Minska osäkerhet viktigast för politiken

Samhällsekonomi

Blogg

2020-06-09

Minska osäkerheten för företag och kommuner i denna osäkra tid. Det är en av de viktigaste utgångspunkterna och kraven när de finanspolitiska insatserna utformas. Det var ett viktigt och samstämmigt besked vid de rundabordssamtal kring ekonomisk politik som TCO har genomfört.

Under rubriken ”TCO samlar” anordnar vi några rundabordssamtal med olika kunniga medverkanden. Syftet är att inhämta kunskap, idéer och perspektiv i ekonomiska frågor. Målsättningen är att vi sedan ska kunna använda sådant som kommer fram i vårt fortsatta policyutvecklingsarbete.

Bild på dator som visar ett digitalt möte.

Vid det första samtalet, kring finanspolitik och näringsliv medverkade John Hassler, professor vid IIES, Stockholms universitet, bl.a tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, Karolina Ekholm, professor Stockholms universitet, tidigare bl.a vice riksbankschef och statssekreterare, Annika Winsth, chefekonom Nordea och Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, VD IFN och Martin Linder, ordförande Unionen. (se bilden ovan)

Utgångspunkt för det samtalet var att staten har skjutit till mycket stora belopp för att stötta företags överlevnad under den svåra situation som pandemin lett till. Åtgärderna täcker ett brett spann men samtidigt finns det stora behov. Har rätt saker gjorts, när är det dags att växla över till andra åtgärder och hur säkrar vi att åtgärderna är långsiktigt rätt för jobb och tillväxt.

Bild på skärm där personer har digitalt samtal

Vid det andra samtalet medverkade Annika Wallenskog, chefekonom Sveriges kommuner och regioner, Torbjörn Dalin, chefekonom Kommunal, Jonas Andersson, regionråd sjukvård (L) Västra Götaland, Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans och Veronica Magnusson ordförande Vision och TCO:s representant i Välfärdskommissionen. (se bild ovan)

Utgångspunkt för det samtalet var den ekonomiska utvecklingen i kommuner och regioner, där Coronapandemin och den ekonomiska nedgången medför både ökade kostnader och minskade skatteintäkter. Regeringen har utfäst att staten kommer att stå för de merkostnader som uppstår till följd av pandemin, liksom ett flertal utökningar av olika statsbidrag. Samtidigt har vård fått skjutas upp, nya, socialtjänst och skola får ökade uppgifter. Stora personalgrupper har fått en oerhört hög arbetsbelastning vilket riskerar att bli ett arbetsmiljöproblem.

De ekonomiska förutsättningarna har skärpts. Hur säkrar vi välfärdens finansiering, och uppdragets genomförande.

Vi fick många viktiga inspel och synpunkter. Det viktigaste och mest samstämmiga rådet kring näringslivet och välfärdssektorn var att regering och riksdag måste minska osäkerheten så långt det går. Företag såväl som kommuner måste kunna planera framåt, trots att viruset inte följer någon ekonomisk eller politisk logik. Därför måste statens politik reducera osäkerhet så långt det går.

Några synpunkter som framkom under samtalen var:

”Vi är fortfarande i en krisfas då det viktigaste är att vidta åtgärder för se till att det finns tillräckliga resurser i hälso- och sjukvården, att produktionskapaciteten behålls så intakt som möjligt genom olika former av företagsstöd och att finansiella marknader fortsätter att fungera” Karolina Ekholm

”Det har saknats precision och snabbhet i de stöd som regeringen infört. Har lett till onödigt stor osäkerhet och till att stöden i stor utsträckning gått till de företag som har bäst förutsättningar att klara krisen på egen hand.” Magnus Henrekson

”Hösten blir avgörande. Hur mycket vi kan öppna upp får betydelse inte minst för arbetsmarknaden då svenska jobb än så länge till stor del räddas av stödåtgärder. Nu behövs förlängda stöd som skapar visshet om överlevnad för företagen även framöver.”  Annika Winsth

Mycket angeläget med långsiktig ekonomisk politik, att politiken osäkerhetsreducerar. Så länge social distansering gäller, så behöver företagen stöd att överleva. Så få länkar mellan aktörer som möjligt ska brytas. Länkar mellan företag och anställda,  mellan företag och kunder, mellan företag och leverantörer. Brutna länkar tar tid att bygga upp. John Hassler

”Kommuner och regioner behöver i nuläget planeringsförutsättningar inför 2021 så att de inte börjar dra ned på verksamhet ”i onödan”.  Vi kommer att ha stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjning framöver. Det är då viktigt att man kan organisera arbetet genom att använda ny teknik. Det är också viktigt att personalen får bättre möjligheter arbeta med det de är utbildade för”. Annika Wallenskog

Äldreomsorgen var underfinansierad redan före pandemin. Men finansieringen behöver ytterligare förstärkas långsiktigt, med tanke på den demografiska utvecklingen, och de ökande skillnaderna mellan kommunerna. Torbjörn Dalin

Vårdskulden, uppskjuten vård, är inte bara den registrerade i form av uppskjutna besök och behandlingar utan också alla som inte uppsökt första vårdtillfälle ännu, ökad psykisk ohälsa, våld i nära relationer som inte idag kan beräknas.

Det är viktigt att hålla i den goda omställning som sker nu till digital och mobil vård. Jonas Andersson

”Vi måste våga ta i frågan om jämlik välfärd i hela landet. Dags för er kommunreform.” Veronica Magnusson

Politiken måste utformas för att så långt möjligt minska osäkerheten, för att undvika uppsägningar, neddragningar och utslagning av friska företag. Samtidigt kommer det behövas ännu mer och vassare utformad omställningspolitik, med utbildning, kompetensutveckling och kompetensförsörjning.

Samtalen inom ramen för ”TCO samlar” fortsätter.

Bild på Karin Pilsäter

Samhällsekonom

Karin Pilsäter