Sjukförsäkringen och coronapandemin - vad säger TCO?

Sjukförsäkring

Blogg

2020-04-22

Sverige liksom resten av världen har drabbats hårt av coronaviruset. Regeringen har relativt snabbt genomfört flera åtgärder inom sjukförsäkringsområdet för att hejda smittan och stärka tryggheten för dem som riskerar att bli sjuka i sitt arbete, vilket också visar att vårt samhälle är starkt och flexibelt när det gäller. Vad har TCO efterfrågat och tyckt om de åtgärder som genomförts?

Sars-CoV-2, eller coronaviruset, har drabbat världen mycket hårt. Sverige är inget undantag. Många har smittas och även om symtomen för många är milda finns det även de som blir mycket sjuka – i en hel del fall så sjuka att de inte klarar sig. Budskapet från Folkhälsomyndigheten har varit tydligt: vi måste se till att alltför många inte blir kritiskt sjuka samtidigt – annars riskerar vi att hälso- och sjukvården inte klarar av att ge alla den vård de behöver.

För att förhindra att för många blir sjuka samtidigt har regeringen utifrån Folkhälsomyndighetens bedömningar och råd vidtagit en rad åtgärder som det är viktigt att vi alla följer. Samtidigt har åtgärderna långtgående konsekvenser för vårt samhälle och våra egna liv – inte minst ekonomiskt.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder inom sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen för att förhindra att de som kan vara smittade av coronaviruset går till sina arbeten och sprider smittan vidare och för att stärka tryggheten för dem som riskerar att bli smittad i sitt arbete.

• Läkarintyg
Läkarintyg behövs inte dag 7 i sjukfallet för att få ersättning, utan från dag 14 i sjukfallet. Försäkringskassan har även möjlighet att vänta med att kräva sjukintyg till dag 21 i sjukperioden och Försäkringskassan har antytt att man kommer vara generös med denna möjlighet. TCO har välkomnat detta som en tillfällig åtgärd under pandemin.

• Karensavdraget
Under perioden 11/3-31/5 kan sjukskrivna som fått ett karensavdrag  ansöka om ett schablonbelopp på 700 kronor från Försäkringskassan i kompensation (arbetsgivarna gör dock fortfarande ett karensavdrag).

Det är bra att enskildas kostnader för karens minskas givet den rådande situationen, men TCO har i sitt remissvar framförallt varit kritisk till att nivån på kompensationen för anställda är alldeles för låg och inte fullt ut kompenserar för karensavdraget. Det är därför missvisande att säga – såsom regeringen har gjort med stort buller och bång – att karensavdraget är slopat för det är det inte. För de flesta tjänstemän – där omkring 60 procent har en inkomst över taket i sjukförsäkringen - innebär karensavdraget fortfarande en betydande kostnad.

• Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan
Försäkringskassan  har i ett rättsligt ställningstagande tydliggjort att myndigheten med hänvisning till vad som är oskäligt har möjlighet att under den akuta fasen av pandemin skjuta upp prövning av arbetsförmåga mot normalt förekommande arbete vid dag 180 om pandemin har orsakat inställda operationer eller vårdinsatser, eller att rehabiliteringsåtgärder – både medicinska eller arbetslivsinriktade åtgärder – ställts in eller senarelagts.

Detta är i linje med vad TCO har efterfrågat när det gäller coronapandemins konsekvenser för sjukskrivna i förhållande till rehabiliteringskedjans tidsgränser. Samtidigt kvarstår en rad frågetecken kring förslaget och hur väl det motsvarar det som TCO har efterfrågat. Det är till exempel inte helt klart vad som menas under ”krisens akuta fas” och vem som bestämmer att denna fas är över – och dessutom kan ju problemen i vården kvarstå även efter att smittspridningen väsentligt har minskat. Ställningstagandet tycks också innebära att prövningen av arbetsförmåga endast kan skjutas upp vid dag 180 i sjukperioden – men även de som befinner sig senare i rehabiliteringskedjan kan påverkas och hamna i en situation där de riskerar att förlora sjukpenningen trots att planerade åtgärder inte har kunnat genomföras.  

• Covid-19 ska räknas som arbetsskada
TCO har till regeringen efterfrågat att covid-19 ska kunna räknas som arbetsskada. Regeringen  har i ett förslag som nu har remissbehandlats föreslagit att covid-19 medtas i förteckningen över smittsamma sjukdomar i bilagan till Förordning om arbetsskadeförsäkring och statligt personskadeskydd (SFS 1977:284) för att säkerställa att personal inom främst hälso- och sjukvård omfattas av arbetsskadeförsäkringen om de skulle smittas av coronaviruset.

TCO ställer sig i sitt remissvar positiv till regeringens förslag men påpekar att smitta endast betraktas som arbetsskada om den fås i arbete vid sjukvårdsinrättning eller vid omhändertagande av smittbärare, vilket riskerar att innebära att personer som smittas i sitt arbete – tex som förskollärare eller polis – ändå står utan ersättning.
  
• Skydd för riskgrupper?
TCO har efterfrågat ändrade regler för smittbärarpenning för att göra det möjligt att stanna hemma från arbetet för dem som ingår i en riskgrupp eller har barn som ingår i en riskgrupp. Detta har också diskuterats politiskt i termer av smittskyddspeng på initiativ från moderaterna, något andra partier ställt sig positiva till. Socialstyrelsen har också tagit fram ett PM som identifierar relevanta riskgrupper och diskuterar vad som kan krävas av den enskilde för att styrka att han eller hon ingår i en riskgrupp. Socialutskottet har i ett tillkännagivande till regeringen efterfrågat åtgärder – men ännu har inget skarpt förslag presenterats (åtminstone inte i skrivandes stund kl. 15:35 den 22/4 - men sådant kan ju snabbt ändras i dessa ostadiga tider).

Att vi i Sverige har kunnat genomföra en rad åtgärder inom sjukförsäkringen för att den ska kunna bidra till att hejda smittspridning visar att vårt samhälle är starkt och flexibelt och att vi tillsammans relativt snabbt kan ta fram de åtgärder som situationen kräver – även om vi när det här är över behöver ta en bred diskussion kring vår beredskap på liknande kriser i framtiden. Det visar också att devisen ”Land ska med lag byggas” även gäller i kristider
Bild på Mikael Dubois

Utredare: välfärdsfrågor

Mikael Dubois