Sänkt moms på stadsvandringar? Eller en samlad skattereform!

TCObloggar 2017-03-21

Nu har säsongen för utspridda skurar av förslag till avvikelser i skattesystemet börjat, men iallafall jag längtar mer efter en samlad skattereform. Igår meddelade Vänsterpartiet bland annat att för 2018 ska inkomstgränsen för statlig inkomstskatt (dvs drygt 50 procent i marginalskatt) bara räknas upp med KPI, enligt en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och S-Mp-regeringen, istället för enligt gällande regler. Läs här

Idag kom statsråden Bolund och Skog med nyheten att momsen ska sänkas på på guidning av naturområden (om den inte redan beskattas med 6 % för att det bedömts att den huvudsakliga delen av tjänsten utgörs av persontransport).Läs här När man inte tror att momsreglerna kan bli mer krångliga så kommer förstås snart kravet på sänkt moms även för stadsvandringar.

Vad som kommer imorgon återstår i skrivande stund att se.

Höjda marginalskatter fel väg att gå

Uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska egentligen (enligt Inkomstskattelagen ske med 2 % plus KPI, detta för att vanliga reallöneökningar inte ska leda till att en person ska hamna över gränsen. Nu har regeringen och V för tre år i rad begränsat uppräkningen till 0 % för 2016, 1 % plus KPI för 2017 och i en ny överenskommelse till 0 % plus KPI. Min kommentar till den förra överenskommelsen

Det betyder att 80 000 fler personer än vad som är tänkt i lagstiftningen kommer att få sin marginalskatt höjd från 32 % till 52 %, och sammanlagt under mandatperioden runt 200 000 personer. Det handlar om människor i många vanliga, samhällsbärande yrken som har utbildat sig och tar ansvar. Specialistsjuksköterskor, IT-tekniker, redovisningsekonomer och förstelärare.

Tid för en skattereform

Istället för detta lösryckta höjande och sänkande av den ena skatten här, den andra där och utan analys av vad det sammanlagt får för effekter behöver vi en samlad skatteöversyn. En bred skattereform, som har en bred förankring och därmed blir mer stabil över tiden. Imorgon bör inte finansministern skicka ut något pressmeddelande om en ny momsändring utan ett besked om att arbetet för en bred skattereform sätts igång.

Läs mer om TCOs arbete för en skattereform

 

 

 

Skattepolitisk expert och utredare

Det här löser inte problemen, politiker

I överenskommelsen mellan S, C, L och MP finns två besked som är högt prioriterade för TCO-medlemmarna, men att man vill förändra las är inte det som behövs för att förändra arbetsmarknaden, skriver Eva Nordmark på Aftonbladet Debatt.

Läs mer här

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

EP-valet i vår är viktigt eftersom parlamentet stiftar lagar som har betydelse för Sveriges ekonomi och välständ. Hur politiken utformas i EU påverkar TCO-förbundens medlemmar.

Läs mer här

Arbetsrätten är inte ett av Sveriges stora problem

Arbetsrätten är inte ett av Sveriges stora problem. Istället bör den politiska diskussion handla om reformer som rör andra områden som: ubildning, jämställdhet, pension, kompetensförsörjning, skolan, klimatet och skattereform, skriver Eva Nordmark på Aftonbladet Debatt.

Läs mer här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund