Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Arbetet i applikationskommittén fortsätter. I går på Sveriges nationaldag behandlade vi Mauretanien och Qatar.
I Mauretanien lever slaveriet fortfarande kvar! De moderna formerna av slaveri ser kanske annorlunda ut än i de böcker vi läst och de filmer vi sett från 1700-1800-talens slaveri i USA och det kan säkert ibland vara svårt att upptäcka. Men mycket talar för att det just i Mauretanien finns fler slavar än i något annat land i världen.
I dag står Mauretaniens regering till svars för brott mot konvention 29 om tvångsarbete. Ironiskt nog har de nyss antagit tilläggsprotokollet om tvångsarbete, något som Sverige inte ens har lyckats göra ännu! Problemet i Mauretanien är möjligen inte längre att lagen är bristfällig (ny lagstiftning på plats 2015), men det finns många brister både i vilja och tillämpning av lagstiftningen. Förändringsprocessen i landet går långsamt och vi lär få upp detta ärende fler gånger i applikationskommittén
På den nationella flygbolaget i Qatar måste de kvinnliga flygvärdinnorna be arbetsgivaren om lov att gifta sig och samtidigt riskera att blir uppsagda, samma sak riskerar de om de blir gravida. Det finns ingen lag som skyddar mot detta. Inte heller om man som kvinna blir sexuellt trakasserad på jobbet. Qatar tillämpar dessutom det så kallade kafala-systemet för migrantarbetare. Det innebär att man som migrant varken får byta jobb eller lämna landet utan nuvarande arbetsgivarens tillstånd. Detta är några exempel som, med all önskvärd tydlighet, visar att Qatar inte lever upp till ILO-konvention 111 om diskriminering. Det borde Qatar göra eftersom man ratificerat konventionen. Att de flesta av Qatars grannländer OCH de manliga arbetstagarrepresentanterna från Qatar gav sitt fulla stöd till regeringen och försökte få det till en västerländsk sammansvärjning mot Qatar är bara så tragiskt!
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.