Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Jämställdhet handlar om makt. Pengar är makt. Alltså handlar jämställdhet om pengar. Pengar är inte allt. Men en hel del.
Ändå har ekonomi och ekonomisk politik förblivit ett manligt område och förändringen går långsammare än på de flesta andra samhällsområden.
1929 disputerade den första kvinnan, Karin Kock, i nationalekonomi. Någon vanlig professur fick hon aldrig, men regeringen utnämnde henne 1945 till professor och hon var dessutom en kort tid Sveriges första kvinnliga statsråd. Det dröjde till 1970-talet innan nästa kvinna disputerade i nationalekonomi och än i dag finns bara 3 kvinnliga professorer på Handelshögskolan i Stockholm.
1991 fick Sverige sin första kvinnliga finansminister i Anne Wibble. Det skulle dröja 23 år innan en kvinna igen utsågs, Magdalena Andersson tillträdde som chef för finansdepartementet 2014. Än idag finns det flera partier som aldrig har haft en kvinna som främsta företrädare i den ekonomiska politiken.
Under 1900-talet genomfördes en mycket lång rad reformer för kvinnors rättigheter och ökad jämställdhet, allt från införandet av den allmänna rösträtten 1921 till den första pappa – förlåt – öronmärkta månaden i föräldraförsäkringen 1994.
Men en av de sannolikt mera avgörande jämställdhetsreformerna var införandet av individuell inkomstbeskattning i en skattereform genomförd 1971. Före detta beskattades gifta pars inkomster tillsammans, i ett system med kraftigt progressiv skatteskala. Det var helt enkelt på marginalen väldigt olönsamt att arbeta. Detta synsätt var trögt att förändra.
TCO tog dock 1964 ställning för individuell beskattning och pläderade för särbeskattning. Den partipolitiska opinionen började svänga inte minst på grund av att kvinnor i flera olika partier drev frågan. Från 1970 till 1990 ökade kvinnors förvärvsfrekvens från 59 till 84 procent. Den individuella beskattningen var en mycket starkt bidragande orsak. Ändå diskuteras nästan aldrig skattepolitik på samma dag som jämställdhetsfrågor.
Ekonomisk politik är alldeles för viktigt för att i så hög grad lämnas över åt män. Viktiga jämställdhetsaspekter kan dessutom döljas bakom de mest ogenomträngliga rubriker. I Finansdepartementets promemoria ”Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017” döljer sig ytterligare ett förslag som gör det mindre lönsamt för många kvinnor att utbilda sig och ta ansvar på arbetet.
TCO anser att det måste löna sig bättre att utbilda sig, särskilt att fortbilda sig och gå vidare i yrkesutveckling. Detta gäller särskilt många av de högutbildade kvinnorna i ansvarsfulla yrken. Men steg för steg får fler och fler genom politiska beslut betala statlig inkomstskatt, och får därmed en marginalskatt på drygt 50 % om de får en löneökning. Genom förslaget i ovan nämnda promemoria handlar det om ca 40 000 personer. Men det är ännu ett steg i fel riktning.
TCO anser istället att det behövs en bred skattereform, där en utgångspunkt är just att det måste löna sig bättre att utbilda sig och ta ansvar. En sådan behöver dessutom ha bred politisk förankring för att vara mer stabil över tiden. En skattereform hade varit ett efterlängtat besked från finansministern såhär på internationella kvinnodagen.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.