Klok omställningspolitik i dessa akuta tider

Omställning

Blogg

2020-04-20

Aldrig har behovet av en effektiv och träffsäker arbetsmarknadspolitik varit så stort som nu. Coronapandemins långtgående effekter på svensk arbetsmarknad, i form av historiskt höga varseltal och stigande arbetslöshet, gör det viktigare än någonsin med arbetsmarknadspolitiska insatser som effektivt styr mot rätt resultat.

Samsyn råder om att alldeles särskilda åtgärder måste till nu under och efter Coronakrisen och mycket görs redan även om en del också återstår, vilket TCO:s ordförande Therese Svanström bloggade om häromdagen. 

Helt centralt är att Arbetsförmedlingen kan utföra sitt grunduppdrag här och nu, ge service åt de sökande samt hantera de stora varsel som sker. Men viktigt är också att det extraordinära läge vi befinner oss i nyttjas till att rusta och matcha inför det som komma skall. När nya grupper av anställda får en mer osäker position på arbetsmarknaden till följd av Coronapandemin blir också betydelsen av investeringar i utbildning och kompetensutveckling än tydligare.

Satsningen i vårbudgeten på Yrkeshögskolan är ett utmärkt exempel på det, likaså Beredskapslyftet samt nu senast regeringens beslut om att omfördela medel inom socialfonden i syfte att snabbt få igång projekt riktade mot kompetensutveckling av framförallt varslade och korttidspermitterade medarbetare i privat sektor.

I korthet rör det sig om knappt 300 miljoner kronor som nu samlat kan lysas ut. Tilltänkta projektägare är regioner, kommuner, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer, omställningsorganisationer samt statliga myndigheter med ansvar på det arbetsmarknadspolitiska området.
Redan den första juni ska de första projekten vara igång. Med socialfondsmått mätt är det påfallande snabbt marscherat vilket säger något om allvaret i situationen.

Till det kommer att förvaltande myndighet, svenska ESF-rådet, gör bedömningen att det inte kommer att erfordras någon medfinansiering från de stödsökande organisationerna. Rimligen kommer det att underlätta för aktörer som har för avsikt att söka stöd inom utlysningen.

Allt som allt är det här en både välkommen och välbehövlig satsning. Att yrkesverksamma ges möjlighet att stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom kompetensutveckling och vidareutbildning är allmänt klok omställningspolitik, men särskilt så i kristider.
TCO har även verkat för att socialfondsmedel ska kunna användas på just det här viset, med ett tydligt fokus på kompetens. Att företag i privat näringsliv med detta får möjlighet att hantera pågående pandemi med kompetensutveckling och bättre möjligheter till validering för sina anställda är också vettigt.

Coronapandemin belyser hur en arbetsmarknad i förändring behöver åtföljas av förbättrade förutsättningar för omställning. Det förutsätter i sin tur en pragmatisk hållning från politikens sida och en ändamålsenlig styrning av insatser. Den aktuella omfördelningen av socialfondsmedel kan sägas visa prov på bådadera.
Samtidigt behövs mer av sammanhängande strukturer för kompetensförsörjning för att parera tvära kast likt dem vi nu upplever, men också för att hantera fortlöpande strukturomvandling relaterad till bland annat ny teknologi och globalisering.

En sammanhållen kompetensförsörjningspolitik är dock ingen ”quick fix”, allra minst nu. TCO bidrar emellertid gärna med förslag på vad som kan göras i närtid samt på längre sikt för att komma framåt. Klart är att socialfonden även framgent kommer att kunna utgöra en viktig resurs för arbetslösa såväl som yrkesverksamma i behov av kompetenspåfyllnad.

Texten är skriven av Kristina Lovén Seldén, tidigare utredare på TCO.