Varför behöver ersättningen från a-kassan höjas?

A-kassa

Blogg

2020-09-04

Det tillfälligt höjda taket i a-kassan bör permanentas. Att det behöver höjas beror på just det faktum att de gamla nivåerna inte är tillräckliga 2020. Ett litet land som Sverige är beroende av att arbetsmarknaden präglas av en god omställningsförmåga. Arbetslöshetsförsäkringen är en viktig beståndsdel i det. Det finns tre skäl till varför TCO anser att ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen måste höjas.

För det första så handlar det om individen, att man ska kunna få känna trygghet vid arbetslöshet så att man kan ägna sig fullt ut att hitta ett nytt jobb. Den som blir av med jobbet ska inte behöva sälja sin bostad eller bil under den korta tid som det tar att på nytt få en anställning. TCO har tidigare presenterat enkla exempel på vad som händer om någon blir arbetslös i en typfamilj. Läs mer i TCO:s rapport "Tryggheten, staten och partsmodellen”.

För det andra så måste försäkringen utformas på ett sätt som främjar rörlighet på arbetsmarknaden och jobbyten. Hur trygghetssystemen utformas spelar stor roll för en fungerande arbetsmarknad. Svensk arbetsmarknad är inte statisk. Varje år omsätts cirka 900 000 jobb; knappt 430 000 försvinner och 515 000 tillkommer. Arbetsmarknadspolitiken, utbildningssystemet, studiefinansieringen och trygghetssystemen måste anpassas till en förändrad dynamisk arbetsmarknad. Trygghetssystemen som exempelvis a-kassa behöver utformas så att rörlighet och jobbyten främjas.

Och för det tredje har storleken på ersättningen faktiskt betydelse för ekonomin. Nu när svensk ekonomi är inne i en lågkonjunktur med lägre sysselsättningen än tidigare är det än viktigare att människor inte slutar att konsumera. Ersättningen som man får från a-kassan ersätter lönen och ska kunna möjliggöra konsumtion av varor och tjänster. Slutar vi konsumera - ja då leder det till att lägre produktion, minskad sysselsättning och mindre skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.

Hur stor är ersättningen?

Den 30 mars 2020 presenterade regeringen och samarbetsparterna ett tillfälligt paket kring a-kassan med anledning av pandemin. Beslutet innebar att ersättningen höjdes, man får idag ut 1 200 kronor per dag under de 100 första dagarna som arbetslös, mot det tidigare 910 kronor per dag. Det betyder att taket är tillfälligt höjt från ungefär 25 000 kronor i månaden till 33 000 kronor i månaden.

Om inte regeringen tar ett nytt beslut kommer vi att efter nyåret falla tillbaka på 2015 års nivåer vilket innebär att den högsta dagpenningen man kan få är 910 kr och det blir 20 020 kronor per månad. Ersättningen trappas av på två sätt. Efter hundra dagar sänks den högsta dagpenningen från 910 till 760 kronor. Efter tvåhundra dagar sänks dessutom ersättningsnivån från 80 till 70 procent av tidigare inkomst. Vill du veta mer så läs om det i vår rapport: ”A-kassan fyra år efter att taket höjdes
Bild på Maria Ahrengart

Utredare: Arbetslöshetsförsäkringen

Maria Ahrengart