Löneökningen äts upp av skatten - därför behövs en skattereform

TCObloggar 2018-05-25

I dag får många lön och för många är det också första lönen efter lönesamtalet. Men bli inte förvånad om din löneökning äts bort av skatt. Nästan hälften av de heltidsarbetade tjänstemännen betalar numera mer än hälften i marginalskatt.

Idag är det den 25 maj, en dag då de flesta av oss som jobbar också får sin lön.
Just denna 25:e är det också ovanligt många som just haft lönerevision och får ut sin nya lön efter löneförhöjning.

Det blir då lite tydligare än vanligt hur hög marginalskatten är vid det löneläge var och en har, genom att se hur mycket av löneförhöjningen som blir kvar efter att skatten är dragen. Marginalskatten är alltså den skattesats som gäller för din sist intjänade hundralapp, skatten på marginalen.

 

Hög skatt inte bara för de med hög lön

Många kanske tror att höga skatter bara gäller för dem med riktigt höga inkomster. Men när månadslönen går över ca 38 000 kr så blir skatten på en löneökning 52 %.

Detta gäller för nästan hälften av de heltidsarbetande tjänstemännen.

Så när den som tjänar 38 300, och fick en löneförhöjning som är helt enligt genomsnittet, industriavtalets 2,6 procent, får vid en titt på sitt lönebesked att av de 1 000 kronorna i löneökning blev det 500 kronor kvar.
Det kan ju å ena sidan ses som rättvist, eftersom den som tjänar 28 000 och fick en löneförhöjning med 2.6 procent (ca 730 kronor) också får 500 kronor kvar.


Men i många fall handlar det också om att ha en längre utbildning, att ha vidareutbildat sig eller att ha tagit på sig ett större ansvar på jobbet, exempelvis som enhetschef.

 

TCO-medlemmarna hamnar ofta på dessa löner

Det gäller många i yrken som barnmorskor, specialistsjuksköterskor, biträdande rektor, journalister, IT-specialister, ingenjörer, inköpare, redovisningsekonomer, IT-support med flera där mellan 40 och 60 % av de heltidsarbetande ligger över gränsen för statlig inkomstskatt, dvs har 52 % i marginalskatt.


Detta är inte bra - det behöver löna sig bättre att utbilda sig, vidareutbilda sig och ta mer ansvar på jobbet. Det är viktigt för den enskilde, men det är också viktigt för Sverige då många av dessa yrken är bristyrken som behövs såväl för vår konkurrenskraft som för en fungerande välfärd.

Därför behövs en bred skattereform.

Skattepolitisk expert och utredare

Vi vet att Sverige måste våga mer i morgon

Vi är 1,4 miljoner, mitt i samhällets och arbetsmarknadens förändring. Vi är sjuksköterskor, lärare, poliser och journalister. Du möter oss genom hela livet. Och i hela landet. Inför höstens riksdagsval är våra prioriterade frågor bättre möjligheter till vidareutbildning genom hela livet, framtidens arbetsliv samt en bred skattereform. Men vi ställer inte bara krav. Vi har lösningar också.

Läs mer här

TCO: Så får vi fler än 4 av 10 att hänga med

Om Sverige ska kunna vara en ledande kunskapsnation är det oroväckande när 4 av 10 yrkesaktiva anser att de inte får tillräckligt med vidareutbildning. Här är tre förslag på hur det kan bli bättre, skriver Eva Nordmark.

Läs mer här

TCO:s program i Almedalen

I TCO-landet i Almedalen hittar du evenemang och mingel från 11 av våra 14 medlemsförbund. Hela programmet hittar du här på webbplatsen. TCO-landet är också en plats för nätverkande eller bara för att vila. Vi ses i Visby!

Läs mer här

Seminarier

Ni missar väl inte våra spännande seminiarier?

TCO arrangerar löpande seminarier kring aktuella ämnen och runt TCO:s politik. Vi håller oftast till i TCO-huset på Linnégatan 14 i Stockholm och de allra flesta är gratis och öppna för alla.

Välkommen!

Läs mer här

Hitta ditt fackförbund

Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund