Rädda rutavdraget

Samhällsekonomi

Blogg

2020-01-31

Rutavdraget måste vara legitimt och effektivt för att lösa livspusslet, inte en metod för att skapa affärsmöjligheter genom skattenedsättning för vissa företag. Därför bör förslagen i utredningen om utvidgat rutavdrag inte genomföras. Istället behövs ett tak per timme för rutavdraget och krav på goda anställningsvillkor för den som gör det arbete som skattereduktionen ges för.

Låt mig säga det först. Redan på 90-talet tog TCO ställning för att hushållsnära tjänster med rimliga löner och vettiga anställningsvillkor borde kunna bli mer tillgängliga genom införande av en skatterabatt. För TCO har detta, senare kallat RUT, varit en fråga om att underlätta för människor att få ihop livspusslet, på ett sätt som är värdigt och har goda villkor för den som utför jobbet. Detta gäller fortfarande.

Motivet för införandet av rutavdraget från regering och riksdag var också att underlätta för människor att arbeta heltid och samtidigt kombinera familj med jobb, att göra svarta jobb vita och att samtidigt underlätta för arbetstagare att hitta jobb utan höga kvalifikationer.

Det cirkulerar många myter och tankar kring rutavdraget, både från dem som är negativa och positiva, och från dem som gärna vill att deras företags tjänster ska omfattas av rutavdrag. Därför har vi tagit fram en rapport "Var rädd om RUT som visar hur det ser ut på riktigt. Siffrorna är dels hämtade från öppna källor på SCB och Skatteverket, dels har vi bett myndigheterna att ta fram dem åt oss, redovisat på tco.se.

Statistiken från SCB visar att endast 673 personer använde så mycket rutavdrag att de slog i taket på 50 000 kronor senast det hade den nivån 2015. Den visar också att trots nya innovativa tjänster lagts till är ändå ¾-delar av rutavdraget städhjälp.

Idag har en utredning lämnat förslag på hur rutavdraget ska utvidgas ytterligare genom höjt tak och fler tjänster. Utredningens detaljförslag är inte så intressanta, direktiven var snäva. Förslagen borde inte genomföras. Ytterligare höjt tak, införande av rutavdrag för tjänster utanför bostaden och nya ändamålsglidningar är inte vad rutavdraget behöver.

Skruvade kalkyler kring statsfinansiella effekter används för att förmå politikerna att ge olika branscher och näringar ökade affärsmöjligheter genom denna stora skattereduktion. Inte sällan sker påverkansarbetet för att få skatterabatter under förevändningen att rutavdraget skapar jobb för nyanlända flyktingar. Aktuell forskning visar att så inte är fallet.

TCO anser att rutavdraget är viktigt för att underlätta människors livspussel, därför måste systemet värnas från förslag som riskerar att undergräva dess legitimitet. TCO framför i denna rapport en rad förslag som syftar till att hålla till rutavdraget träffsäkert, effektivt och legitimt. De fyra viktigaste är:

  • Inför ett tak för rutavdrag per timme.
  • Nej till breddning av rutavdraget till nya områden.
  • Behåll taket för rutavdrag på 50 000 kr/person.
  • Ställ krav på att den som utför arbetet som skattereduktionen ges för erhåller lön och arbetsvillkor i nivå med kollektivavtal

Läs mer och ta del av statistiken i rapporten Var rädd om rut!

Bild på Karin Pilsäter

Samhällsekonom

Karin Pilsäter