO erfar dessutom att det de fackliga centralorganisationerna och även andra såsom LO-TCO Rättsskydd som har en djup praktisk erfarenhet att driva socialförsäkringsmål alla ställer sig starkt avvisande till förslaget att förkorta överklagandefristen. Det sjukförsäkringen behöver allra minst är att bli mindre rättssäker och mer rättsosäker!
Bild på Mikael Dubois

Utredare: välfärdsfrågor

Mikael Dubois