Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
AI gör inte att jobben försvinner men innehållet i våra jobb förändras mer än vad vi kan föreställa oss . Vi måste få möjlighet att ställa om – som kontinuerlig utbildning och höjd a-kassa så att vi har råd att ställa om.
Digitaliseringen och robotiseringen påverkar redan våra jobb i allra högsta grad. Vilka jobb som upphör och vilka jobb som tillkommer, och minst lika mycket påverkar det innehållet i våra nuvarande jobb. Det är för hela landets välstånd: tillit till samhällets funktioner och andra grundläggande väsentligheter för att vårt samhälle ska vara ett bra samhälle. Fungerande barnomsorg, utbildning, arbetsmiljö, pensioner, sjukvård, äldreomsorg och mycket annat. Det är för allt detta och en hel del till som vi måste ha en fungerande arbetsmarknad.
Jag var idag på ett mycket bra seminarium på Trygghetsfonden TSL – omställningsorganisationen för privatanställda arbetare. Seminariet hette Mörkare tider – vart är konjunktur och sysselsättning på väg. TSL:s VD, Caroline Söder, berättade att inflödet av uppsagda arbetstagare som söker stöd hos dem nu har ökat med 25 procent sedan förra året. Ökningen är dock från mycket låga nivåer och fortfarande får 9 av 10 ett nytt jobb så det är fortfarande en god arbetsmarknad även om signaler om åtminstone en avmattning är tydliga.
Både Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Ola Pettersson, chefsekonom på LO som precis släppt en ny konjunkturrapport, bekräftade bilden av en avmattad konjunktur i år. Men nästa år förväntar sig de båda att konjunkturen ökar för att år 2021 vara normal eller nära normal igen. Om de har rätt så är det en mild och kortvarig konjunktursvacka som vi ser nu.
Däremot framkom en mörkare och allvarligare bild av arbetskraftsbrist och sjunkande produktivitet. En helt samstämmig bild är att all arbetskrafts potential behövs. Även de som idag är arbetslösa eller inte arbetar av andra skäl behövs. Vård- och omsorgssektorn är i skriande behov av personal, och personalbristen inom den sektorn blir bara större och större. När man riggar system för att försöka allokera arbetskraft till sektorer i behov är det dock viktigt att man tar hänsyn till hela samhället. Så att inte rekryteringsbehovet inom vård- och äldreomsorgen tränger ut industrins behov.
Det är svårt att utifrån dagens behov se hur framtidens behov ser ut. Till exempel visade Svenskt Näringsliv en bild från en undersökning de har gjort hos privata företag, att plåt- och ventilationsföretag, måleriföretag och bussföretag låg i topp när det gällde svårigheter att rekrytera den personal de behövde.
Men å andra sidan, om 10 år kanske bussföretagen, liksom andra transportföretag inte längre behöver så mycket personal. Då är kanske många fordon självgående… Transportsektorn är dessutom en sektor som just nu genomgår en stor omställning – från förbränningsmotorer till el.
Caroline Söder, TSL, påpekade att det är en hel palett av åtgärder som behövs för att lösa matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad.
Det är helt uppenbart att vi anställda behöver kontinuerlig påfyllnad av kunskap. För att hänga med så att vi är produktiva så att det går bra för företagen och därmed för Sverige – och så Sverige får råd med bra skolor, sjukvård och annat viktigt, och även så att vi individer är trygga i att vara anställningsbara igen om vi skulle bli av med våra arbeten.
Och blir vi av med jobben måste vi ha råd att ägna vår tid till att söka nytt arbete – vi måste ha en ekonomi som gör att vi kan ägna oss åt omställning och jobbletande. Och inte behöva oroa oss för att vi inte kan köpa vinterskor till barnen eller för att vi måste sälja vårt boende för att hitta något mycket billigare. Åtminstone en kortare tid i arbetslöshet måste vi alla vara beredda på och kunna klara av ekonomiskt. Ersättningen i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen måste höjas så att den blir en rimlig omställningsförsäkring!
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.