Se: Normer och reformer för ett hållbart livspussel
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring står ännu en gång i blickfånget. Dels har EU-kommissionen nyligen bekräftat att Sverige tillämpar en alldeles för restriktiv tolkning av det så kallade gemenskapsföreträdet med anledning av det uppmärksammade LinkedIn-ärendet. Dels släppte Timbro under gårdagen rapporten "Människorna mellan stolarna" där de lyfter ett par uppmärksammade fall där arbetstillstånd dragits tillbaka på olika grunder. Utifrån den redogörelsen presenterar rapportförfattaren ett antal förslag på hur det svenska regelverket bör ses över för att ”sluta utvisa människor som gör rätt för sig”.
TCO värnar öppenhet och möjligheten till arbetskraftsinvandring och kan inte annat än välkomna en debatt där en av utgångspunkterna är att arbetskraftsinvandring är något positivt. Vi ser gärna åtgärder som tar bort onödiga restriktioner, till exempel att som rapporten föreslår modernisera tillämpningen av gemenskapsföreträdet. Att öka möjligheten till så kallat spårbyte är även det något TCO tidigare förespråkat.
Men så landar diskussionen återigen i frågan om vilka villkor det är som ska gälla och huruvida det är rimligt att kollektivavtalen sätter nivån. Till att börja med behöver vi reda ut ett par missförstånd.
”Låt inte facket bestämma” basunerar Timbro ut på Twitter. I själva verket är det alltid, med betoning på alltid, Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Fackliga organisationer har möjlighet att yttra sig om huruvida de anser att villkoren motsvarar den nivå som kollektivavtalet anger, det vill säga den nivån som de tillsammans med arbetsgivarsidan har enats om avtalsvägen. Det förekommer både att Migrationsverket avslår ansökningar där fackförbundet har tillstyrkt villkoren och att Migrationsverket godkänner ansökningar där fackförbundet har avstyrkt. Det är alltså myndigheten, inte ”facket”, som bestämmer.
För det andra förekommer det en del missuppfattningar om vad flexibilitet i ett regelverk innebär, vilket framgick under det seminarium där rapporten presenterades. Det svenska systemet är enormt flexibelt jämfört med andra regelverk. Istället för ett kvotsystem eller ett högt satt inkomstkrav möjliggör det svenska systemet för en bransch- och yrkesanpassad reglering där det är det tillämpliga avtalet som avgör vad minimivillkoren är. Ja, det gör prövningen mer komplicerad, men komplicerad är inte detsamma som oflexibel. Tvärtom är alternativet till dagens regelverk ett betydligt striktare system. Det skulle förvisso kunna vara tydligare exakt var gränsen går för vem som beviljas respektive avslås arbetstillstånd, exempelvis vid en definierad lönetröskel. Å andra sidan skulle det innebära att möjligheten till arbetskraftsinvandring sannolikt skulle begränsas till en betydligt mindre antal yrken.
Vän av ordning kanske invänder att Timbros rapport faktiskt presenterar just ett flexibelt alternativ till att tillämpa de kollektivavtalsenliga villkoren. Rapportförfattaren Fredrik Hultman föreslår att dessa ska ersättas av en miniminivå som avgörs av faktiska lönenivåer, exempelvis att löntagaren inte ska tjäna mindre än den tiondel som har lägst lön inom varje yrke (decil 1). Varför skulle just den lägsta tiondelen sätta ribban? kan man fråga sig. I många yrken där arbetskraftsinvandringen sker förekommer det mycket dåliga villkor i den lägst avlönade delen. Så låga att de flesta nog ändå skulle gå med på att lönenivån skulle behöva sättas lite högre. Kanske decil 2 eller 3 vore lämpligare?
Och vips har vi hamnat i en politisk debatt om hur högt eller lågt olika löner bör sättas. Detta är som bekant helt i strid med den svenska partsmodellen som innebär att politiken inte ska lägga sig i lönebildningen. Hela poängen med hänvisningen till kollektivavtal i reglerna för arbetskraftsinvandring är att lagstiftaren inte ska definiera vad som är en rimlig lönenivå utan istället hänvisa till de villkor som arbetstagar- och arbetsgivarsidan gemensamt har enats om genom kollektivavtalen.
Det finns förstås de som tycker att det inte behövs någon reglering av arbetsvillkoren alls. Hur öppenhet hänger ihop med goda villkor har jag skrivit om tidigare För närvarande nöjer jag mig med att hänvisa till Mats Wingborgs debattartikel som, av en händelse, publicerades samma dag som Timbros rapport. Den visar tydligt hur utmaningarna ser ut än idag inom bärplockningsbranschen där fackförbundet Kommunal enträget arbetat under flera års tid för att stävja utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare. Förhoppningsvis landar den pågående utredningen om arbetskraftsinvandring i tillräckligt skarpa åtgärder för att slutligen åtgärda de problem som kvarstår – TCOs önskemål gällande detta kan du läsa om här.
Värna gärna öppenheten så att människor med ett arbete kan stanna, men inte till priset av att människor utnyttjas.
Föräldrar känner sig stressade och har svårt att få tiden att räcka till för både arbete och föräldraskap. På Internationella kvinnodagen visar vi vårt seminarium gratis via länken.
Det pågår en debatt just nu huruvida det är bra eller dåligt med gemensam återhämtningsfond för EU. Vi befinner oss just nu mitt i den värsta kris som drabbat Europa under efterkrigstiden och svaret borde vara självklart- vi behöver en återhämtningsplan som leder till en snabb återhämtning.
Den parlamentariska pensionsgruppen har nu kommit överens om hur betänkandet ”Ett upphandlat fondtorg” som presenterades i november 2019 ska införas. TCO välkomnar överenskommelsen. För att skapa ett tryggt system är det viktigt att säkra upp med effektiva former för uppföljning och kontroll av fonderna.
Idag togs beslut om att mer EU-medel kan användas till tjänstemännens omställning på arbetsmarknaden. Pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat i historiskt snabb takt och därför är förbättrade möjligheter till omställning något som TCO välkomnar.
Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. MP har gjort mycket för den hållbara utvecklingen. Men det är hög tid att vidga begreppet hållbarhet till att inkludera ett socialt hållbart samhälle där människor känner trygghet och tillit, skriver TCO på Altinget.
Nyligen presenterades förslag om att utvidga RUT-tjänsterna specifikt mot de äldre. Det är ett behjärtansvärt initiativ men bör inte genomföras. Det skulle leda till att man undergräver RUT:s legitimitet och kan knappast ge någon större mernytta till de äldre.
TCO har kartlagt och jämfört utbildningsmöjligheterna i Sveriges kommuner och presenterar för tredje året i rad ett utbildningsindex som mäter tillgången till högre utbildning över hela landet. Indexet visar på stora regionala skillnader. På topplistan dominerar kommuner i Stockholm-Mälardalen men utbildningsindexet visar också att det fortfarande finns vita fläckar på Sveriges utbildningskarta.
Nu visar vi vårt seminarium Normer och reformer för ett hållbart livspussel gratis för alla. Passa på att äta din lunch ihop med oss på Internationella kvinnodagen den 8 mars och se premiärvisningen samtidigt.
Läs mer Se seminarietHur påverkas livspusslet för de tjänstemän som har arbetat hemifrån och de som har fortsatt gå till arbetsplatsen under coronapandemin? Påverkas kvinnor och män på olika sätt? Det är några av frågorna som tas upp i den här rapporten som baseras på en undersökning om tjänstemännens arbetsmiljö och livspussel under pandemin.
Läs vidare
Förbättrad tillgång till högre utbildning i hela landet är inte bara en central fråga för TCO – det är också en fråga som blir än viktigare när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Det är därför oroande att tillgängligheten till högre utbildning utanför lärosätenas huvudorter tycks ha minskat under senare tid.
Läs vidare
Vår ekonomi och arbetsmarknad är i konstant förändring. Coronakrisen har ställt vår förmåga att hänga med i utvecklingen på sin spets. Vår rapport ”Vidareutbildning, varför och för vad? visar att behovet av vidareutbildning och kompetensutveckling är stort. Något det var redan före pandemin. Vi har också flera konkreta förslag på hur förutsättningarna för omställning kan bli bättre för alla…
Läs vidare
Den ekonomiska tryggheten vid arbetslöshet har stor betydelse både för individen och för samhället. I dag består den tryggheten av många olika försäkringar. I den här rapporten går vi igenom utvecklingen av arbetslöshetsförsäkringen - a-kassan - och andra försäkringar sedan 1980 och fram till idag.
Läs vidare
Arbetsvärlden är en webbtidning om arbetsmarknaden. Den ges ut av TCO och görs av en självständig redaktion.
TCO är en centralorganisation för 13 fackförbund som tillsammans har 1,4 miljoner medlemmar.
Använd filtret nedan för att hitta ditt fackförbund.