Nu har remisstiden snart gått ut för utredningen som haft i uppdrag att ge förslag till ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen, SOU 2020:37. En av de allra största förändringarna som föreslås är att försäkringen ska utgå från ett inkomstvillkor istället för ett arbetsvillkor. TCO är för denna förändring men tycker att den föreslagna nivån för inkomstvillkoret är för hög.
Positivt att fler kvalar in med ett inkomstvillkor
Endast ungefär hälften av alla öppet arbetslösa får någon ersättning alls från a-kassan. Det beror på att villkoren för att kvala in i a-kassan är för stränga. A-kassan är byggd för det tidigare industrisamhället, med fasta heltidsanställningar. Men då allt fler jobbar som egenföretagare och kombinatörer eller i atypiska anställningsformer blir resultatet att fler hamnar utanför försäkringen. Det har lett till att de nya grupperna på arbetsmarknaden inte får del av trygghetssystemen. Därför är TCO positivt inställda till utredningens förslag om att ett inkomstvillkor ska införas på basis av månadsuppgifter från arbetsgivaren om arbetsinkomster. Den som har arbetat och därmed visat sig anställningsbar, ska ges chans att med egen kraft och med stöd av arbetslöshetsersättning fortsätta sin etablering på arbetsmarknaden.
Oönskad effekt
I remissvaret som går att läsa i sin helhet här har vi dock uttryckt oss tveksamma till den föreslagna nivån för ett inkomstvillkor. Det får inte bli så att det är för högt satt med konsekvensen att grupper som har låga löner och dessutom arbetar deltid stängs ute från försäkringen eller får ett sämre skydd än idag.
Räkneexempel:
- Anna har en månadsinkomst på 20 000. Trots att hon väljer att jobba deltid så har hon inte problem att kvalificera sig för a-kassa när hon blir arbetslös, eftersom hon uppfyller arbetsvillkoret på 80 timmars arbete i månaden. Med den nya utformningen av regler för a-kassan skulle ett par dagars vabb eller sjukdagar äventyra hennes möjlighet att få ersättning av a-kassan, för att hon inte uppfyller inkomstvillkoret. Istället för att få 300 ersättningsdagar som med dagens regler, får hon kanske bara 200 dagar.
- Viktor har ett heltidsvikariat på 11 månader och blir därefter arbetslös. Med dagens regler har han rätt till 300 ersättningsdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Med utredningens förslag får han bara rätt till 200 ersättningsdagar eftersom han inte har en inkomst varje månad av ramtidens tolv månader.
En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är en central del av förmågan till omställning på arbetsmarknaden. En brist som finns i dagens lagstiftning är att för få kan kvalificera sig för att få ersättning och med den nya utformningen av a-.kassan måste vi få till en reell förändring! Det finns i dag grupper på arbetsmarknaden som har en lön som ligger strax över 20 000 kronor. Jobbar du halvtid med sådan lön kan du få svårare än tidigare att uppfylla kvalifikationskravet enligt huvudregeln. Om inte politikerna sänker inkomstkravet så kan vi räkna med samma problem som idag, att vissa grupper faller utanför försäkringen.
Läs TCO:s remissvar.