Vårbudgeten: kraftfullare förslag kring vidareutbildning behövs
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
En ganska bra budget för omställning men det saknas långsiktighet och förutsebarhet vad gäller skattepolitiken och välfärdens finansiering. Det är en kortversion av kommentaren om budgetpropositionen för 2021.
Inför slutförhandlingarna om budgetpropositionen lämnade TCO in förslag, och nu är det dags att utvärdera hur det gick.
Budgetpropositionen för 2021 borde i första hand vara inriktad på åtgärder för att fortsatt överbrygga samt reformer för att växla över till kraftfullare omställningspolitik. Åtgärder som leder till varaktiga budgeteffekter men som inte är effektiva för det akuta krisläget eller för ekonomins återhämtning bör i huvudsak ställas på väntelista. Även om de starka offentliga finanserna innebär att det finns goda förutsättningar för en stark krispolitik behöver statsfinanserna kunna komma tillbaka i linje med överskottsmålet så snart som möjligt.
Över 100 miljarder extra satsas på såväl utgifter som skattesänkningar. Ca 2/3 är tillfälliga insatser. Det innebär dock att varaktiga satsningar med råge överskrider utrymmet ifall normalt ekonomiskt läge gällt. Samtidigt är långt ifrån alla extrainsatser effektiva för krishantering eller långsiktigt strukturell riktiga. Detta kommer på sikt att leda till att besparingar och skattehöjningar kommer krävas.
I detta läge är riktade skattesänkningar för olika ändamål, eller breda generella skattesänkningar inte effektiva verktyg i krispolitiken. Det utrymme för ekonomiska reformer som finns bör inriktas på åtgärder som förstärker den ekonomiska återhämtningen.
Istället bör en expertutredning tillsättas i syfte att skapa ett underlag för en kommande bred skattereform.
En rad skattesänkningar på sammanlagt 32 miljarder, varav 19 är tillfälligt och 13 varaktigt. Merparten är inte effektivt som konjunkturinsats och en stor inkomstskattesänkning är felaktigt utformad och försvårar därmed en bredare skattereform. Samtidigt är det sannolikt effektivt på kortare sikt såväl som långsiktigt riktigt att införa ett tillfälligt investeringsavdrag samt att utvidga FoU-stödet. Likaså att avskaffa uppskovsräntan vid bostadsbyten. Ingenting sägs om att sätta igång arbetet med en bred skattereform i enlighet med januariavtalet.
Bland de mest effektiva insatserna staten kan göra i den ekonomiska krisen är att hålla uppe de offentligfinansierade verksamheterna inom vård, omsorg och utbildning. Kommuner och regioner behöver besked om planeringsförutsättningar för ekonomin för det kommande året 2021
Staten bör därför ge dessa en utfästelse att det skattebortfall som uppstår genom den ekonomiska krisen kommer, oaktat belopp, att ersättas av statsbidrag under 2021, liksom de extra kostnader som uppstår.
Resultat
Ungefär 30 miljarder i generella och mer riktade stöd. Sammantaget är det 3 miljarder mer än 2020. I förhållande till krisen är det i nuläget rimlig nivå på extrainsatser. Staten har dock inte gett planeringsförutsättningar för 2021 utan om den ekonomiska utvecklingen avseende inkomstbortfall eller ökade kostnader blir förändrade så behövs nya löpande punktinsatser. Samtidigt är merparten av det tillkommande stödet tillfälligt, det vill säga inför 2022 är planeringsförutsättningarna ännu mer oklara.
Läs mer om andra politikområden på TCO.se/tco-bloggar
Kompetensförsörjning måste sättas högt upp på den ekonomisk-politiska dagordningen, kommenterar Therese Svanström regeringens vårbudget.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Kvinnorna är de största förlorarna i pandemin, säger TCO:s ordförande i en djupgående nära intervju i Dagens industri Weekend.
Försäkringsbolaget Folksam består av de två ömsesidiga bolagen Folksam Sak och Folksam Liv samt ett antal dotterbolag. På torsdagen valdes TCO:s ordförande Therese Svanström till ny ledamot i styrelsen för Folksam Sak.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Nu hade vi behövt se kraftfullare förslag kring vidareutbildning och kompetensförsörjning. Det säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar till regeringens ekonomiska vårproposition som presenterades idag.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.