Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Coronakrisen och de höjda åldersgränserna i pensionssystemen gör arbetsmiljön och tillgången till utveckling i arbetslivet än viktigare för ett hållbart längre arbetsliv.
I dagsläget är det osäkert hur Corona-pandemin kommer att påverka pensionerna i det allmänna systemet rent finansiellt. Pensionsnivåerna beror dels av mängden arbete i ekonomin, det vill säga hur många som arbetar och hur mycket. Vidare har buffertfondernas (AP1-AP4) utveckling också effekt. Covid-19 har medfört att sysselsättningen fallit och arbetslösheten ökat, vilket kan vara negativt för pensionerna. Än så länge har pandemin påverkat ekonomin under knappt ett halvår och framtiden är osäker, även om det finns förhoppningar om en ökande stabilitet och vikande smittrisk, genom vaccin eller att smittan annars klingar av.
Det vi däremot vi vet, är att åldersgränserna i det allmänna pensionssystemet kommer att höjas. Bakgrunden är ju att den förväntade livslängden ökar och därmed behöver balansen mellan år i och utanför arbetslivet också justeras. I år, 2020, har lägsta åldern för att ta ut allmän inkomstpension höjts från 61 till 62 år och LAS-åldern höjts från 67 till 68 år. År 2023 kommer 65-årsgränsen att höjas till 66 år. Det innebär att grundskyddet garantipensionen (grundpensionen) och bostadsbidraget inte betalas ut förrän vid 66 år.
Höjda pensionsåldrar och Covid-19 innebär båda och var för sig att frågorna om ett hållbart längre arbetsliv ställs på sin spets.
TCO har i flera sammanhang, bland annat i det Pensionspolitiska programmet (2019) påpekat att om åldersgränserna i pensionssystemet höjs, behöver man samtidigt genomföra förbättringar av arbetsmiljö samt öka möjligheterna till kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning genom hela arbetslivet. Äldre behöver även stärkta möjligheter till flexibla arbetstider.
Om arbetslivet ska förlängas, för att möta ökningar i förväntad livslängd, så måste det ske på ett sätt som är hållbart. Fler arbetstagare behöver känna att de både vill och kan förlänga sitt arbetsliv och ändå lämna med värdighet, den dag det är dags att gå i pension.
Såväl förväntad livslängd efter 65 år, som möjligheterna att arbeta längre upp i åren är ojämnt fördelade mellan yrkes och utbildningsgrupper, både sett till hela arbetsmarknaden och bland tjänstemännen. Eftersom en förlängning av arbetslivet också medför att den enskildes pension ökar – livsvarigt med mellan sju och åtta procent för varje år som arbetslivet förlängs – så medför detta att även pensionen blir ojämnt fördelad.
Höjda åldersgränser i pensionssystemen riskerar därför att slå väldigt orättvist så länge som arbetsmiljön generellt sett är inte är tillräckligt hälsosam i välfärdsyrkena. Kvinnor, ofta välutbildade, som arbetar i offentlig sektor är en grupp vars arbetsmiljö utmärks av en hög förekomst av arbete under hög anspänning, vilket i längden medför hälsorisker. En fortsatt obalans mellan resurser och verksamhetsuppdrag i välfärdens yrken som också ofta är bristyrken, skapar också svårigheter att lösa kompetensförsörjningen i välfärdstjänsterna.
I och med Coronakrisen blir dessa frågor högaktuella. De som har möjlighet arbetar hemifrån, med allt vad det innebär av förändring, såväl till det bättre som till det sämre. Andra, som går till jobbet, ställs i många fall inför en tuffare arbetsmiljö med bland annat ökad smittorisk, som så långt möjligt behöver elimineras. I båda fallen uppstår nya arbetsmiljöfrågor, som behöver hanteras – inte minst om vi siktar på ett längre hållbart arbetsliv. Arbetsmiljön är viktig för alla, genom hela arbetslivet, men blir under Covid-19 extra viktig och särskilt för den som exempelvis tillhör någon riskgrupp
Även insatser som ger möjligheter till kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning blir nu superviktiga. Krisen förväntas påskynda strukturomvandlingen och medför förändringar i arbetssätt. Också här gäller det att alla behöver kunna ta del av insatserna, äldre såväl som yngre. Både samhället, arbetsgivarna och de anställda har ett ansvar i det. Även om äldre personer inte generellt kan förväntas göra kompletta lappkast i karriären, så behöver många få möjlighet att ställa om tillräckligt mycket för att underlätta ett längre arbetsliv och därmed möjligheter att påverka sin pension.
Det förtjänar också att än en gång påpekas: även om det i kristider och på enskilda arbetsplatser ser ut att råda konkurrens mellan äldre och yngre om jobben, så stämmer inte detta sett till helheten. Äldre personer behöver inte lämna för att ge plats åt yngre. Alla behövs och alla behöver ha möjligheter till utveckling i arbetslivet.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.