Många brott mot organisations- och förhandlingsrätten på ILC2016s dagordning

TCObloggar 2016-06-03

lise1På dagordningen för årets applikationskommitté är det ovanligt många fall som avser brott mot ILO:s kärnkonventioner 87 och 98. De handlar om parternas föreningsfrihet, organisations- och förhandlingsrätt, vilket i huvudsak gäller frågor om att arbetstagare ska kunna bilda fackföreningar samt facken rekrytera medlemmar, bedriva verksamhet, förhandla med arbetsgivare och, när det bedöms nödvändigt, gå ut i strejk utan att bli hindrade av lag eller undermålig tillämpning av, en i och för sig, ok lag. Det finns många länder där man som facklig företrädare inte bara risk erar att bli allmänt hindrad i sitt fackliga arbete och kanske bli avskedad utan faktiskt även att bli mördad. Varje år tar applikationskommittén upp fall av nya grova överträdelser och mystiska outredda försvinnanden och mord på fackliga aktivister.

lise2

I går behandlade vi EL SALVADOR och ECUADOR och just nu håller vi på med GUATEMALA, och senare i dag är det dags för INDONESIEN och IRLAND. Det finns så klart skillnader i hur grova överträdelserna är, men olika typer av hindranden av lagenlig facklig verksamhet är ett brott mot grunderna för ett demokratiskt samhälle. Man kan, typiskt sett, säga att det även i fackliga sammanhang är mycket mer våldsamt i Sydamerika (t.ex. pratar vi just nu om 70 mördade fackliga företrädare i Guatemala) än på många andra ställen i världen.

På måndag kommer ett mycket intressant fall upp och det handlar om STORBRITANNIEN och ILO-konvention 87 och begränsningar i strejkrätten, men det återkommer jag till då.

lise3

 

 

Chefsjurist

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

TCO söker en kvalificerad jurist

Vill du vara med och utveckla TCO till en ännu bättre påverkansorganisation gentemot beslutsfattare i Sverige och EU? Vi söker en kvalificerad jurist till vårt team Europa och juridik. Sista ansökningsdag är 28 maj.

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
25 maj 2018

Nya möjligheter till samverkan i arbetslivet

Anmäl dig här
4 juni 2018

Livslångt lärande i en föränderlig värld – så säkrar vi omställning, konkurrenskraft och kompetensförsörjning!

Anmäl dig här
5 juni 2018

What’s the point? – om användbarhet i högre utbildning

Anmäl dig här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund