Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Lite i skymundan av den uppskruvade debatten om lägre ingångslöner för nyanlända pågår en utveckling på den svenska arbetsmarknaden som kan få betydande konsekvenser. Trots ett ännu relativt knapphändigt forskningsläge så tyder aktuella studier på en förhållandevis omfattande polarisering av arbetsmarknaden under 2000-talet. Fenomenet brukar i ord beskrivas som framväxten av en kärna av arbetstagare, med hyggliga löner, tillsvidareanställningar och bra arbetsvillkor, och en motsvarande periferi av arbetskraft med lägre löner, visstidsanställningar och sämre arbetsvillkor.
Genom empiriska studier börjar konturerna klarna . Långtidsutredningen 2015, se diagrammet, visar hur antalet anställda i olika lönelägen har förändrats mellan 2001 och 2013. Det har skett en ganska kraftig ökning av jobben i de lägre lönelägena (kvintil 1-2) och i de högre lönelägena, särskilt kvintil fem. Jobben i mellanskikten har däremot minskat.
Mycket tyder på att den tekniska utvecklingen, digitalisering och robotisering, driver utvecklingen. Höglönejobbens innehåll är kopplat till abstrakta arbetsuppgifter som svårligen kan automatiseras. Låglönejobben handlar om service och manuellt arbete som likaledes inte kan skötas av datorer. Jobben i mellanskikten innehåller sådana rutiner och repetativa moment, att de kan ersättas av datorer och robotar. Det är digitaliseringen av dessa jobb som vi bara sett inledningen av, menar en del framtidstänkare.
Polariseringen med avseende på löneläge har en parallell i polariseringen med avseende på kvalifikationskrav under 2000-talet. Jobben som kräver längre eftergymnasial utbildning har ökat som andel, liksom jobben med inga eller få utbildningskrav. Det kan förvåna, men faktum är att jobb som kräver gymnasiekompetens eller kortare högskoleutbildning har minskat sin andel av alla jobb. Men utvecklingen är långt ifrån entydig. Mest uppenbart är att höglönejobb med höga kvalifikationskrav ökat. Det gäller t ex ingenjörer, IT-specialister och jurister. Bland låglönejobben har servicejobb med låga kvalifikationskrav ökat, men även vård- och omsorgsjobb som kräver utbildning. En del servicejobb som tidigare fanns i offentlig verksamhet har flyttats till privatsektorn.
Motsatsen till polarisering är i detta sammanhang uppgradering (eller, teoretiskt sett, nedgradering). Då rör sig hela gruppen arbetstagare gradvis i riktning mot ett högre löneläge. Andelen låglönejobb minskar och andelen höglönejobb ökar. I någon mån är detta tanken bakom den svenska modellen, där ett relativt högt löneläge sätter ett omvandlingstryck på företagen som i sin tur svarar med att strukturrationalisera verksamheten så att den kan bära såväl vinstkrav som högre löneläge.
Man kan fråga sig om den polarisering som vi ser omöjliggör en rörelse av vår arbetsmarknad i riktning mot högre värdeskapande i alla segment av denna? Långtidsutredningen noterar två intressanta fenomen i en jämförande analys; kvinnor i offentlig verksamhet uppgraderas snarare än polariseras. Män i offentlig sektor polariseras däremot liksom både män och kvinnor i privatsektorn. Likaså är uppgraderingen av arbetstagare födda i de nordiska länderna ganska tydlig, under det att arbetstagare födda utanför Norden polariseras. En gemensam förklaring kan vara skillnader i utbildningsnivå. Det skulle i så fall antyda att vår arbetsmarknad fortfarande klarar att flytta hela grupper av arbetstagare mot högre lönelägen, givet att de har tillräckliga kvalifikationer. Det i sin tur borde vara ett argument i den pågående debatten om ingångslöner för nyanlända. Klarar vi etableringen på arbetsmarknaden genom uppgradering, det vill säga utbildning och ökade färdigheter, ser jag detta som önskvärt. Andra tycker annorlunda och i botten finns givetvis frågan om vad som de facto styr utvecklingen på arbetsmarknaden. Men om utvecklingen går att påverka i olika riktningar ser jag få skäl till att fortsatt polarisering, genom tillväxt av låglönegrupper, skulle vara den önskvärda vägen att gå. Att genom löneläget hålla omvandlingstrycket uppe bör vara en angelägenhet för både fack och arbetsgivare. Kakan som ska delas i löner och vinster blir större och så mycket enklare att dela.
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.