ILO 100 år - inte bara högtidliga tal utan också två veckors hårt arbete för ett bättre arbetsliv

Arbetsmarknad, Arbetsrätt

Blogg

2019-06-10

I dag öppnar årets ILO-konferens i Geneve, men i år är det inte riktigt som vanligt. Det är nämligen 100 år sedan detta FN-organ för arbetslivsfrågor bildades som en del av Versailles-freden efter första världskriget. Och det måste så klart firas!

ILO har ett vinnande koncept som gör att organisationen är både  välfungerande och fortsatt relevant efter så många år.

Konceptet är trepartism, alltså att arbetsgivare, arbetstagare och regeringar arbetar tillsammans för att göra arbetslivet bättre över hela världen.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen som vi är så stola över bygger på samma grundläggande tankar och har visat sig vara framgångsrik här hemma.

En viktig del av firandet är naturligtvis alla de högtidliga talen av ditresta dignitärer, bland annat kommer den svenska statsministern Stefan Löfven att hålla tal. Och det kommer säkert också att bli en och annan mottagning med smörgåssnittar och annat.

Men det är inte det viktigaste utan det är det hårda arbete som så många av oss deltagare kommer att lägga ned under de kommande två veckorna.

De cirka 5 000 deltagarna från hela världen deltar under dessa intensiva veckor i olika seminarier och möten men framför allt i de tre stora arbetande kommittéerna.

I den första kommittén granskar och bedömer arbetsgivarna och arbetstagarna tillsammans medlemsländers överträdelser av ingångna konventioner i den så kallade applikationskommittén. Här behandlas 24 särskilt utvalda medlemsstaters brott mot en rad centrala konventioner. Resultatet av denna övning är enhälliga slutsatser som gäller specifikt för respektive land.  

I den andra kommittén pågår ett tufft arbete för att gemensamt förhandla fram en helt ny konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Det är det andra och sista året som denna förhandling pågår. Går det som planerat kommer detta arbete att krönas med att en konvention och rekommendation antas av ILO på midsommarafton, vilket är konferens sista dag.

Den tredje och sista kommittén är helt kopplad till 100 års jubileumet och ska ta fram en deklarationstext som ska vara lika relevant nu som i framtiden, kommittén kallas the Committee of the Whole. En av förebilderna för detta arbete är den så kallade Philadelphiadeklarationen från maj 1944. Den tillkom alltså i slutet av det andra världskriget när de tre parterna inom ILO insåg vilka utmaningar som låg framför dem. Den deklarationen är fortfarande viktig och är ofta citerad i olika ILO-sammanhang. Den nya deklarationstexten kommer att antas på midsommarafton.

Vi är några stycken från TCO som deltar i arbetet, bland annat vår internationella sekreterare Anna Gustafsson och hon är i the Committee of the Whole och själv sitter jag i konventionsförhandlingarna om våld och trakasserier.

Vi kommer båda att på TCO:s blogg rapportera om utvecklingen och resultaten av de två kommande veckornas arbete.

Stay tuned!

Bild på Lise Donovan

Jurist

Lise Donovan