Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
Som konstateras i en nyligen publicerad rapport från Ratio:s forskningsprogram Kompetens för tillväxt är kompetensförsörjning en av Sveriges viktigaste framtidsfrågor och helt central för att klara många av de utmaningar som vi står inför. Samtidigt har vi en situation på arbetsmarknaden där missmatch och brist på arbetskraft utgör betydande tillväxthinder och riskerar att leda till försämrad kvalitet i välfärd och skola samt en hög arbetsbelastning.
Matchningsproblematik är ett fenomen med många bottnar men en viktig premiss för att arbetsmarknaden ska fungera väl är att människor vågar byta jobb och röra sig mellan olika branscher, yrken och arbetsplatser. För att det ska ske krävs att politiken skapar förutsättningar för omställning – inte minst genom möjlighet till kompetensutveckling genom hela arbetslivet. Därigenom blir arbetsmarknaden mer dynamisk vilket även gynnar arbetslösa som aldrig kommit in på arbetsmarknaden, något som min kollega Mats Essemyr bloggade om häromdagen.
En viktig men trots det ofta förbisedd åtgärd för att öka omställningsförmågan är en utvecklad studie-och yrkesvägledning för vuxna. Det är också anledningen till att TCO verkar för att fler, arbetslösa såväl som yrkesaktiva, ska kunna få kvalificerad vägledning av personer som har goda kunskaper om just deras yrke, arbetsmarknad och relevant utbildningsutbud.
För samtidigt som förändringstakten på arbetsmarknaden är hög sker nya karriärval sällan i en handvändning. Tvärtom förutsätter byte av arbete, arbetsuppgifter eller övergång från arbete till studier utrymme för reflektion och eftertanke, och i många fall råd och stöd. Bristen på arbetskraft i många samhällsbärande yrken gör vägledning till en än mer aktuell fråga. Bland TCO-förbundens medlemmar gäller det exempelvis lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare och poliser, men även kvalificerade tjänstemän i privat sektor.
En stärkt vägledningsfunktion och nya vägledningsplattformar löser naturligtvis inte på egen hand ovanstående problem. Men utan en politik som skapar förutsättningar att fatta välavvägda beslut om vilken riktning man ska ta riskerar arbetskraftens omställningsförmåga att försämras. Vidareutbildning förutsätter att individer kontinuerligt väljer väg. Svårigheterna att etablera sig i arbetslivet utan gångbar utbildning, i kombination med en stark könsuppdelning på utbildnings- och arbetsmarknaden, pekar också mot att större satsningar på vägledning måste till.
Mot den bakgrunden är det bekymmersamt att den befintliga vägledningen varierar i fråga om måluppfyllelse och kvalitet, och heller inte tycks särskilt väl utvecklad eller samordnad över landet. För tjänstemän mellan jobb gör omställningsorganisationerna stor skillnad men för personer som har ett arbete syns det svårare att veta vart man ska vända sig.
Den bilden förstärks av en undersökning om tjänstemännens utbildningsbehov som TCO låtit SCB genomföra. I undersökningen uppger drygt 50 procent att de tänkt att de verkligen skulle vilja byta arbete eller yrke under det senaste året, och ytterligare 12 procent att de har bytt yrke eller arbete under samma period. Mer än en tredjedel av respondenterna som svarat ja på frågan att de skulle vilja byta arbete eller yrke uppger att det som hindrar dem från att göra slag i saken är att de inte vet vilken typ av arbete eller yrke de i så fall skulle byta till. Resultatet är intressant av flera skäl men vittnar bland annat om att brist på information håller tillbaka rörligheten, samtidigt som behovet av vägledning är stort. Framförallt kan resultatet ses som en tydlig indikation på att även yrkesaktiva, av vilka en växande andel är högskoleutbildade, behöver erbjudas vägledning i omställningssyfte.
Det är en slutsats som även har stöd i forskning på området som talar om ett nytt vägledningslandskap – kännetecknat av snabba förändringar, krav på omställning och återkommande val gällande utbildning och arbetsliv. Ur det perspektivet handlar vägledning inte bara om att hantera brytpunkter i unga år utan om att möjliggöra kontinuerlig utveckling. Arbetsmarknadsutredningens (A 2016:03) uppdrag att särskilt se över och komma med förslag på hur Arbetsförmedlingens vägledning kan förbättras och samspela med annan vägledning utgår från en liknande syn på vägledning som process. I likhet med TCO identifierar utredningen ett stort och växande behov av vägledning för vuxna, inbegripet personer som har ett arbete.
Hur ska man då åstadkomma mer och kvalitativ vuxenvägledning som förmår leverera olika former av insatser? För det första måste frågan prioriteras politiskt. En utblick mot länder som Finland, Danmark och Tyskland ger vid handen att det går att arbeta betydligt mer strategiskt och systematiskt med vägledningsprocesser genom samverkan mellan olika aktörer och politikområden.
För det andra behövs en uppgradering av studie- och yrkesvägledning som profession, en tillit till vad professionen kan uträtta och rimliga förutsättningar för vägledare att göra ett gott arbete. I det sammanhanget är det viktigt att vägledarna erbjuds kompetensutveckling i digitala verktyg och språk för att möta nya målgrupper och behov.
Sist men inte minst behövs ett nytänkande kring vad vägledning är och syftar till. Potentialen för vägledning är stor men för att kunna nyttja den till fullo är det viktigt att vägledning ses som en integrerad del av det livslånga lärandet med bäring på såväl kompetensutveckling som kompetensförsörjning. På så sätt kan också den frivilliga rörligheten öka och arbetsmarknaden som helhet växa sig större.
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.