Regleringsbrev sätter agendan

Arbetsmarknad

Blogg

2021-01-14

Regeringen har nyligen fattat beslut om regleringsbrev till de statliga myndigheterna för 2021. För TCO är regleringsbreven ett viktigt instrument att bevaka då de ger tydliga signaler om nästa års politiska prioriteringar. Hur ser regeringens insatser ut inom TCO:s prioriterade frågor?

Arbetsmarknad i fokus 

Arbetsmarknaden står i fokus för 2021. Under senaste tid har ett prognoser redovisats bla från Konjunkturinstitutet och Arbetsförmedlingen och de pekar alla på att läget på den svenska arbetsmarknaden är allvarligt. Arbetslösheten förväntas stiga och för långtidsarbetslösa talar Arbetsförmedlingen om ”historiskt höga nivåer”.  

Är det då ett rimligt mål att Arbetsförmedlingens ska öka övergång till arbete 2021 så som det står i regleringsbrevet. Är det ens ett rimligt mål för Arbetsförmedlingen? Kan Arbetsförmedlingen påverka det här målet i någon direkt större utsträckning? När arbetslösheten ökar minskar övergångar till arbete och när arbetslösheten sjunker minskar övergångarna, så har kurvorna sett ut i alla tider. Den centrala frågan är; hur vet vi att AF gör ett bra resultat oavsett konjunkturläge? 

Ett klokare sätt att säkerställa att myndigheten levererar resultat är att tydligt styra myndigheten på insatser/tjänster, och förtydliga innehållet i dessa samt vilka som ska ta del av dessa och varför. På så vis kan alla aktörer förstå vilka prioriteringar som gäller och vilka aktiviteter vi kan förvänta oss ska ske. Att fler ska till arbete ger inte något extra förtydligande till den årliga styrningen än vad som redan återfinns in myndighetens instruktion. 

Lokal närvaro för Arbetsförmedlingen  

Antalet som skriver in sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen ökar. Arbetsförmedlingen får i uppdrag att säkerställa en ändamålsenlig och väl fungerande lokal närvaro. Arbetsförmedlingen får även i uppdrag att redovisa hur myndigheten ska säkerställa tillgängligheten avseende kontakter och möten med myndigheten och hur en likvärdig service säkerställs i hela landet, även i kommuner där Arbetsförmedlingen saknar egna kontor. Det ska säkerställas att arbetslösa som behöver stöd ska få det.  

Det är efterfrågat och välkommet att det i regleringsbrev för 2021 närmare anges vad politiken avser med centrala begrepp såsom likvärdighet och lokal närvaro. Det har vi länge argumenterat för behövs och TCO ser positivt på att möjligheten att boka fysiska möten med en arbetsförmedlare uttryckligen fastställs, likaså att det ska säkerställas att arbetslösa som behöver stöd ska få det oavsett var i landet de bor. Arbetsmarknadspolitiken behöver i större utsträckning utgå från hur arbetslöshetens sammansättning ser ut, inbegripet de arbetssökandes erfarenhet och kompetens. Många arbetssökande – inte minst långtidsarbetslösa – har komplexa behov som kräver kvalificerat och mångfacetterat stöd. Även om utbildningar av olika slag är en central del av arbetsmarknadspolitiken – och ambitionen att öka övergångarna till reguljär utbildning är rätt –  så kommer det i många fall krävas kompletterande och förstärkta insatser.  

Behov av vidareutbildning 

SCB:s Arbetskraftsbarometer visade häromveckan att behovet av  arbetskraft har minskat något, som en följd av pandemin. Det betyder inte att det inte finns jobb! Det finns ett stort behov av personer med rätt kompetens inom våra bristyrken som sjuksköterska och lärare. Därför kommer TCO fortsätta att lyfta fram behovet av vidareutbildning och ställa krav på att regeringen underlättar  för personer som redan finns på arbetsmarknaden att utbilda sig till bristyrken. Redan före pandemin var intresset för och behovet av utbildning stort bland yrkesverksamma tjänstemän. - därför behövs ett ökat utbud av kurser som är kortare och mer flexibla. Därför glädjande att  Myndigheten för yrkeshögskolan  ska följa upp de korta utbildningarna (kurser och kurspaket) inom yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan är också en viktig utbildningsväg för tjänstemännen – och satsningen på korta kurser har vi både verkat för och välkomnat. 

Arbetsmiljö 

Pandemin har verkligen förändrat vårt sätt att arbeta. När många har jobbat hemma har samhällsbärande yrkesgrupper som sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare fortsatt att gå till jobbet. För de som bytt kontoret mot köksbordet har kanske fått en bättre balans mellan jobb och privatliv, men också känt av en  stress av att man arbetar för mycket. TCO har under året kunnat presentera olika undersökningar som visar hur man upplever att arbetsmiljön har förändrats under pandemin. TCO kommer fortsatt sätta arbetsmiljöfrågorna högt på agendan och noterar att Arbetsmiljöverket i regleringsbrevet fått i uppgift att fortsätta bedriva ”särskilda informationsinsatser om arbetsmiljö med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19”, vilket är klokt.  

Arbetsmiljön är viktig, dels för att man ska orka stanna kvar i ett yrke men också för att möjliggöra ett längre arbetsliv. Pensionsmyndigheten har i uppdrag att följa upp pensionsöverenskommelsen. Uppföljningen ska fokusera på vilken effekt de förändrade reglerna har på utträdesålder, pensionsålder och pensionsnivåer. Uppdraget ska redovisas i samband med prognosomgången i början av maj under åren 2021 – 2023. Vi följer detta. Under senare tid har andra myndigheter börjat ta in förutsättningarna för ett längre arbetsliv som exempel bättre arbetsmiljö och möjlighet till kompetensutveckling under hela arbetslivet. Det är en absolut nödvändighet om vi ska kunna möjliggöra ett längre arbetsliv, läs mer 

När regeringen nu höjer ambitionsnivån i den kommande Arbetsmiljöstrategin, till att omfatta inte endast en nollvision mot dödsolyckor (som oftare drabbar män), utan även till att omfatta kortare liv till följd av arbetsrelaterade sjukdomar, som ofta drabbar kvinnor, då är det välkommet att Arbetsmiljöverket ska fortsätta utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i verksamheten, så att den bidrar till målen om jämställdhet i såväl hälsa som i arbetsvillkor.  

Digitalisering 

Under året som gått har TCO, inom ramen för Välfärdskommissionen, arbetat med frågan om hur digitaliseringen kan bidra till en mer effektiv välfärd. Det finns exempel på kommuner och regioner som kommit långt med en fungerande digitalisering, andra inte fullt så långt. Det behövs en samordning. Därför är det positivt att DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, fått i uppdrag att göra en samlad analys av utvecklingen av digitaliseringen i den offentliga förvaltningen och vilka nyttor den leder till. Uppdraget bidrar till att trygga välfärden och dess långsiktiga finansiering. TCO- förbunden organiserar många medarbetare i välfärden och en erfarenhet som vi kommer bidra med är medarbetarinflytandet. Ju mer man involverar medarbetarna i digitaliseringen desto mer framgångsrikt.  

Regleringsbreven ger en antydan vart vi är på väg, vad som ska göras under det kommande året.  TCO-förbunden samlar 1.4 miljoner medlemmar, spridda på både den privata sidan och i offentlig sektor. TCO kommer vilja vara med och bidra och det gör vi med specifika kunskaper och erfarenheter från  tjänstemannasektorn. 

 

Tidigare anställd skribent: Elin Bergkvist