I en osäker värld behövs både permittering och personaloptioner

Samhällsekonomi

Blogg

En ekonomisk nedgång som styrs av ett nytt virus går inte att prognosticera med ekonomiska modeller. Det enda vi med säkerhet vet är att osäkerheten är stor. Då behövs både insatser för övervintring och för omställning och utveckling. Förlängda krisinsatser som korttidspermittering och omsättningsstöd är därför viktiga, på samma sätt som personaloptioner, kompetensutveckling och investeringar för växande nyskapande företag.

En rad prognoser över utvecklingen i ekonomi och arbetsmarknad har presenterats på senare tid, de skiljer sig inte nämnvärt åt vad gäller siffror och framförallt är gemensam nämnare att osäkerheten är extremt stor. Detta beror förstås på att osäkerheten vad gäller virusets spridning är omöjlig att fånga in i ekonomiska modeller.

Eftersom den ekonomiska krisen till absolut största del kan förklaras av viruset, även om en nedgång var inledd och störningar exempelvis i internationella handelsrelationer förelåg innan viruset kom, så måste också de ekonomisk-politiska krisåtgärderna helt utformas utifrån att det är viruset som orsakar de ekonomiska problemen. Övervintring gäller fortsatt för stora delar av ekonomin och kommer så att göra även under större delen av 2021 även om det kommer ett vaccin som allteftersom gör att återhämtning kan påbörjas.

Det är därför angeläget att finanspolitiken kommer med besked och förutsättningar för näringsliv såväl som för välfärdstjänsterna.

  • Välfärdens finansiering måste garanteras, såväl som konjunkturdämpare som för att verksamheterna behöver stabila villkor. Beskeden i BP2021 är inte tillräckligt tydliga om förutsättningarna ändras. I praktiken har det redan skett. 2021 kan inte präglas av sifferbingo utan besked om att staten täcker upp behöver lämnas.
  • Företagsstöd i form av korttidspermittering och omställning/omsättningsstöd är centralt för övervintring. Korttidspermittering är förlängt men besked behöver ges med längre tidshorisont för övriga stöd. Många företag står nu på randen och klarar inte osäkerhet om stöd i efterhand.
  • Näringslivets omställning behöver förstärkas och förutsättningar för att snabb utveckling förbättras, inte minst genom goda ramvillkor.
  • Våren 2021 är viktig för kompetensutveckling och vidareutbildning.

Några exempel på förstärkningar av villkoren för omställning och utveckling i näringslivet är förslagen till utvidgade regler för personaloptioner, FoU-incitament och skattereduktion för investeringar, vilka redan finns med i budgetpropositionen.

TCO är positiva till systemet med kvalificerade personaloptioner. Det är ett viktigt bidrag till nya och växande, kunskapsintensiva företags möjlighet till rekrytering av viktig kompetens. Även den som tar anställning i ett nystartat företag tar en stor risk, något som företaget sällan har möjlighet att i det skedet kompensera med en något bättre lön snarare motsatsen.

Goda villkor för forskning och utveckling bedriven i företag är av stor vikt för konkurrenskraft, utveckling och fler och bättre jobb.

Denna typ av skatterabatter eller liknande incitament finns i flertalet länder där Sverige konkurrerar om lokalisering av verksamheter. Det är därför ett rimligt avsteg från den i grunden eftersträvansvärda enhetligheten i skattesatser.

Förslaget om skattereduktion för investeringar under 2021 har precis sänts ut för remissbehandling, men i princip är vi positiva till denna tillfälliga regel för att uppmuntra till att investeringar görs, och tidigareläggs. Vi är övertygade om att fler insatser för att underlätta en nystart under 2021 och framåt behövs.

I ett bredare perspektiv har denna typ av incitament till syfte att uppmuntra såväl till utvidgad nyskapande aktivitet inom företagen som till lokalisering av växande kunskapsverksamhet till Sverige. Det ger fler och framförallt bättre jobb och därmed långsiktigt stabil välfärd.

Samtidigt är det angeläget att kunskap och kompetens hos personalen bredare kan komma till nytta för näringslivets omstart och vidare utveckling, inte minst genom att möjligheten till kompetensutveckling och vidareutbildning bland yrkesverksamma förstärks. Om detta skriver Forum för Omställning, där TCO:s ordförande Therese Svanström ingår, i en debattartikel idag.

Våren 2021 är precis rätt tillfälle till utbildning, vidareutbildning och kompetensutveckling för att stärka företagens utvecklingskraft och kompetensförsörjning där det finns brister. Det skriver Håkan Gustavsson TCO om.

Med detta önskar jag en god jul!

Bild på Karin Pilsäter

Samhällsekonom

Karin Pilsäter