Många vinster för tjänstemännen i nya arbetsmiljöstrategin

Arbetsmiljö

Blogg

2021-02-12

I går beslutade regeringen om en ny arbetsmiljöstrategi för de kommande fem åren. En arbetsmiljöstrategi låter kanske lite trist och torr, men denna strategi överraskade positivt. Viktiga arbetsmiljöfrågor för Sveriges tjänstemän lyfts fram på ett helt nytt sätt, och en god arbetsmiljö ses som central för att klara av de stora utmaningarna på arbetsmarknaden framöver.

En strategi är en beskrivning av hur man ska uppnå sina mål. På arbetsmiljöområdet har regeringen sedan i höstas det övergripande målet om en arbetsmiljö som förebygger ohälsa och olycksfall, som motverkar att människor utestängs från arbetet, som tar hänsyn till människors olika förutsättningar och som bidrar till utveckling av både individer och verksamheter.

den nya arbetsmiljöstrategin slår regeringen dessutom fast fyra prioriterade delmål som tar sin utgångspunkt i ett hållbart, hälsosamt och tryggt arbetsliv och en arbetsmarknad utan brott och fusk.

  • Ett hållbart arbetsliv – alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv.
  • Ett hälsosamt arbetsliv – arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande.
  • Ett tryggt arbetsliv – ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet.
  • En arbetsmarknad utan brott och fusk – en bristfällig arbetsmiljö ska aldrig vara ett konkurrensmedel.

Två saker sticker ut

Det finns två saker i arbetsmiljöstrategin som sticker ut mer än allt annat. Det första är återupplivandet av arbetsmiljön som en viktig faktor i samhället – hela strategin genomsyras av den centrala betydelse som regeringen ger en god arbetsmiljö för att klara av de stora utmaningarna på arbetsmarknaden framöver.

Regeringen lyckas även väva in många av dessa till en sammanhängande helhet. En helhet som grundas på tydliga värderingar om bland annat jämlikhet, jämställdhet och inkludering i arbetslivet, och som på ett ovanligt bra sätt hänger ihop i sina olika delar. Regeringen betonar arbetsmiljöfrågornas och utbildningen/kompetensutvecklingens betydelse för att alla ska orka, kunna och vilja arbeta längre.

Det andra som sticker ut är att viktiga arbetsmiljöfrågor för Sveriges tjänstemän lyfts fram på ett helt nytt sätt. Det vi egentligen ser är det skifte som också pågår på den svenska arbetsmarknaden. Tjänstemännen utgör numera en stor andel av alla anställda i Sverige. Det går inte längre att ha ett huvudsakligt fokus på den fysiska arbetsmiljön, som typiskt sett är av störst intresse för män i arbetaryrken, när dessa blir allt färre.

I strategin träder nu ett nytt tydligt fokus på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön fram. Något som är väldigt relevant för många av TCO-förbundens medlemmar, inte minst för kvinnorna. Men alla kommer att gynnas av detta utvidgade nya fokus. Självklart är både den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön viktig för alla som arbetar, även om arbetsmiljöproblemen i olika yrken kan tippa över åt det ena eller andra hållet.

De viktigaste frågorna för TCO i regeringens strategi

  • Betoningen av betydelsen av en väl fungerande samverkan mellan parterna för ett bra förebyggande och systematiskt arbetsmiljöarbete, inklusive bekräftelsen av skyddsombudens viktiga roll och betydelse.
  • Den utökade nollvisionen om att ingen ska dö till följd av sitt arbete, till exempel på grund av en arbetsrelaterad sjukdom eller självmord.
  • Det tydligt förstärkta fokuset på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, och hur man exempelvis kan förbättra det flexibla arbetslivets baksidor bestående av stress, hög arbetsbelastning och gränslöshet när det gäller arbetstid och övergången mellan arbete och privatliv.
  • Den nya uppmärksamheten på den kognitiva arbetsmiljön, det vill säga hur man kan få hjärnan att må bra under arbetsdagen, och att detta spelar en allt större roll i det moderna arbetslivet. 
  • Vikten av fortsatt arbete för jämställdhet och kvinnors arbetsmiljö samt markeringen mot sexuella trakasserier och annan könsbaserad diskriminering. 
  • Bekräftelsen av att det krävs fler åtgärder mot trakasserier/kränkande särbehandling/mobbning/våld i arbetslivet.
  • Beskedet att också regeringen anser att det finns ett behov av att se över arbetsskadeförsäkringen. 

Nu börjar det verkliga arbetet för regeringen

Att anta en arbetsmiljöstrategi är bra men sedan är det viktigt att den också genomförs. Strategin är ambitiös och kommer att ställa stora krav på ett målmedvetet och systematiskt införlivande för att allt ska hinnas med under de kommande fem åren. TCO ser fram emot att ta aktiv del i arbetet i det nyinrättade arbetsmiljöforumet för att tillsammans med de andra parterna på arbetsmarknaden diskutera regeringens pågående och planerade åtgärder inom ramen för strategin.

Bild på Lise Donovan

Jurist

Lise Donovan