Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Nu har regeringen överlämnat proposition 2015/16:62 Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar till riksdagen. TCO tillstyrker förslaget trots att det är krångligt; det är trots allt bättre än dagens regler.
TCO anser att tidsbegränsade anställningar är nödvändiga, t.ex. då någon är sjuk, då det finns ett tillfälligt behov av viss kompetens eller vid ett tillfälligt uppsving i efterfrågan på företagets varor eller tjänster. TCO har dock länge kämpat mot att de svenska reglerna för visstidsanställningar har varit lätta att missbruka och gjort det möjligt att stapla korta anställningar under mycket lång tid.
Bakgrunden till förslaget är nämligen den anmälan som TCO gjorde till EU-kommissionen i samband med att de nya reglerna för tidsbegränsade anställningar infördes den 1 juli 2007. EU:s direktiv om visstidsarbete kräver att varje medlemsland har ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar. TCO anmärkte då på att det blev för lätt för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra under mycket lång tid trots att det egentligen finns ett permanent behov av arbetskraft.
Kommissionen har efter utredning kommit fram till att den delar TCO:s syn och driver ett fördragsbrottsärende mot Sverige. Om Sverige inte ändrar reglerna kan Kommissionen väcka talan mot Sverige i EU-domstolen.
Att uppfylla EU-rättens krav är inte svårt. TCO har föreslagit att arbetstagare som har varit tidsbegränsat anställda hos samma arbetsgivare under tre år under en femårsperiod ska ha rätt till en tillsvidareanställning, oavsett vilken typ av tidsbegränsad anställning det rör sig om. En sådan sammanlagd övre tidsgräns nämns uttryckligen i EU-direktivet som ett sätt att uppfylla EU-rättens krav.
Regeringens lagförslag riskerar att skapa osäkerhet hos såväl arbetsgivare som arbetstagare om när en arbetstagares visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning, men innebär ändå en skärpning som gör en otrygg anställningsform lite tryggare. TCO hade visserligen önskat att förslaget sett annorlunda ut, men samtidigt har det här pågått länge nog; det är inte rimligt att enskilda arbetstagare år efter år ska få leva med den osäkerhet som dagens regler innebär.
TCO förutsätter därför att riksdagen röstar ja till förslaget; det finns nämligen inget alternativ. Ett nej innebär med största sannolikhet att EU-kommissionen väcker talan mot Sverige i EU-domstolen, och Sverige har mycket små möjligheter att gå vinnande ur en sådan process. Sverige har tidigare ådömts böter för att inte ha uppfyllt EU-rätten, och det är grova pengar det handlar om. Som exempel kan nämnas att Sverige fällts för att kraven i ett direktiv om industriell miljöfarlig verksamhet inte tillämpats fullt ut, vilket renderade drygt 18 miljoner kronor i böter samt en skyldighet att betala ett vite om nästan 40 000 kronor per dag till dess att Sverige lever upp till direktivets krav. Det finns ytterligare exempel, och det är pengar som kan användas betydligt bättre…
Det riskerar alltså inte bara att bli både dyrt och pinsamt utan också meningslöst; Sverige är ändå skyldigt att uppfylla kraven i direktivet. Arbetsmarknadens parter är i huvudsak överens; nu kan vi stänga den här butiken, låt oss göra det!
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.