När sjukfallen blir längre behöver vi en reformerad sjukförsäkring

Sjukförsäkring

Blogg

Sjukfrånvaron i psykiatriska diagnoser ökar och sjukskrivningsfallen blir allt längre. Det visar Försäkringskassan i en ny rapport. Särskilt oroväckande är att sjukfrånvaron i psykiatriska diagnoser ökar inom arbeten där denna förut varit relativt låg, såsom specialistläkare och apotekare. För att säkerställa att de som blir sjuka ges möjlighet att komma tillbaka till sitt arbete och använda sin kompetens och erfarenhet måste sjukförsäkringen reformeras och de förslag som lades fram i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering genomföras.

Försäkringskassan visar i rapporten Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser att andelen sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa har ökat och att sjukfallen har blivit längre, framförallt på grund av att andelen med utmattningssyndrom har ökat. Risken att bli sjukskriven är också generellt högre för kvinnor jämfört med män, särskilt när det gäller stressrelaterad psykisk ohälsa.

En förklaring till en högre sjukskrivning bland kvinnor är att kvinnor i högre utsträckning än män arbetar inom välfärdssektor och offentlig sektor med en hög andel anspänt arbete, dvs arbete där kraven är höga men den egna kontrollen över arbetssituationen är låg. TCO visar exempelvis i rapporten Friskt jobbat – allt att vinna att inom kvinnodominerade landsting- och kommunal sektor har strax över respektive strax under hälften av de anställda anspänt arbete. Samtidigt finns det en stark koppling mellan anspänt arbete och psykisk ohälsa och sjukfrånvaro.

En annan förklaring till en högre sjukskrivning bland kvinnor är att kvinnor generellt tar större ansvar än män för hushållsarbete och barnen, vilket för många innebär en ytterligare anspänning. Rapporten visar också att risken för sjukskrivning av stressrelaterad ohälsa är generellt högre för de som har barn i förskole- eller lågstadieåldern och en stor familj. För TCO har frågan om livspusslet varit en viktig fråga, och hur arbetslivet ska utformas för att skapa en balans mellan arbete och familjeliv så att tjänstemännen inte tvingas att välja. I en ekonomi där konkurrensen om kompetens och utbildning blir allt skarpare är det också viktigt för företag och näringsliv att kunna attrahera kompetenta medarbetare med goda arbetsvillkor och möjligheter att få ihop livspusslet. Den utveckling som Försäkringskassan lyfter fram i sin rapport tyder snarare på att det blir allt svårare för många att få ihop livspusslet och arbete och privatliv.

Sjukfrånvaron på grund av psykiatriska diagnoser har särskilt ökat inom branscher och verksamheter som har genomgått stora förändringar och där tillgången på utbildad och erfaren personal har minskat i förhållande till efterfrågan och arbetsbelastning. Särskilt noterbart är att sjukfrånvaron har ökat inom flera yrken som förutsätter en högre utbildning och där sjukskrivningsnivån tidigare varit relativt låg, såsom specialistläkare, apotekare och receptarier. Att sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa ökar, och att sjukfallen blir allt längre, innebär förutom det individuella lidande som en sjukskrivning för med sig för den enskilde och för anhöriga och närstående att värdefull kompetens och erfarenhet går eller riskerar att gå förlorad. Samtidigt finns det många branscher där arbetsgivarna har stora svårigheter att hitta rätt kompetens, och kanske särskilt inom kvinnodominerade sektorer såsom hälso- och sjukvården där bristen på utbildad personal är ett växande problem.

Som lyfts fram i Försäkringskassans rapport måste arbetsmiljön och det förebyggande arbetet kraftigt förbättras för att inte den kompetens och erfarenhet som företagen och välfärden behöver ska gå förlorad, och särskilt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är central för att förebygga arbetsrelaterad psykisk ohälsa. TCO och TCO-förbunden har länge arbetat för att förbättra och stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna och för att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet med särskilt fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö.

Men parallellt med att arbetsmiljön förbättras måste också de som blir sjukskrivna få rimliga möjligheter att komma tillbaka till sitt arbete eller till annat arbete där de kan använda sin kompetens och erfarenhet. TCO har vid flera tillfällen tillsammans med LO och SACO efterfrågat åtgärder som stärker rättssäkerheten och möjligheterna att ta tillvara kompetens och erfarenhet i sjukförsäkringen. Förslag som innebär kraftiga förbättringar av sjukförsäkringen i en sådan riktning har också presenterats av utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering (SOU 2020:06).

Utredningen föreslår bland annat att Försäkringskassan ska ange vilket normalt förekommande arbete den försäkrade bedöms ha arbetsförmåga för vid bedömningen av arbetsförmåga vid dag 180. Vidare förslår utredningen ökade möjligheter att vänta med bedömningen av arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden när övervägande skäl talar för att den försäkrade kommer gå tillbaka till sitt ordinarie arbete, och att den som får rehabilitering och rehabiliteringsersättning ska kunna fullfölja rehabiliteringen.

Försäkringskassans rapport visar att sjukfrånvaron i psykiatriska diagnoser ökar och blir allt längre. Samtidigt är bristen på erfarenhet och kompetens stor inom många yrken som är centrala för välfärden och för företagen och svensk ekonomi. Till detta kommer konsekvenserna av coronapandemin som fortfarande pågår och där utvecklingen framåt är osäker. Troligen kommer pandemin också innebära ökad sjukskrivning och ökad utmaningar inom exempelvis hälso- och sjukvården.

Det är nu dags för regering att presentera skarpa lagförslag så att vi får en sjukförsäkring som tar tillvara människors kraft och kompetens – regeringen måste därför gå vidare med förslagen i betänkandet En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering och lägga fram en proposition. Det är först då som regeringen går från ord till handling.

Bild på Mikael Dubois

Utredare: välfärdsfrågor

Mikael Dubois