A-kassa

A-kassa

Artikel

Det hörs ibland i den offentliga debatten att de svenska social- och arbetslöshetsförsäkringarna är de mest generösa i världen. Den bilden stämmer inte, i synnerhet inte när det handlar om arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan). Inget annat EU-land har sänkt ersättningsgraden vid arbetslöshet lika mycket som Sverige de senaste 20 åren. För att skydda såväl tjänstemännen som den svenska arbetsmarknadens möjligheter till omställning och kompetensförsörjning måste a-kassan förbättras och göras mer förutsägbar.

Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar: den offentliga arbetslöshetsförsäkringen, a-kassan, kompletteras av såväl kollektivavtal som fackförbundens inkomstförsäkringar. För många tjänstemän krävs idag alla tre för att säkra en rimlig ekonomisk trygghet. Det innebär att a-kassan inte följer inkomstbortfallsprincipen som den är tänkt att göra.

Eftersom den högsta ersättningen i a-kassan, det så kallade taket, är fastställt till en viss nivå så urholkas ersättningen över tid. Innan höjningen av ersättningen våren 2023 fick de svenska arbetstagarna en allt lägre del av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet.

Att den svenska a-kassan blivit sämre syns tydligt i en rad av TCO:s undersökningar och rapporter.

  • A-kassan urholkas år för år och ersätter en allt mindre del av lönen vid arbetslöshet. Det kan i sin tur tvinga den som blir arbetslös att göra drastiska ekonomiska förändringar för sig själv eller sin familj, trots att arbetslösheten ofta varar en kortare period. Läs mer i TCO:s rapport A-kassan urholkas år efter år. 
  • Trots det höjda taket, så är svensk a-kassa ändå sämre än genomsnittet i EU. Det framgår i TCO:s rapport Från a-kassa till b-kassa.
  • Värdet av ersättningen från den allmänna arbetslöshetsförsäkringen urholkas över tid. Det beror på att ersättningarna från det allmänna inte följer med lönernas utveckling. Den statliga a-kassan har med tiden allt mer fått karaktären av att vara en grundförsäkring, snarare än den inkomstbortfallsförsäkring som den var tänkt att vara. Läs mer i rapporten Tryggheten, staten och partsmodellen, där TCO undersöker hur de olika trygghetssystemen förändrats över tid.


Två förslag för en bättre a-kassa

  • Indexera taket i a-kassan. Ersättningsnivån måste följa löneutvecklingen så att a-kassan blir den omställningsförsäkring den är avsedd att vara. Försäkringsskyddet från det allmänna måste vara tillräckligt även för tjänstemän som kanske både har en högre utbildning och lång erfarenhet från arbetslivet, och därmed en högre lön, när de blir arbetslösa. Värdet får inte urholkas när lönerna ökar.
  • Bredda arbetslöshetsförsäkringen så att fler arbetslösa omfattas, till exempel så kallade kombinatörer. Studenter ska ha rätt till a-kassa några månader efter examen medan de söker sina första jobb.
Bild på Joakim Lindström

Utredare: a-kassa, arbetskraftsinvandring och digitalisering

Joakim Lindström

Prenumerera på alla våra nyheter om a-kassan 

Vill du få ett mejl samma dag som vi publicerar något nytt om a-kassan? Då kan du anmäla dig till vår prenumerationstjänst. Du väljer själv vilka ämnen du vill få till din inkorg. Du kan också prenumerera på våra nyhetsbrev. 

Två kvinnor och en man sitter i en soffa med datorer i knät och samtalar och arbetetar

Mer om a-kassan

Här hittar du allt vårt material om a-kassan, till exempel pressmeddelanden, rapporter och blogginlägg. Använd filtreringen för att hitta det du söker.

Filtrera

Sökresultat

Inga träffar

Det finns tyvärr inget innehåll som motsvarar din sökning. Testa att byta sökord eller filtrering.