Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
"Ser inte skogen för alla träd" är en bra metafor för skattepolitiken just nu. Dussintals mindre ändringar ska prickas av. Men i januariöverenskommelsen finns en punkt 4 om en samlad skattereform. Det är hög tid att sätta igång det arbetet.
Samhällsdebatten om behovet av en samlad skattereform har åter blivit mer intensiv. Nyligen presenterade Klas Eklund på uppdrag av ESO ett förslag till mer enhetliga skatter som bättre gynnar jobb och företagande. Rapporten är mycket intressant och flertalet förslag ligger väl i linje med det som TCO föreslår. Rapporten rekommenderas till läsning. Liksom exempelvis det SNS-seminarium som hölls igår där rapporten presenteras.
Trots att flertalet partier hade en samlad skattereform på sin dagordning inför valet, och det finns som en viktig punkt i januariavtalet, punkt 4, har det ännu inte påbörjats något sådant arbete. Någon kanske tänker att det inte varit politiskt läge att sätta igång några bredare förhandlingar. Det är dock inte så det kan gå till, rent praktiskt.
En bredare reform behövs, för att kunna lösa problem som tycks politiskt och praktiskt omöjliga var för sig, men genomförbart tillsammans, eller som Klas Eklund uttrycker det "verkligen kunna blanda äpplen och päron". Men det kräver att det finns ett brett underlag, gennomtänkt, genomarbetat och genomräknat. Och försett med lagtexter. Och det måste några ha tagit fram. Därför bör det tillsättas en expertutredning, med en kunnig ledning, och ett ordentligt kansli med resurser för att ta fram sådana genomarbetade underlag. Som partierna sedan kan förhandla om för att skapa en stabil struktur på skattesystemet.
Istället håller finansdepartementet nu på med en strid ström av skatteförändringar som pekar i de flesta olika riktningar utom mot mer enhetlighet och begriplighet. Nyttan med de olika förslagen i förhållande till skattebortfallet är i bästa fall diskutabel.
I förrgår beslutade riksdagen om ytterligare en modell för sänkta inkomstskatter, en skattereduktion som ges på inkomster av arbete, socialförsäkringar och pension. Den kunde då inte utformas som en utökning av jobbskatteavdraget, eftersom det bara ges på inkomst av förvärvsarbete. Olika politiska majoriteter vid olika tillfällen har gjort inkomstskatterna till ett helt obegripligt ämne för dem som betalar. Ytterligare fem förslag som har anknytning till inkomstskatten är nu ute på remiss för synpunkter den närmsta månaden, i syfte att pricka av andra punkter än nr 4 i januariavtalet.
Det är hög tid att nu sätta igång arbetet med att istället ta fram ett användbart underlag för en bredare skattereform. Där det lönar sig bättre att utbilda sig, anstränga sig och ta ansvar. Där det är bättre villkor för jobb och växande företag. Som är fullt finansierad genom höjda skatter inom områdena exempelvis konsumtion, kapital och miljöskadlig verksamhet. (Om detta skrev jag häromdagen i Altinget).
Varför inte ge Klas Eklund det uppdraget?
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.