Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Riksdagens pensionsgrupp vill genomföra en stor och kostsam omstrukturering av AP-fondsystemet som innebär att nuvarande fem AP-fonder ska bli tre. Man kan ställa sig frågan varför? Pensionsgruppen är inte tydliga med att beskriva vilket eller vilka problem som ska lösas genom en förändring av nuvarande system.
Vi måste vara rädda om och värna stabiliteten i det system som har fungerat bra. Därför är TCO mycket kritisk till att omstrukturera AP-fondsystemet och vi anser att förslaget inte bör genomföras. Kapitalet som fonderna förvaltar har växt kraftigt, från 550 miljarder år 2001 till 1 200 miljarder i år. Fonderna utgör 14 procent av det totala pensionskapitalet, jämfört med 10 procent vid starten för 14 år sedan.
De nuvarande AP-fonderna är framgångsrika - ökningen är 350 miljarder kronor mer än beräknat. Fonderna uppfyller sedan lång tid sina mål och levererar hög riskjusterad avkastning till låg kostnad. Om de två förslagen genomförs kommer AP-fonderna att övergå från att ha varit aktivt förvaltade till att endast följa börsindex. Genomförs omläggningsförslaget kommer kostnaderna att rusa i höjden, dels för nedläggning och omstrukturering av fonder, dels i form av minskad avkastning efter övergång till indexförvaltning.
I den promemoria som nyligen har skickats ut på remiss, tillstår pensionsgruppen att avveckling av en buffertfond medför stora kostnader och risker i samband med överföringen av kapitalet från en AP-fond till andra AP-fonder. För att spara kostnader på miljonnivå är man tydligen beredd att förlora miljarder. Pensionsgruppens försök att effektivisera med ansats till aktsamhet i förvaltningen är lovvärt. Men det är orimligt att inte beakta relationen i storleksordning mellan de belopp som riskerar att gå förlorade i form av minskade intäkter med de omställningskostnader och de belopp som eventuellt kan sparas genom effektiv förvaltning, minskad administration eller lägre personalkostnader.
Det finns en berättigad oro för lägre pensioner i framtiden och att ha hållbara, långsiktiga lösningar är väsentligt. Det är därför nödvändigt att satsa på att behålla fungerade system och inte ersätta dem med något som vi inte vet hur det kommer att fungera.
Experimentera inte med AP-fondssystemet utan lyssna till experters framförda kritik och bestämda avrådan till förslaget!
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.