Validera mera!

Omställning

Blogg

2020-02-05

Validering av såväl yrkeskompetenser som förvärvad utbildning är en viktig del i kompetensförsörjningen. Högskolans roll och uppgift, inkluderande ett omställningsuppdrag är nyckelfrågor för TCO. Nyss presenterades valideringsdelegationens slutrapport. Mycket fokus läggs på yrkeskompetens men för tjänstemännen är det sällan nog. En större tyngd behöver läggas på validering av utbildningskompetens, som en del i en fungerande kedja.

Nyligen presenterade Valideringsdelegationen sitt slutbetänkande ”Validering – för kompetensförsörjning och livslångt lärande” SOU 2019:69. Jag hade möjlighet att kommentera dessa frågor vid ett seminarium arrangerat av Svenska Ilera-föreningen. Seminariet kan ses i efterhand här!

Några av TCO:s viktigaste tankar och förslag är att tydligare lyfta fram högskolans roll och uppdrag.

Den närmaste tiden finns för arbetsmarknaden två stora uppgifter, att se till att människor som är nyanlända till landet också kommer in på arbetsmarknaden och att de människor som finns i arbetslivet orkar, vill och har möjlighet att arbeta länge. Klarar vi det, klarar vi också uppgiften att långsiktigt finansiera välfärden och att kompetensförsörja såväl välfärdstjänster som privat näringsliv.

Sverige behöver en sammanhållen kompetensförsörjningsstrategi. Denna behöver innehålla bättre strukturer för validering som en del i kedjan, men också vägledning som även passar redan välutbildade och yrkesverksamma och vuxnas behov liksom ett utbildningsutbud för dessa

Valideringen måste fungera bättre inför och inom högskoleutbildningen. Branschvalideringen är mycket viktig men för TCO:s medlemsgrupper är det helt otillräckligt. Därför anser vi att det är mycket angeläget att regeringen ser till att förslagen i valideringsdelegationens delbetänkande ”Validering i högskolan SOU 2018:29” genomförs. Se även TCO:s remissyttrande.

För att få en sammanhållen kedja behöver högskolan få ett omställningsuppdrag, i vilket då ingår att ha ett kursutbud för påbyggnad, vidareutbildning och omställning som passar för redan yrkesverksamma. Det innebär moduler och kortare kurser som påbyggnad liksom distansutbildning och utbildningsmöjligheter via lärcentra.

Nu finns en stor grupp med nyanlända flyktingar som är på väg att bli redo för högre utbildning. Att genom en väl fungerande validering korta vägen mot målet, ett yrkesliv, är en stor vinst för såväl den enskilde som de offentliga finanserna och samhället i stort.

Många tjänstemän, enligt rapporten 24 %,  vill gärna vidare men anger att brist på formella papper på förvärvad kompetens är ett stort hinder för att söka ett nytt jobb. Här finns stora möjligheter att underlätta både för ett längre uthålligt arbetsliv och för arbetsgivares kompetensförsörjning.

Enligt TCO:s rapport ”Ett omställningsuppdrag för högskolan” anger 44 % av tjänstemännen att de behöver vidareutbildning inom ramen för sitt arbete som de inte räknar med att arbetsgivaren kan erbjuda.  Av dessa anger ca hälften att det är för att kunna vidareutvecklas och avancera, och 26 % av det är för att kunna byta jobb.

Validering är något det pratas mer om än genomförs, utreds oftare än verkställs. Vi ser nu fram emot att förslagen i delegationens rapport omvandlas till fungerande strukturer ute i verkligheten och vardagen.

Bild på Karin Pilsäter

Samhällsekonom

Karin Pilsäter