Taket i a-kassan behöver höjas permanent
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
Kvaliteten i den högre utbildningen är en nyckelfråga för Sveriges framtida konkurrenskraft och därmed för finansieringen av vår välfärd. En viktig pusselbit är det förslag till nytt kvalitetssäkringssystem som regeringen nu har skickat ut på remiss. TCO är en av remissinstanserna och har länge arbetat med kvalitetsfrågor. Bland annat har vi under fem år genomfört Sveriges enda nationella undersökning om lärarledd undervisningstid, vilken bidragit till att kvalitetsbristerna i den högre utbildningens fått allt större uppmärksamhet.
Våra undersökningar visar bland annat att hälften av högskolestudenterna får mindre än nio timmars undervisning i veckan – den miniminivå för undervisningstid som fastslogs när vårt nuvarande resurstilldelningssystem infördes för drygt tjugo år sedan. I dag är de flesta studenter inte i närheten av detta, inom humaniora och samhällsvetenskap får så många som åtta av tio studenter mindre undervisning än lägstanivån.
Dessutom undervisas studenterna ofta i stora grupper, även i början av utbildningarna då kontakten med lärarna är som viktigast. Detta är särskilt allvarligt för studenter från studieovana hem, som kan behöva mer stöd. Det ökar risken för att de hoppar av utbildningen, vilket förstås innebär en stor och onödig kostnad för både samhället och den enskilde studenten.
Men det är inte bara i Sverige som kvalitetsfrågorna rör sig uppåt på dagordningen. De länder som vill hävda sig i den globala konkurrensen om kunskapsintensiva jobb med en välutbildad befolkning måste klara av att bygga ut sina högskolesystem utan att urholka kvaliteten. När regeringen nu aviserat att vi återigen står inför en period av utbyggnad är det viktigt att vi redan i förväg ser till att det inte går ut över utbildningskvaliteten.
Regeringen avser att inrätta en skolkommission för att komma tillrätta med den negativa kunskapsutvecklingen i skolan. Man borde också överväga att tillsätta en oberoende kvalitetskommission för den högre utbildningen, som får i uppdrag att identifiera och följa upp kvalitetsbrister, samt föreslå åtgärder som kan vidtas av regering och riksdag, lärosäten och berörda myndigheter.
En viktig princip bör i så fall vara att detta inte får öka lärosätenas administrativa börda – tvärtom bör den minska. Kvalitetskommissionen bör därför sätta kvalitetsutvärderingssystemet i ett större sammanhang. För närvarande planeras ett antal nya utvärderingssystem av Universitetskanslersämbetet, Vetenskapsrådet och Vinnova. Utöver dessa tillkommer granskningar som görs av bland andra Universitets- och högskolerådet, Riksrevisionen, Statskontoret och av lärosätena själva. Det finns alltså goda skäl att se över högskolesektorns många kontroll- och uppföljningssystem. Målsättningen måste vara att minska belastningen på lärosätena och skapa bättre förutsättningar för dem att ägna sig åt sin kärnverksamhet: utbildning och forskning.
Men om vi ska kunna stärka kvaliteten i den högre utbildningen är ett nytt kvalitetssäkringssystem naturligtvis inte tillräckligt. Vi behöver en bred palett av åtgärder. Några av de nyckelfaktorer som bör beaktas av en kvalitetskommission är följande.
Kvalitetsutvärdering. Det nya förslaget till kvalitetssäkringssystem, som regeringen nu skickat på remiss, har tagits fram av professor Harriet Wallberg, nuvarande universitetskansler. TCO välkomnar stora delar av förslaget, särskilt att utvärderingarna ska ske i samverkan med arbetslivet och att systemet ska få internationell legitimitet. Det är också att bra att förslaget grundas på lärosätenas eget kvalitetssäkringsarbete och beaktar olika slags utbildningars profilering och särart. Men förslaget behöver utvecklas i andra delar – bland annat hur man ska väga in arbetslivets synpunkter, hur utbildningens användbarhet ska bedömas och hur man ska kunna jämföra motsvarande utbildningar på olika lärosäten. Harriet Wallbergs förslag togs fram på uppdrag av dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, med direktiv som även den nuvarande regeringen ställer sig bakom. Det torde därför finnas goda förutsättningar för en blocköverskridande samsyn, vilket är viktigt eftersom ett riksdagsbeslut sannolikt kommer att krävas om den modell som föreslås ska bli verklighet.
Resurser. Regeringen har aviserat fortsatta satsningar på kvalitet. Det är välkommet, men både TCO och andra aktörer bedömer de utlovade satsningarna på mellan 125 och 250 miljoner kronor som otillräckliga, givet den kraftiga urholkning som resurserna till högre utbildning genomgått de senaste tjugo åren. Dessutom finns det anledning att fundera över hur resurserna används. I våra undersökningar har vi inte kunnat konstatera att de stora kvalitetssatsningar som alliansregeringen gjorde under åren 2007-2013 har lett till vare sig mer lärarledd tid eller mindre undervisningsgrupper. Universitetskanslersämbetet har fått i uppdrag att följa upp kvalitetssatsningarna och ska redovisa sina slutsatser i maj.
Pedagogik. Undervisningstiden och gruppstorlekarna är inte de enda kvalitetsfaktorer där det råder stora brister. Såväl TCO som Sveriges förenade studentkårer har i rapporter visat att pedagogiken har stor betydelse för lärandet. Utvecklingspotentialen här är enorm och mycket återstår att göra när det gäller exempelvis innovativ undervisning, högskolepedagogisk forskning och ny teknik. Dessutom behöver forskningsanknytningen stärkas inom vissa stora utbildningsområden som vård- och lärarutbildningar.
Samverkan. Arbetslivskoppling bör inte ses som ett komplement till utbildningens akademiska kvalitet, utan som en kvalitetsfaktor i sig. Förutom djupare inlärning och bättre övergång till arbetsmarknaden, kan arbetslivskoppling och samverkan med det omgivande samhället bidra till minskad social snedrekrytering och ökad genomströmning, alltså att fler klarar sina studier.
TCO tar tydligt ställning för en utbyggd högskola. Sverige behöver fler högskoleplatser på lärosäten runtom i landet. Att fler unga och yrkesverksamma får möjlighet att både grund- och vidareutbilda sig på högskolenivå är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och därmed för att vi även i framtiden ska kunna ha en stark välfärd och ett jämlikt samhälle. Men då krävs att kvaliteten i utbildningarna kan upprätthållas och helst stärkas. En fortsatt utbyggnad av den högre utbildningen måste därför ske parallellt med omfattande satsningar på kvalitet.
Bara 3 av 10 får 80 procent av lönen i a-kassa med ordinarie regelverk, men med den tillfälliga höjningen får 6 av 10 80 procentig ersättning. Det är mer rimligt.
TCO har en i grunden positiv inställning till Arbetsmiljöverkets arbete med att uppdatera regelverket på arbetsmiljöområdet och göra det mer användarvänligt. Men förutsättningen är att det sker med erkännande av skyddsombudens roll och betydelsen av samverkan på arbetsplatsen. Skyddsnivån får inte heller försämras. Dessvärre lever Arbetsmiljöverkets förslag inte upp till våra förväntningar. Det skriver TCO:s jurist Lise Donovan i en debattartikel i tidningen Publikt.
Krisen på arbetsmarknaden slår hårt med TCO-förbundens medlemmar. Antalet långtidsarbetslösa har ökat tydligt under året. – Självklart är vi oroliga. För att möta det här måste vi satsa ännu mer på utbildnings- och omställningsinsatser, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Hur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.