Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Den sociala snedrekryteringen till högre utbildning har länge hört till de största utmaningarna – och misslyckandena – i svensk utbildningspolitik. Trots att lärosätena enligt högskolelagen är ålagda att aktivt verka för en breddad rekrytering har i princip ingenting hänt de senaste tio åren, och det är fortfarande mer än tre gånger vanligare att de som har högskoleutbildade föräldrar påbörjar högskolestudier än de med endast gymnasieutbildade föräldrar.
Likvärdiga förutsättningar att studera på högskola är en av ett fåtal utbildningspolitiska prioriteringar som TCO:s företrädare år efter år konsekvent tagit upp i möten med politiker från samtliga partier – även under åren då frågan om snedrekrytering var i princip helt avförd från den politiska dagordningen. Breddad rekrytering har därtill varit en återkommande programpunkt i samtliga TCO:s konferenser om högre utbildning (exempelvis 2015, 2012, 2011 och 2010) och vi har skrivit ett antal debattartiklar och blogginlägg om frågan under åren. I fjol kritiserade vi också regeringen för att man inte lyfte frågan i sin första budgetproposition – trots att de rödgröna partierna gjorde det under valrörelsen.
Därför är det med stor glädje vi mottar högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutssons besked om att regeringen ger Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag att kartlägga och sprida goda exempel på hur lärosätena kan arbeta med breddad rekrytering och breddat deltagande, samt lämna rekommendationer till lärosätena. UHR driver sedan några år lite i skymundan ett förtjänstfullt arbete kring breddad rekrytering och anordnade bland annat en mycket intressant konferens på temat i fjol. Nu får man tydliga och välbehövliga signaler från regeringen om att frågan återigen får högsta politiska prioritet.
Det är särskilt välkommet att Hellmark Knutsson betonar behovet av att inte bara bredda rekryteringen till, utan också deltagandet i högre utbildning. Det räcker nämligen inte med att bara få fler studenter från studieovana hem att söka till högskolan – de måste även ges förutsättningar att slutföra sina studier.
Uppdraget till UHR är ett viktigt första steg på vägen, men långtifrån det sista som behöver tas om vi på allvar ska komma tillrätta med snedrekryteringen. De viktigaste åtgärderna måste naturligtvis sättas in tidigt, redan i förskolan och grundskolan. Men det finns mycket mer som kan göras även på högskolenivå. Regeringen kan börja med att titta på TCO:s tretton förslag från 2011.
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.