Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Gig-ekonomin beskriver hur arbetsmarknaden går från tillsvidareanställningar på heltid till korta arbetskontrakt. Uttrycket är välfunnet. Några av TCO:s yrkesgrupper arbetar rent bokstavligt med gig. Många andra får anpassa sitt yrkesliv till visstidsanställningar och påhugg. Bland flera andra problem så är a-kassereglerna är inte utformade för den typen av arbetsliv. Fyra problem uppstår:
· De som arbetar i gig-ekonomin är ofta uppdragstagare. I arbetslöshetsförsäkringen finns inte uppdragstagare definierat. Man bedöms vara antingen arbetstagare eller företagare. För företagare gäller principen att a-kassan inte ska vara ett branschstöd. Därför måste man avveckla sitt företag eller ha det vilande i fem år för att kunna prövas för ersättning. TCO har flera konkreta förslag på lagändringar som innebär förbättringar för företagare. För att ytterst lösa problemet och anpassa a-kassereglerna till en ny verklighet behövs en definition av uppdragstagare, skild från arbetstagare och företagare. Gig-ekonomi knyter an till de kulturella och kreativa näringarna för vilka regeringen har en handlingsplan. I den sägs dock inget om trygghetssystemen
· I gig-ekonomin varvar personer korta perioder av arbete med perioder av arbetslöshet. Det är mycket vanligt att man då bedöms vara deltidsarbetslös. Deltidsarbetslösa får en kortare ersättningsperiod än de som är helt arbetslösa. Många avstår därför från erbjudna ”gig” för att istället bli helt arbetslösa. Det här fenomenet har sin grund i hur arbetstiden ses och mäts. Heltidsmåttet för arbetstid uttrycks som veckoarbetstid. Vi möter det i arbetstidslagen där veckoarbetstiden sätts till maximalt 40 timmar per vecka (kan vara kortare i avtal). Jobbar man t ex 24 timmar en vecka så betraktas man som deltidsarbetslös (och får en kortare ersättningsperiod). Men många giggare jobbar i själva verket t ex heltid måndag, tisdag och onsdag varefter man är helt arbetslös torsdag till söndag. Det kan gälla just ett gig eller ett uppdrag på scen eller i filmstudion. Deltidsregeln är sålunda inte anpassad för gig-ekonomin. TCO:s förslag är att deltidsbegränsningen ska träffa de arbetstagare som faktiskt har en överenskommen deltidsanställning men inte övriga arbetslösa
· Den som har en tillsvidareanställning på heltid kan vanligtvis påräkna få problem när det gäller att a-kassan ska avgöra om man uppfyller arbetsvillkoret. Arbetsvillkoret innebär att man ska ha jobbat 80 timmar per månad (halvtid) i sex månader, under en period av ett år innan man blev arbetslös. Då kvalar man in och kan få ersättning. Men för giggare uppstår ofta problem med bedömningen av om man klarar arbetsvillkoret eller ej. Ju fler gig, desto fler arbetsgivarintyg om hur mycket och när man har jobbat. Avslagen blir fler och bedömningarna drar ut på tiden. TCO ansluter sig till PSFU och föreslår att man övergår till ett inkomstvillkor istället för ett arbetsvillkor. Principiellt betyder det att den som under en period av sex månader har kommit upp i en arbetsinkomst på ungefär hälften av den lägsta kollektivavtalade lönenivån, kvalificerar sig för ersättning. Genom införandet av elektroniska månadsuppgifter görs administrationen mycket enklare än idag.
· Många kombinerar en deltidsanställning med ett egenföretag. De kallas kombinatörer. Om man blir arbetslös från anställningen så kollar a-kassan hur mycket man tjänar på företaget. Har man haft företaget länge och tjänat mycket, så får man lägre ersättning från a-kassan eller ingen alls. TCO har förslag om att göra det mer generöst för kombinatörer på så sätt att fler ska få räkna företaget som en godkänd bisyssla, som inte påverkar a-kassan.
TCO arbetar för att arbetslöshetsförsäkringen ska uppdateras så att den passar för det moderna arbetslivet. Vi gör det i samverkan med några av våra medlemsförbund, Teaterförbundet, Symf och Journalistförbundet, som känner av svårigheterna. Vi samverkar även med kulturverksammas branschorganisation KLYS.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.