Sänkt moms på stadsvandringar? Eller en samlad skattereform!

TCObloggar 2017-03-21

Nu har säsongen för utspridda skurar av förslag till avvikelser i skattesystemet börjat, men iallafall jag längtar mer efter en samlad skattereform. Igår meddelade Vänsterpartiet bland annat att för 2018 ska inkomstgränsen för statlig inkomstskatt (dvs drygt 50 procent i marginalskatt) bara räknas upp med KPI, enligt en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och S-Mp-regeringen, istället för enligt gällande regler. Läs här

Idag kom statsråden Bolund och Skog med nyheten att momsen ska sänkas på på guidning av naturområden (om den inte redan beskattas med 6 % för att det bedömts att den huvudsakliga delen av tjänsten utgörs av persontransport).Läs här När man inte tror att momsreglerna kan bli mer krångliga så kommer förstås snart kravet på sänkt moms även för stadsvandringar.

Vad som kommer imorgon återstår i skrivande stund att se.

Höjda marginalskatter fel väg att gå

Uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska egentligen (enligt Inkomstskattelagen ske med 2 % plus KPI, detta för att vanliga reallöneökningar inte ska leda till att en person ska hamna över gränsen. Nu har regeringen och V för tre år i rad begränsat uppräkningen till 0 % för 2016, 1 % plus KPI för 2017 och i en ny överenskommelse till 0 % plus KPI. Min kommentar till den förra överenskommelsen

Det betyder att 80 000 fler personer än vad som är tänkt i lagstiftningen kommer att få sin marginalskatt höjd från 32 % till 52 %, och sammanlagt under mandatperioden runt 200 000 personer. Det handlar om människor i många vanliga, samhällsbärande yrken som har utbildat sig och tar ansvar. Specialistsjuksköterskor, IT-tekniker, redovisningsekonomer och förstelärare.

Tid för en skattereform

Istället för detta lösryckta höjande och sänkande av den ena skatten här, den andra där och utan analys av vad det sammanlagt får för effekter behöver vi en samlad skatteöversyn. En bred skattereform, som har en bred förankring och därmed blir mer stabil över tiden. Imorgon bör inte finansministern skicka ut något pressmeddelande om en ny momsändring utan ett besked om att arbetet för en bred skattereform sätts igång.

Läs mer om TCOs arbete för en skattereform

 

 

 

Skattepolitisk expert och utredare

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

Vi behöver en ny skattereform bland annat för utjämningssystemet

Med bara månader kvar till valet är det dags för politiker att sätta frågan om att reformera det kommunala utjämningssystemet högt upp på agendan för att hela Sverige ska leva. Vi behöver en ny skattereform.

Läs mer här

TCO söker en kvalificerad jurist

Vill du vara med och utveckla TCO till en ännu bättre påverkansorganisation gentemot beslutsfattare i Sverige och EU? Vi söker en kvalificerad jurist till vårt team Europa och juridik. Sista ansökningsdag är 28 maj.

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här
25 maj 2018

Nya möjligheter till samverkan i arbetslivet

Anmäl dig här
4 juni 2018

Livslångt lärande i en föränderlig värld – så säkrar vi omställning, konkurrenskraft och kompetensförsörjning!

Anmäl dig här
5 juni 2018

What’s the point? – om användbarhet i högre utbildning

Anmäl dig här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund