Upphovsrätt - aktuell lagstiftning

EU

Blogg

2019-03-26

Idag röstar EU-parlamentet om en ny upphovsrättslagstiftning för material som används på internet, det så kallade DSM-direktivet. TCO har uppmanat de svenska Europaparlamentarikerna att rösta för förslaget och har fått kritik för detta. För kulturskapare, utövare och upphovspersoner är det oerhört viktigt att direktivet antas. Det handlar om att försvara upphovsrätten och att konstnärer har rätt till sina verk, vilket är helt centralt för alla upphovspersoner och utövande konstnärer i Sverige.

Avsikten med direktivet är att när ett innehåll genererar intäkter, då ska de som har skapat det få del av vinsten. Det är förutsättningen för att upphovspersoner och utövare ska kunna försörja sig och för att branscherna ska utvecklas.

Direktivet ger upphovspersoner en rätt till rimlig ersättning, möjlighet till insyn och rätt till att återkalla rättigheter som missbrukas, något som idag saknas. Därför är det här direktivet viktigt för många medlemmar i flera av TCO:s medlemsförbund.

Det har i debatten hävdats att direktivet kräver olika typer av igenkänningstekniker (eller uppladdningsfilter). Men så som direktivet är utformat så krävs inte någon generell övervakning. De enda uppgifter som plattformen (t.ex. Facebook, Youtube och Google) ska identifiera med de tekniska åtgärderna är den för ändamålet relevanta informationen som rättighetshavarna lämnat till plattformarna, så som sker redan idag. Den typen av igenkänningsteknik utgör inte ett hot mot yttrandefriheten.

TCO bedömer att EU-parlamentets rättsliga utskott har tagit hänsyn till de synpunkter som framförts gällande skyddet för yttrandefriheten genom att säkerställa att de tekniska åtgärder som kan bli aktuella måste vara proportionerliga och balansera användarens grundläggande rättigheter mot rättighetshavarens. Utskottet har även föreslagit en rad åtgärder som ska ge användarna tillgång till effektiva och snabba prövningsförfaranden om man anser att innehåll felaktigt har tagits bort från en tjänst. Att yttrandefriheten inte påverkas negativt bekräftas också av EU:s ministerråds juridiska avdelning samt av EU-kommissionens konsekvensanalysutredning av direktivet. Att påstå att EU:s upphovsrättsreform skulle innebära censur är också felaktigt. I den kompromiss som tagits fram försvaras bl.a. användarens rätt till satir och citat, vilket är viktigt för demokratin och det öppna samtalet. Upphovsrätt och yttrandefrihet förutsätter varandra, men i sammanhanget måste också sägas att på samma sätt som en ansvarig utgivare inte har en skyldighet att ta in en artikel i en papperstidning är det ingen rättighet att publicera sig på Youtube eller andra stora plattformar. Det är för övrigt redan idag gällande rätt att upphovsrättsligt innehåll som används olagligt ska tas bort.

Det har vidare i debatten påståtts att direktivet kommer att ”döda” internet. Detta stämmer inte. Det öppna internet är inte samma sak som plattformarna, vars syfte är att generera intäkter baserat på kreativt innehåll som användarna laddar upp. Den förslagna regleringen tar alltså inte sikte på internet i stort, utan bara på plattformarna som sådana. Plattformar som Facebook, Youtube och Google kommer därför sannolikt att behöva förändra sitt sätt att arbeta då plattformarna i större grad blir ansvariga för materialet som läggs ut.

Direktivet ger som sagt upphovspersoner en rätt till rimlig ersättning, möjlighet till insyn och rätt till att återkalla rättigheter som missbrukas, något som idag saknas. Därför är det här direktivet viktigt för många medlemmar i flera av TCO:s medlemsförbund.

Bild på Magnus Lundberg

Jurist

Magnus Lundberg